Gebakken aardappels uit de airfryer

Gekookte aardappels opbakken in de Airfryer

Wat doe je met restjes gekookte aardappels? Die bak je lekker krokant op in de Airfryer.

Eten weggooien is zonde, maar we doen het allemaal toch. Kliekjes verdwijnen hier vaak in een bakje in de koelkast, om er pas een week later weer uit te komen. Niet om op te eten, daarvoor heeft het al te lang gestaan. Vergeten kliekjes eindigen vaak alsnog in de prullenbak. Ik probeer erop te letten, maar dat gaat stapje bij beetje.

Gekookte aardappels bakken in de Airfryer

Gekookte aardappels opbakken

Gekookte aardappels die over zijn van het avondeten, krijgen gemakkelijk een tweede leven in de Airfryer. Van de week had ik een paar vastkokende biologische aardappels gekookt voor mijn man, maar er was genoeg over om de aardappels de dag erna op te bakken. Normaal gesproken zou ik dat in de koekenpan doen, met een flinke klont roomboter. Bij wijze van experiment deed ik ze in de Airfryer. Ze kwamen er mooi uit en krokant. Hoe ik ze zo kreeg, wil ik graag met je delen.

Krokant uit de Airfryer

Het begin was gemakkelijk: men neme een restje gekookte koude aardappels van gisteren. Snijd ze in schijven. Daarna kwam het gedeelte dat denk ik cruciaal is: spray de aardappelschijfjes in met olie. Ik gebruikte de Bertolli Olio di oliva olijfoliespray cucina: Bertolli olijfoliespray
Deze spray bevat normale olijfolie, dus geen extra vergine. Extra vergine is niet geschikt voor koken en bakken. Ik sprayde de aardappelschijfjes aan beide kanten in en bestrooide ze toen met aardappelkruiden met zout.

Bakken

Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. In de mijne zit sinds kort een grillplaat (zie de recensie erover elders op Eetnieuws.nl). Daar pasten de aardappelplakjes precies op. Bak de aardappels een minuut of 8-10. Ze worden krokant. Serveer ze meteen, de aardappels worden zacht als je ze laat afkoelen. Of deze methode ook werkt met het mandje weet ik niet, dat hoor ik graag van jullie. Laat je reactie hieronder achter of stuur me een mailtje via info@eetnieuws.nl.

Lees ook

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

6 thoughts on “Gekookte aardappels opbakken in de Airfryer

 1. Alles sprayen met olijfolie ? Dan kun je ze net zo goed gewoon opbakken in de koekenpan lijkt mij.
  In een beetje olijfolie. Of heb ik het mis ?

 2. Hoi Saskia
  las in je boek over de speklapjes . zout ketjap en curry kruiden .
  ik kom veel in belgie daar hebben ze gezouten spek .
  heb gedaan het spek met alleen ketjap , en de temperatuur 160 op 9 minuten .was een gok maar goed en lekker te eten
  mvg Gerard van Ooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.