Kastanjes poffen in de Airfryer – zo doe je dat!

Kastanjes poffen in de airfryer

Kastanjes poffen in de Airfryer – zo doe je dat!

Gepofte kastanjes horen echt bij deze tijd van het jaar. In de Airfryer pof je kastanjes lekker snel.

kastanjes poffen in de AirfryerBij Ut Rooi Bietje in Tilburg ging ik me vanmiddag abonneren op een groentetas. Het Bietje is de biologische tuinderij van SMO De Traverse. Hun cliënten gaan er als dagbesteding aan de slag om ervaring op te doen met werken. Ut Rooi Bietje heeft een winkeltje waar de groenten worden verkocht en er is ook een abonnement mogelijk. Elke week een pakket vol biologische groenten voor een klein gezin, plus zes verse eitjes van de boer voor in totaal 10,50 euro. Wekelijks krijg je te horen wat erin zit, en als er iets bij zit wat je echt niet graag eet of waar je allergisch voor bent, kunnen ze het aanpassen. Handig! De vriendelijke meneer van de winkel gaf me een zakje kastanjes mee bij wijze van welkom. Dat was nieuw voor me.

Kastanjes, wat kun je ermee?

Kastanjes komen (uiteraard) van de kastanjeboom. Ze zitten in een stekelig omhulsel, dat er voor ze verkocht worden meestal al vanaf wordt gehaald. De donkerbruine kastanjes zijn lekker om te poffen. In Amerikaanse films zie je dat daklozen altijd doen. Ze stoken er een vuurtje in een metalen ton.
In de Airfryer pof je kastanjes veel gemakkelijker en een stuk sneller dan in de oven. Na het poffen moet je ze wel pellen – de schil kan weg. Je eet kastanjes als snack met wat zout. Of je snijdt ze klein en mengt ze door de spruitjes heen. In kersttijd worden ze ook wel gebruikt als vulling van een kalkoen. Kastanjes zijn maar kort verkrijgbaar dus als je ze ergens ziet liggen voor een leuk prijsje: gewoon doen.

Kastanjes poffen in de Airfryer

njes poffen in de AirfryerOm kastanjes te poffen in de Airfryer, ga je als volgt te werk:

  • Was de kastanjes en wrijf ze droog met een theedoek.
  • Pak een snijplank en een scherp snijmes.
  • Leg elke kastanje plat neer en snijd een kruis in de bovenkant. Zorg dat je goed door de schil heen snijdt. Als je de kastanjes gaat poffen, zwelt het vruchtvlees op. Snijd je ze niet in, dan ontploffen ze. Ik heb geprobeerd of dat handiger en sneller is, maar nee dus. Ze ontploffen inderdaad na een paar minuten en daarna zit de Airfryer helemaal onder kleine brokjes ontploft vruchtvlees. Gewoon snijden dus!
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.
  • Leg de kastanjes in het mandje met de ingesneden kant omhoog.
  • Dek af met een antispatdeksel.
  • Pof de kastanjes een minuut of tien. Haal ze dan uit het mandje en laat ze wat afkoelen op de snijplank.
  • Pel ze met je vingers en gebruik het vruchtvlees hoe je wilt.

Airfryer kookboekWist je dat er ook een kookboek is voor de Airfryer? En ik heb het geschreven! In Makkelijke gerechten uit de Airfryer staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tiolburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top