Geproefd: de verse sushi van de Albert Heijn XL

Geproefd: de verse sushi van de Albert Heijn XL

Sushi van AH XL

Sinds kort kun je bij een aantal Albert Heijn XL’s verse sushi kopen. Het vorige assortiment met de kleine zwarte doosjes met transparante deksel vond ik niet erg geweldig. Tijd voor een eerste indruk van de nieuwe sushi.

Waar:
Bij de Albert Heijn XL aan de Jan Heijnstraat in Tilburg staat tussen de groente en de vleeswaren een sushi-booth. Twee Aziatisch uitziende mannen zijn bezig de sushi te maken. De doosjes liggen in een koelschap, met aan de zijkant accessoires zoals sojasaus. Die zit overigens ook in de doosjes.

Wat:
Bakken met lekkers. De kleine bevatten bijvoorbeeld zes maki-sushi’s, rolletjes met bijvoorbeeld komkommer, zalm en tonijn. Daarnaast enkele wraps van rijst, grote dozen met sashimi (verse rauwe tonijn en zalm), wat assortimentsdozen met rolletjes en sushi met vis erboven. Ook is er wakame (zeewier) en edamame (sojabonen) aanwezig.

Wat valt me op:
Hoewel er best veel ligt, is het wel veel van hetzelfde. Ik hou erg van sashimi en maki maar die waren niet in een assortimentsdoos te vinden. De sushi is daarnaast erg duur. Ik heb een doos met 7 sashimi zalm en 7 tonijn voor 11,55 euro. Een doosje met 6 California rolls (gevuld met avocado en zalm) kost 5 euro. Ik heb nu 16,55 euro betaald voor een (grote) lunch. Daarvoor kun je zat andere gezonde lunches kopen.

Wat zit erin
In de ene doos liggen de 14 sashimi, stukjes van ongeveer een halve centimeter dik en 4 centimeter lang. Er zitten zakjes met sojasaus, wasabi en gember bij. En een vreemd stukje groen plastic, wat vast bedoeld is als decoratiegras. De kleine doos bestaat uit de 6 California rolls en ook zakjes met saus, gember en wasabi.

Wat zit er niet in
Eetstokjes. Van AH moet je de sushi kennelijk met de hand of met bestek eten. Dat is jammer, in de vroegere sushi zaten plastic eetstokjes. Wel een minpunt.

Hoe ziet het eruit
Het oogt vers, maar de zwarte ondergrond doet het voor mij niet. Decoratief op een bordje ziet het er veel lekkerder uit. De wasabi ruikt scherp, een goed teken.

Sushi van AH XL Proeven
De sushi is nog erg koud na aankoop. Het komt de smaak ten goede om de boel even te laten liggen. Ik proef van alles 1 stukjes ongeveer een half uur na aankoop.

De tonijn is een beetje droog en heel zacht van structuur. De zalm is lekkerder, die is zacht en een beetje vettig (op de goede manier). De sojasaus vult de smaak goed aan. De California rolls voelen een beetje plakkerig aan en ruiken naar sushi-azijn. Door de avocado is de structuur een beetje zalvig. Niet verkeerd.

Ik laat alles nu nog een half uur staan en proef dan weer. De tonijn heeft een rare structuur, alsof hij bevroren is geweest. De zalm is beter, maar niet uitgesproken van smaak. De rolls zijn ook wat vlak van smaak, de rijst mag sterker op smaak worden gebracht. Met sojasaus en wasabi prima te doen.

Pluspunten
Lekker vers, gezond, smaakt beter dan vorige assortiment. Te vergelijken met kwaliteit van een all you can eat-sushirestaurant. Waar je voor een paar euro meer overigens uitgebreid sushi kan eten.

Minpunten
De prijs van de grote dozen, beperkte keuze in assortimentsdozen, geen eetstokjes.

Conclusie
De verse sushi is een stap vooruit voor de AH en de liefhebber die lekker een bakje wil halen voor de lunch of een makkelijk en gezond diner. De kwaliteit is in orde, al is de tonijn niet vreselijk lekker. De dozen missen eetstokjes maar dat is wat mij betreft een kleine uitglijder. Ik ga de rest van het assortiment ook proberen. Als de portemonnee het toelaat.

Sushi van AH XL

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

10 thoughts on “Geproefd: de verse sushi van de Albert Heijn XL

 1. Het klopt dat de rauwe tonijn eerder ingevroren was, je zou ook niet anders willen. Hoe komt de vis na een reis van >1500 km anders zo vers op je bord? Alle vis die bedoeld is voor rauwe consumptie moet in principe diep ingevroren zijn geweest. Denk aan het doden van ziektekiemen en levende wormen. Dat de vis niet de suprème sushi kwaliteit heeft, komt doordat de Japanners de beste tonijn er al tussenuit hebben gehaald die daar vervolgens voor duizenden euro’s wordt verkocht. Maar de gemiddelde Albert Heijn klant betaalt toch liever ietsje minder en dan krijg je eigenlijk alsnog iets heel degelijks. Tot zover een beetje warenkennis :).

 2. Al meerdere malen gehaald in AH Kronenburg Arnhem echt heel goed en vers gemaakt waar je bij staat staan drie dames Sushi te maken echt een aanrader. Gister sushi bij Sumo besteld eerlijk gezegd viel ons dat tegen hebben meerdere malen in het restaurant gegeten was goed maar wat ze gister brachten ik niet meer, gewoon weer naar Ah Xl kronenburg.

 3. Ik ben Hlaing

  Ik heb ervering 4 jaar over
  Toen 2 jaar geleden het ik bij de Suschi Daily
  En Amsterdam ook nu ge werk bij de Suschi
  Point bij na contrast op als noding mesen
  Van werk contact bij mij

  Het is E .mail tnhlaing9@gmail.com
  06. 41852572

  Groetjes
  Tin

 4. Ik mis info over herkomst van de vissen.
  Is het kweek of wild? Vind ik belangrijker dan de presentatie en de smaak. Als je het toch over gezond hebt, neem deze info dan mee.

  1. Dat je sushi niet met stokjes eet is NIET algemeen bekend en aangezien dit ook in Japan steeds minder wordt gedaan (traditoneel wordt het in 1 hap met de handen gegeten) is het zelfs in Japan niet meer ongewoon om sushi met stokjes te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top