Kipdijbeenfilets met sesamkorstje

kipdijbeenfilets met sesamkorstSappige kipdijbeenfilets geef je een lekkere bite met een laagje sesam. Een lekkere nootachtige variant op het welbekende paneren. En je hebt er geen eieren voor nodig.

Kipdijbeenfilet is in mijn ogen veel lekkerder dan kipfilet. Sappiger en minder droog. Het ziet er alleen niet zo lekker uit met alle gekke randjes en flubbertjes. Als de kip eenmaal gebakken of gegrild is, zie je daar niet veel van. Het vet smelt weg en je houdt een mals stukje kip over. Maar als je de kip voorziet van een lekker korstje win je op twee fronten: je geeft dit kip wat extra bite, en je bedekt de minder mooie delen die daardoor niet meer opvallen. Handig voor als je met kinderen eet, of je partner een lastige eter is.

Granaatappelmelasse

Voor dit recept heb je granaatappelmelasse nodig. Dat is een soort stroop van granaatappels; die mooie donkerrode vruchten met allemaal pitjes erin. Bij Turkse winkels en mediterrane supermarkten koop je een fles met de donkere siroop erin voor weinig geld. De melasse blijft jaren goed, en is altijd handig om bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld door de bulgur heen (zie foto). Je kookt bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dan een bosje fijngesneden peterselie door de gekookte bulgur roeren. Tot slot wat gewelde rozijnen en een scheut granaatappelsiroop erbij. Dit geeft een mediterraan tintje aan je kipmaaltijd.

Nodig voor 2 personen

4 kipdijbeenfilets, 1,5 eetlepels granaatappelmelasse, 1 teen knoflook – geraspt, 1 eetlepel olijfolie, versgemalen peper, bakje sesamzaadjes (ook goedkoop bij de Turkse supermarkt!)

  • Snijd de kipdijbeenfilets aan de zijkanten bij zodat de witte vetrandjes eraf zijn. Doe de melasse, knoflook, olie en peper in een diepvrieszak.
  • Doe de kip erbij, kneed de marinade goed door de zak zodat de filets allemaal ermee bedekt zijn.
  • Knoop de zak dicht en leg minimaal 2 en maximaal 8 uur in de koelkast.
  • Haal de zak met kip een uur voor je gaat koken uit de koelkast.

Kipdijbeenfilets uit de Airfryer

  • Schep een paar eetlepels sesamzaad in een laag bakje.
  • Pak met een tang een filetje uit de diepvrieszak. Druk de filet met de gladde kant in het sesamzaad en druk even aan.
  • Leg de filet dan met de sesamkant naar boven op een snijplank. Herhaal voor alle kipdijbeenfilets.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Leg de filets met de sesamzaadjes naar boven in het mandje van de Airfryer.
  • Bak de kipdijbeenfilets 7 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak de filets nog eens 7 minuten. Je hoeft tussendoor niet te pauzeren, gewoon in één ruk door.
  • Haal de kipdijbeenfilets met een tang uit het mandje en serveer direct.

Meer recepten?
Airfryer kookboek

Ik heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

One thought on “Kipdijbeenfilets met sesamkorstje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.