Super goedkoop ‘rekje’ voor onder in de Airfryer

Super goedkoop ‘rekje’ voor onder in de Airfryer

Rekje voor de AirfryerWie wel eens wat wil bakken in de Airfryer, heeft een dilemma. Je kunt een bakvorm in het mandje zetten. Maar dan heb je erg weinig ruimte en moet je een piepkleine vorm gebruiken. Of je haalt de mand eruit en plaatst een bakvorm direct in de bak. Maar die moet wel ergens op rusten. Het ene steuntje waar het mandje zelf op rust is niet genoeg. Ik heb iets simpels en goedkoops ontdekt.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Op Facebook en fora zie ik de mooiste knutselwerken voorbijkomen. Mensen die servetrekjes inkorten en de plastic dopjes eraf halen. Zo krijg je een soort steuntje. Knap als mensen dat kunnen. Andere mensen maken proppen van aluminiumfolie. Dat werkt ook goed, alleen vliegen ze op tijdens het voorverwarmen en dat is niet handig.

66 cent voor de Airfryer

Zelf heb ik nog geen geschikte steuntjes voorbij zien komen tijdens het winkelen. Tot ik vandaag in de bouwmarkt was. Bij de spijkers zag ik ook iets anders liggen. Het heet ‘regeldrager’ en is bedoeld om planken mee vast te zetten. Ofzo. Maar 3 ervan kunnen ook prima op de bodem van de Airfryer. Ik heb een gemiddelde maat genomen, dacht 50 mm. Ze kosten 66 cent per stuk bij de Hornbach. Even weken in een sopje om de prijsstickers eraf te halen. En dan onderin de bak om de ‘vouwen’ heen draperen.

Voordeel: ze blijven goed staan en zijn her te gebruiken. En erg goedkoop. Zegt het voort! En bak er bijvoorbeeld cupcakes in.

Dit artikel is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

27 thoughts on “Super goedkoop ‘rekje’ voor onder in de Airfryer

 1. Dit wil je absoluut niet in je airfryer hebben. Foodgrade metalen zijn er niet voor niets. Loden waterleidingen waren ooit ook handig…
  Dit is bouwmateriaal en geen voedselveilig materiaal. Leuk idee maar erg onverstandig. Ga voor hoogwaardig RVS.

 2. Hallo,
  Ik heb sinds kort een Philips XXL MIjn springvorm past niet in het mandje. Gaas-mandje van de Fryer met handvat eruit, 4 siliconen muffinvormpjes met stevig randje van Action onderin, springvorm erop en zelfs nu het handvat van het mandje de fryer niet afsluit, komt door de opening geen hele lucht en kan ik toch mijn quiche bakken. De fryer wordt aan de buitenkant helemaal niet warm en kan ik aan de zijkant met mijn vingers de lade zo opentrekken. Helemaal blij en misschien kan iemand hier ook iets mee.

  Groetjes Lorelei

 3. Hallo,
  Ik heb sinds kort een Philips XXL MIjn springvorm past niet in het mandje. Gaas-mandje van de Fryer met handvat eruit, 4 siliconen muffinvormpjes met stevig randje van Action onderin, springvorm erop en zelfs nu het handvat van het mandje de fryer niet afsluit, komt door de opening geen hele lucht en kan ik toch mijn quiche bakken. De fryer wordt aan de buitenkant helemaal niet warm en kan ik aan de zijkant met mijn vingers de lade zo opentrekken. Helemaal blij en misschien kan iemand hier ook iets mee.

 4. Gebruik deze ook regelmatig. Bakvorm staat tenminste recht en wiebelt niet. Bevalt mij kortom prima. Bij een metaaldeskundige navraag gedaan en idd met de temperaturen van de AF komen er geen giftige dampen vrij. Dus ik blijf ze gewoon gebruiken. Liggen voor de grijp in mijn keukenla.

 5. Ik vond het een briljant idee en ben naar de bouwmarkt gegaan. Mij werd het ten zeerste afgeraden omdat het gegalvaniseerd materiaal is en er tijdens het gebruik in de Airfryer dampen en deeltjes vrij kunnen komen, die slecht voor je gezondheid zijn ?!

