Verstopt ei uit de Airfryer

Verstopt ei uit de Airfryer

Schots eiLeuk met Pasen, een heel gekookt ei verstopt in een gehaktbal met een krokant laagje. Van oorsprong een snack die werd gefrituurd, maar met de Airfryer wordt dit Schots ei heerlijk!

Dit eiergerecht staat bekend onder verschillende namen, zoals eierbal en Schots ei. Het wordt rond Pasen veel gegeten bij de maaltijd of bij de paasbrunch. Het ei wordt verstopt in een jasje van gehakt. Daarna wordt het gebakken of gefrituurd, of natuurlijk gemaakt in de Airfryer.

Of dit gerecht echt uit Schotland komt, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb het weleens eerder bij familie gegeten, en ook al eens zelf geprobeerd te maken in de Airfryer. Toen geen succes, het gehakt barstte open. Vandaag heb ik het op een andere, iets gemakkelijker manier, geprobeerd. En met succes! Het verstopte eitje was goed warm, het gehakt was gaar en de buitenkant krokant. Je paneert het eitje met Panko, Japans paneermeel dat bestaat uit vlokjes in plaats van korrels. Zorgt voor een extra knapperig resultaat. Gewoon te koop bij grotere supermarkten. Lekker!

Nodig voor 1 verstopt ei

1 klein kippenei – hardgekookt, 1 worstje van goede kwaliteit – ongeveer 80 gram, 1 losgeklopt ei, Panko

verstopt eiBereiding Schots ei

  • Laat het hardgekookte eitje goed afkoelen en pel het voorzichtig.
  • Laat het worstje op kamertemperatuur komen. Haal de vulling uit het worstvel.
  • Rol de vulling plat uit op een snijplank of een bord. Zorg dat de laag ongeveer 5 millimeter dik is.
  • Pak de vulling op met je ene hand, leg het kippenei erop en vouw het gehakt helemaal om het eitje heen. Maak goed dicht met vochtige handen en ‘plak’ alle openingen goed dicht.
  • Verpak je creatie in vershoudfolie in en leg een half uur in de koelkast.
  • Klop het ei los in een bakje en doe wat Panko in een ander schaaltje.
  • Haal het ei uit de koelkast en verwijder de folie. Rol het gehakt-ei eerst door het losgeklopte ei en dan door de Panko.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. Spuit eventueel wat olijfolie over de Panko om de buitenlaag extra krokant te maken.
  • Bak de eierbal ongeveer 12 minuten en keer geregeld om met een tang.

Serveer warm!

Meer over de Airfryer?

Airfryer kookboekIk heb een boek geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

2 thoughts on “Verstopt ei uit de Airfryer

  1. Een eierbal is geen gehaktbal met een ei erin maar een hardgekookt ei met een speciaal gemaakte ragout met een krokante laag.

  2. Hoi Saskia,

    wat leuk dat je een kookboek hebt geschreven speciaal voor de airfryer! Dit recept ziet er top uit, ga ik zeker een keertje proberen want het lijkt me superlekker!

    groetjes Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top