Test: kroepoek uit de Airfryer

Test: kroepoek uit de Airfryer

Kroepoek uit de AirfryerDe Airfryer is een alleskunner, maar kun je er ook kroepoek mee maken? Tijd voor een testje.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Kroepoek koop ik meestal voorverpakt in de winkel. Zelf frituren heb ik ook wel eens geprobeerd maar dat was geen succes. Ik had een friteuse met koude zone, en zonder mandje erin zonken de schijfjes naar de bodem en bleven daar ongegaard liggen.

Maar in de Airfryer zou het strikt genomen moeten kunnen. Ik reed gisteren dus naar de dichtstbijzijnde toko voor twee verschillende zakjes ongebakken garnalenkroepoek en een zakje ongebakken emping. Deze bittere snack vind ik af en toe ook lekker.

Vliegende kroepoek in de Airfryer

Van elke soort kroepoek heb ik 4 stukjes tegelijk gebakken, en van de emping 2 want die waren een stuk groter. De kroepoek begint klein, maar zet tijdens de bereiding uit. De Airfryer (XL) ging aan op 180 graden. Daarna de stukjes erin. Ik hoorde meteen dat ze aan het ‘vliegen’ waren door de bak. Helaas heb ik (nog) geen afdekroostertje. De bak een centimeter open laten hielp iets.

De eerste tijd gebeurde er niks. Maar na ongeveer 1 minuut en 20 seconden waren de kroepoekstukken klaar. Je moet goed opletten want als ze tegen het element aan vliegen verbranden de randjes. De emping duurde langer, zeker 2 minuten, tot ze uitgezet waren en in het midden droog.

En, hoe smaakt de kroepoek?

Maar dan: de smaak. De kroepoek is meteen na het bakken taai, maar bij het afkoelen worden ze krokant. De stukjes waren bijna net zo krokant als gefrituurde kroepoek, alleen dan zonder vetsmaak. Daardoor proef je de garnalen veel beter. Ik moet daar een beetje aan wennen (ben geen enorme garnalenliefhebber). De emping was op zichzelf wel goed, maar de gefrituurde is toch lekkerder. De stukken waren nogal droog en vrij dik. Mogelijk ligt dat aan het merk.

Conclusie: ja, je kunt kroepoek bakken in de Airfryer. Maar kijk uit voor verbranden. Test zelf maar of de intensere smaak je aanspreekt.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

5 thoughts on “Test: kroepoek uit de Airfryer

 1. Ik probeer alles in de airfryer. Rauwe krupuk op 180 is in 5-7 minuten klaar. Van mais maak ik popcorn, van gedroogd zwoerd maak ik ook een soort krupuk, dat heerlijk smaakt bij een biertje.
  Bij de bouwmarkt heb ik eerst een hittebestendige grill-mat gekocht die aanbranden op de BBQ voorkomt. Die gebruik ik als matje/deksel voor het mandje. Op maat geknipt en met stalen satepinnen fixeer ik het matje. Geen verbrand eten meer op die manier.

 2. TEST: KROEPOEK UIT DE AIRFRYER : Echt fantastische ik deed 3 minuten op 180 graden (alleen past het niet in mijn koolhydraatarme leefstijl) Ik geef het één 7,5 echt leuk om dit te maken. Boudewijnsmult Koolhydraatarm.

 3. Saskia
  Ik ben nog maar een beginner met hoopte inderdaad emping te kunnen bakken in de airfryer
  Kan je er niet een beetje olie in doen?
  In gewone frituur is de emping binnen 5 seconden klasr

 4. Als je niet zo van garnalensmaak houdt, kan ik je cassave kroepoek aan raden; zelfde bereidingswijze en ook heerlijk als magere snack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top