  1. Hoi Marga, dat argument is bekend bij mij maar klopt niet. Die dampen komen pas vrij bij temperaturen boven de 400 graden, dat haal je met de Airfryer bij lange na niet. Daarnaast zit het baksel maar 20-30 minuten in de Airfryer dus het is niet zo dat de temperatuur dan te hoog stijgt in het metaal.

   Groeten
   Saskia

 6. Hallo Saskia, ik vraag me af of er een bepaalde manier is om de airfryer te openen als je zonder mandje bakt. Of is het gewoon alleen een kwestie van voorzichtig aan de zijkanten open trekken?

  1. Hallo Netty, dat is zeker een goede vraag. Zelf open ik de bak voorzichtig met keukenhandschoenen vanwege de hitte. Als dit moeilijk gaat steek ik een vork of lepel door het ‘gat’ in het midden om het eerste stuk wat gemakkelijker te maken. Groeten van Saskia

 7. Hai Saskia, grappig deze discussie. Veel facetten komen aan bod.
  K heb nog 1vraag: dat bakblik is idd een flink probleem want al zou je het klein willen, het is niet te koop. Ok, zonder mandje bakken, want ik heb geen Philips fryer. Even inventum gehad, maar daar kwam een vreselijke plastic geur vanaf, wat mijn eten en mijn huis verpestte. Terug gebracht en een Bestron gekocht. Maar ik had al kleine vormpjes gekoch, die passen in de Inventum, maar niet in de Bestron. 0,5 cm kom ik tekort! Als ik het mandje eruit haal, en de fryer dicht doe, kan het dan nog wel open??
  Want zonder binnenlandse past het wel.
  Hartelijke Groet, Lucie

  1. Hallo Lucie, helaas kan ik je daarover geen uitsluitsel geven, ik heb geen Inventum-Airfryer. Ik weet dat die van Philips wel te openen zijn (voorzichtig) zonder binnenmand. Je zou de constructie eens moeten bekijken. Zit er zonder mandje erin ergens een opening om de bak open te trekken?Zo nee, dan wordt het een beetje lastig.

   Groeten, Saskia

 8. Hallo allemaal
  Super idee met de balkdragers maar snap het probleem niet helemaal.
  Ik heb een airfryer bakvorm en deze past precies dus hoef je ook niet te knutselen.
  Groeten Patrick

 9. alleen kan je deze eigenlijk niet gebruiken omdat aluminium wordt behandeld,kan bij hoge temperaturen giftige dampen vrijlaten komen die dan in je eten gaat zitten, beter gebruik je alufolie ballen of silliconen vormpjes

  1. Hallo Sandra, ik heb daar onderzoek naar gedaan en gassen komen pas vrij bij heel hoge temperaturen, niet de temperaturen die je in de Airfryer opwekt. Groeten, Saskia

   1. Heb ik ook eerst nagevraagd bij een deskundige. Kan vlg hem prima en is een goeie oplossing als je een keer een grotere bakvorm gebruikt.

   1. Voor wie het zich afvraagt: Galvaniseren kan in principe met allerlei metalen maar gezien de toepassing en prijs zal in dit geval zeer waarschijnlijk een heel dun laagje zink om het ijzer neergeslagen zijn. Nikkel zou ook nog kunnen. Ook deze metalen geven geen giftige dampen af bij Airfryer temperaturen.

 10. Heel slim zeg alleen kom ik niet mee eten. Deze metalen zijn niet geschikt voor hoge verhitting en geven giftige dampen af! Mensen eerst even logisch nadenken voor je zomaar iets in je bak zet!

  1. Goed dat je na blijft denken maar metalen geven geen dampen af, zeker niet bij deze temperaturen (pakweg tot 200, 250 graden). Ik zou me dan nog eerder zorgen maken over de teflon bekleedde bodem en wanden van de Airfryer.

   1. Ik weet dat dit oude berichten zijn maar toch..ik wil graag boterkoek maken uit de airfryer maar ik heb ook geen bakvorm voor erin, kun je niet gewoon het mandje bekleden met bakpapier en daar dan
    bijv cakemix o.i.d. in doen…veel simpeler lijkt me.

   1. Voor de zekerheid kun je de balkdragers (zo noemen ze ze hier meestal) nalopen op scherpe randjes en die wegvijlen. Maar dan nog: Het nut en de levensduur van die teflonlaag is beperkt. Je bakt er niet op, er druipt alleen vet en kruimels op.

    Creatief gevonden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top