Zalmschotel uit de oven met aardappel en pesto

Zalmschotel uit de oven met aardappel en pesto

Zalm met aardappels en pestoEen makkelijke maaltijd voor een drukke avond. De oven doet het meest werk. Koop lekkere verse vis, niet die uit de vriezer. Versier je schotel met rucola, en meng de rest door de komkommersla.

Sinds begin 2015 houd ik in Excel bij wat we elke dag eten. Zo wil ik zien of we gevarieerd eten en ook welke gerechten we vaker maken dan eens. Tot slot is het handig om te zien welke soorten vlees we eten. Ik geef elke diersoort een eigen kleur; groen voor vegetarisch en blauw voor vis. Deze laatste twee kwamen er in januari bekaaid af: allebei 1 keer. Deze maand probeer ik dat beter te doen. We hebben al een keer vegetarisch gegeten en vandaag was de derde keer vis. De eerste twee keren waren lekkerbekjes uit de Airfryer. Dat dan weer wel. Vandaag verse vis, zalm van de Jumbo die er goed uitzag in de winkel en neutraal smaakte. Zal wel kweekvis zijn, in elk geval niet met die nare tranige smaak die gebakken zalm soms heeft.

Nodig voor 2 volwassenen

600 gram geschilde, kruimige aardappel – in dunne plakjes (gaat snel in de keukenachine), 80 gram crème fraîche, versgemalen peper, zout, 2 zalmfilets zonder huid, 90 gram pesto (klein potje), klein handjevol fijngesneden verse dille, handjevol rucola. Springvorm van 24 centimeter of ovenschaal. Aluminiumfolie.

Bereiding

  • Vet de springvorm in. Haal de zalm uit de koelkast. Bestrooi de filets met zout en flink wat peper.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de aardappelplakjes in een kom met de crème fraîche, zout en flink wat peper.
  • Verdeel de plakjes over de springvorm. Dek af met een stukje aluminiumfolie en zet voor 40 minuten in de oven. Haal na 20 minuten de folie eraf en zet de oven op 200 graden voor de resterende 20 minuten.
  • Haal de springvorm uit de oven. Leg de zalmfilets erop en bak een minuut of 10-15. De tijd hangt af van de dikte van de zalm. Die moet gaar worden maar niet uitdrogen.
  • Haal de schotel uit de oven en verdeel driekwart van de pesto erover. Strooi dan dille over de zalm en drapeer er wat rucolablaadjes over. Serveer meteen. Lepel de resterende pesto over je eten als je hebt opgeschept. Zowel over de aardappels als over de zalm erg lekker.

Ik maakte er komkommersalade bij en deed daar de rest van de rucola doorheen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top