Test: eten uit een pakje – Chinese babi pangang

Test: eten uit een pakje – Chinese babi pangang

babi pangang uit een pakjeVeel mensen eten geregeld uit allerlei pakjes en zakjes. Ik niet. Behalve vandaag. Hier lees je een test met een ‘maaltijdspecialiteit’: Chinese babi pangang uit een doos van de Jumbo.

Mensen die graag koken, zoals ik, laten de pakjes en zakjes meestal links liggen. Niet lekker, te zout, te veel toegevoegde hulpstoffen, noem maar op. Ik koop ze ook al jaren niet meer. Vroeger, toen ik pas begon met koken, vond ik alle maaltijdpakketten reuze handig. Maar naarmate ik zelf beter leerde koken, werden ze overbodig. Je betaalt meestal voor spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. En het gemak dat je koopt… Ach, ik draai voor een lekkere saus mijn hand niet om en vind koken leuk, dus dat is ook geen reden om overstag te gaan.

Man en ik zijn nu allebei ziek. Ik al een week, hij iets korter. Geen echte griep, meer algemene malaise, koorts, weinig energie en veel hoesten. Geen zin om erop uit te gaan en ook geen zin om te koken. Man wil al dagen Chinees halen, iets wat ik niet zo lekker vind en ook niet goed tegen kan. Het compromis is ‘makkelijk’ Chinees. Oftewel babi pangang maken en eten uit een pak.

Babi pangang met noedels

Bij de Jumbo tussen de maaltijdpakketten vond ik deze Jumbo Specialiteit Chinese babi pangang met noedels. Als aanprijzing stond erop: ‘met kant en klare saus’. In de verpakking zitten noedels, marinademix en de genoemde saus. Dat kost 1,99 euro. Zelf moet je 300 gram vlees toevoegen en 100 gram atjar tjampoer. Ik koos voor speklapjes en de voorgeschreven pot atjar. Verder hoeft er geen groente bij, al staat op de verpakking een komkommersalade afgebeeld. Deze komt niet terug in de beschrijving. Meestal staan verpakkingen vol met creatieve beschrijvingen van de inhoud en hoe lekker de te bereiden maaltijd is. Dat ontbreekt op deze doos. Een voorteken?

Wat valt op?

Wat in elk geval zeker is, is dat er te weinig groente in dit gerecht zit voor een volwaardige maaltijd. Namelijk 100 gram atjar voor 2-3 personen. In de ‘suggestie ter variatie’ staat dat je er mango bij kunt doen, of Chinese groentemix. Hoeveel, dat staat er niet bij.

Wat er wel in zit? Heel veel suiker. Zowel in de saus als in de marinade is suiker in diverse verschijningsvormen het belangrijkste ingrediënt. Een volledige lijst vind je op de site van de Jumbo. Er zitten volgens de verpakking 3 porties van 414 kcal in deze doos. Daar moet je het vlees nog bij optellen. Ik had 300 gram speklapjes gekocht, goed voor 969 kcal. In totaal bereidde ik dus 1383 kcal aan eten. Met 3 personen is dat omgerekend 461 kcal de man en als je het samen opeet 691 de man. Het eerste is wat weinig voor een diner, het tweede wat veel. Met magerder vlees, zoals de kip die wordt gesuggereerd op de verpakking, eet je wat ‘slanker’.

Bereiding

vlees babi pangang marinerenDe aanwijzingen voor de bereiding staan op de verpakking. Samengevat is dat: vlees marineren in poeder met olie. Noedels 4 minuten koken. Vlees bakken, saus met de atjar erbij en noedels apart serveren. Klaar!

Ik pakte het net wat anders aan. De speklapjes heb ik eerst (in stukjes gesneden) in de marinade gezet voor een half uur, en toen in de Airfryer gebakken. 7 minuten op 180 graden en toen 7 minuten op 150 graden. De saus verwarmde ik met de atjar in een pannetje. De noedels kookte ik in een andere pan. De saus en noedels werden vlak voor serveren gemengd, en het vlees kwam er apart bij. Spek is het lekkerst als het krokant is, toch?

En, hoe was het?

babi pangang op bordWe gingen aan tafel om de babi pangang te eten. De stukjes spek zagen er lekker uit, en de noedels met saus ook niet onaardig. Man schoof verwachtingsvol aan en ik was ook wel nieuwsgierig geworden. Na de eerste paar happen vroeg hij of ik soms loempiasaus bij de noedels had gedaan. Hij beschreef de maaltijd als ‘slijmerig’. Inderdaad, het geheel was mierzoet, de noedels waren heel zacht en er zat veel te veel saus bij. Man hapte met tegenzin zijn bordje leeg, en voor een liefhebber van kant-en-klaar eten zegt dat wel veel. Ik zelf vond het niet zozeer vies, als wel veel te zoet. Zo zoet dat ook ik na een bordje genoeg ervan had. We hebben samen het spek opgegeten. Man vroeg of ik dit alsjeblieft nooit meer wilde maken. Ook verdacht hij me ervan expres iets oneetbaars te hebben gekocht om ‘te bewijzen’ dat eten uit pakjes niet lekker is.

Conclusie

Wij vonden de Chinese babi pangang niet lekker. Het vlees was het best van smaak, maar wel wat weinig. De saus was veel te zoet, en de noedels te zacht. Je wordt geacht hier met 2-3 personen van te eten. Als je dit wel lekker zou vinden en alles zou opeten, is het een gemiddeld grote portie voor twee man. Met zijn drietjes is het echt te weinig. Er zit ook nauwelijks groente bij. Wel is het goedkoop, voor ongeveer 6 euro ben je klaar als je de standaardbereiding aanhoudt.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top