Airfryer voor beginners: gevogelte en groenten

Airfryer voor beginners: gevogelte en groenten

mais in de AirfryerSteeds meer mensen kopen een Airfryer. In deze beginners-serie lees je alles wat je moet weten om met je apparaat aan de slag te gaan. In deze aflevering: kan gevogelte ook in de Airfryer? En hoe zit dat met groenten?

Mensen vragen vaak aan me waarom ze een Airfryer zouden kopen, als ze al een oven hebben? Ik vertel dan vaak over de tijdwinst die je kunt behalen. Doordat de bak een kleine, afgesloten ruimte is, is de warmteoverdracht heel snel. Er gaat weinig warmte verloren in loze ruimte. Als voorbeeld van tijdwinst vertel ik dan graag over het bereiden van een hele kip. In de oven moet die al gauw een uur braden. In de Airfryer XL ben je na 34 minuten echt wel klaar. Geloof je het niet? Probeer het dan zelf. Koop een kip van ongeveer 1,2 kilo. Marineer hem zoals je zelf lekker vindt. Bak hem 20 minuten op 200 graden en 14 minuten op 150 graden. Het velletje is superknapperig en het vlees is mals.

Kip in de Airfryer

Kip uit de AirfryerZoals je begrijpt, kan gevogelte heel goed in de Airfryer. Alle stukken worden lekker. Van kipfilet tot kipdijbeenlapjes, en van drumstick tot aan chicken wings. De tijd en temperatuur hangen af van het product dat je wil garen en de hoeveelheid. Stukken met bot erin, zoals kipkarbonade en kippenpoten, doe ik zelf altijd in twee stappen. De eerste helft op hoge temperatuur, zodat het vel lekker krokant wordt, en daarna verder garen op lage temperatuur.

Kipfilet eten wij zelf niet zo maak, maar dit kan ook in de fryer. Kijk wel uit voor uitdrogen vanwege de hele lucht. Het lekkerst is om de kip een beetje te beschermen door hem bijvoorbeeld in een plakje spek te rollen, of hem te vullen met roomkaas. De baktijd is ongeveer een kwartier, waarvan de helft op hoge temperatuur (180, 200 is te hoog) en daarna verder op 150.

Voorbeeldrecepten:

Kipdijbeenfilets met sesamkorstje
Met kruiden gemarineerde kip uit de Airfryer
Opgevouwen kip uit de Airfryer
Magere kipkarbonade uit de Airfryer
Amerikaanse kipkluifjes

Groenten roosteren

courgettes uit de AirfryerWaar de Airfryer ook uitstekend geschikt voor is, is voor het roosteren van groenten. Wat goed gaat, is bijvoorbeeld bloemkool. Die kook je niet meer, maar je roostert de roosjes en eet ze daarna met een lekker sausje. Ongeveer een kwartier op 180 graden, totdat de roosjes zacht en wat geblakerd zijn. Hussel de groenten van tevoren om met wat olie of marineer ze in een mengsel van olie, knoflook en kruiden. Lekker! Vergeet ook niet om na te zouten, oftewel na de garing op smaak brengen met zout en eventueel versgemalen peper.

Groenten die goed op de barbecue gaan, worden ook uit de Airfryer lekker. Denk aan courgette, mais, aardappels (om te poffen), aubergine en paprika. Ik koop geen gegrilde paprika’s meer in een duur potje, maar rooster ze op 200 graden tot ze zwart zijn. Dan doe je ze in een plastic zak om te stomen, en haal je het velletje er gemakkelijk weer vanaf.

Wat minder goed gaat, is broccoli en andere fijne groenten. Die verbranden te snel en worden erg droog. Met groenten is het een kwestie van experimenteren. Ik weet dat er mensen zijn die rauwe spruitjes in de fryer doen, maar zelf vind ik dat geen succes. Te droog en te hard. Zoek dus groenten die niet te hard zijn van zichzelf en probeer uit wat je lekker lijkt. Een goede basisinstelling is om uit te gaan van 180 graden voor groenten. Moet het kort en hard garen, dan kun je opschakelen naar 200.

Voorbeeldrecept:
Courgettes met een krokant kaaskorstje
Mais grillen in de Airfryer

Lees ook

Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

6 thoughts on “Airfryer voor beginners: gevogelte en groenten

  1. Groente als broccoli gaan prima. Om verbranding tegen te gaan een klein laag je wat in de airfryer. Zo stoom en rooster je tegelijk

    1. Op de verpakkingen van braadzakken staat vermeld: deze moeten in ’n oven zo gebruikt worden dat ze evt. ingestelde grillelementen niet raken, Airfryers hebben deze natuurlijk en dus ik de kans dat deze geraakt word niet klein, heb je op de “braadpan” ’n spatdeksel o.i.d. dan is ’t wellicht tóch mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top