Pasteitjes met gehakt en mais

pasteitjes met gehakt uit de AirfryerIn veel landen eten ze pasteitjes als snack of bij de maaltijd. Een knapperig deegflapje met een hartige vulling. Maak ze eens in een muffinvorm met gehakt en mais, uit de Airfryer.

Empenada’s worden in zuidelijke landen veel gegeten. Het zijn meestal deegflapjes met een hartige vulling, bijvoorbeeld met gehakt of met tonijn. Je kunt ze maken van bladerdeeg of zelf deeg maken. In dit recept lees je hoe je pasteitjes maakt met zelfgemaakt deeg in een muffinvorm. Je krijg zo bakjes met een dekseltje (ook leuk om mee te nemen naar je werk) en een lekkere vulling.

Tips

Het deeg maak je met de hand of in de keukenmachine. Je maakt op deze manier net wat meer deeg dan je nodig hebt. Wat je overhoudt kun je gebruiken om flapjes te maken van uitgerold deeg met een eetlepel vulling erin. Ook van de vulling is er te veel. Vries de rest in, doe het tussen een tosti of eet het met en pitabroodjes als een soort shoarma.

Variatie

Je kunt zelf een andere vulling maken, ingrediënten toevoegen of vervangen. Dit is ook lekker met shoarma, kipgehakt, paprika, noem maar op. Om de pasteitjes te bakken, gebruik ik een siliconen muffinvorm. Er zaten eerst 6 holtes in, maar ik heb de buitenste 2 eraf geknipt zodat ik nu een vierkant vorm voor 4 muffins heb. Die past precies in het mandje van de Airfryer XL.

kookboek AirfryerMeer recepten lees je in mijn onlangs verschenen boek Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Het kost 16,85 euro ex verzendkosten en is te koop via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Nodig voor het deeg

200 gram bloem, 100 gram koude boter in blokjes, 1 ei

  • Doe de bloem en het ei in de kom van de keukenmachine en zet de machine met het draaiende mes aan.
  • Voeg blokje voor blokje de boter toe tot het een samenhangend deeg wordt. Is het deeg te droog, dan kun je 1-2 eetlepels water toevoegen.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het nog een paar minuten goed door.
  • Maak een bal van het deeg en pak die in met plasticfolie. Leg minimaal een uur in de koelkast.
  • Je kunt dit ook met de hand doen, volg dan dezelfde werkwijze.

Nodig voor de vulling van de pasteitjes

300 gram half-om-halfgehakt, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui – gesnipperd, 1 teentje knoflook – geperst, 1 klein blik mais, 2 eetlepels shoarmakruiden, 2 eetlepels tomatenpuree, handje bladpeterselie – gehakt, peper en zout

  • Bak het gehakt rul in een pan zonder olie. Zodra je geen roze meer ziet, giet je het gehakt af. Houd even apart.
  • Verhit de olie in dezelfde pan en fruit de ui met de knoflook. Voeg het gehakt toe en de shoarmakruiden. Bak een paar minuten en voeg de tomatenpuree toe.
  • Voeg de mais en de peterselie toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
    Laat het gehaktmengsel goed afkoelen.

Bereiding pasteitjes

  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Pak een handje deeg (zo groot dat het in je handpalm past) eraf en rol goed plat met de deegroller.
  • Steek er met een kookring of een bakje een cirkel uit van ongeveer 12-14 centimeter doorsnede.
  • Bekleed een holte van de muffinvorm met het deeg. Zorg dat er een mooi bakje van wordt gemaakt.
  • Knip het deeg dat boven de vorm uitsteekt, eraf met een schaar. Plak het weer aan de rest van het deeg, je kunt het gewoon kneden en opnieuw gebruiken.
  • Herhaal dit voor de overige 3 muffinholtes.
  • Vul elk bakje met de gehaktvulling. Druk een beetje aan zodat de vulling de holte goed opvult.
  • Van het deeg dat je over hebt, maak je op dezelfde wijze als hierboven ronde dekseltjes voor op de bakjes. Druk de dekseltjes goed aan en snijd het overtollige deeg los.
  • Prik met een satéprikker wat gaatjes in elk dekseltjes.
  • Bestrijk de bovenkant van de bakjes met wat losgeklopt ei.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  • Zet de muffinvorm in het mandje en bak de pasteitjes ongeveer 12
    minuten, tot de bovenkant mooi goudkleurig is. Laat wat afkoelen en haal de pasteitjes uit de vorm.
  • Eet warm of koud, met bijvoorbeeld chilisaus.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

One thought on “Pasteitjes met gehakt en mais

  1. Deze heb ik vandaag gemaakt, met en andere vulling (restjes) weliswaar, maar de pasteitjes waren overheerlijk en prachtig om te zien. Omdat ik nog vulling over had heb ik er ook 2 met bladerdeeg (diepvries) gemaakt, in totaal 8 ook deze waren prima gelukt en erg lekker. Wel alles 14 minuten op 180. Dank je voor de heerlijke recept en de geweldige tip om muffinvormpjes te maken passen in de airfryer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.