Recensie: Restaurant ’t Klooster

Recensie: Restaurant ’t Klooster

Kunst in 't KloosterRestaurant ’t Klooster in Wijk bij Duurstede biedt iets bijzonders: gerechten voor mensen met een maagband. Journalist Pieter Buss was nieuwsgierig naar het bedrijf en bezocht het tijdens de Restaurant Week. Voor Eetnieuws.nl schreef hij in dit gastblog een recensie.

Vanwege de Restaurant Week hebben uitbaters Jeroen van Hensbergen en zijn vrouw Natasja een driegangen-verrassingsmenu samengesteld. Zoals gangbaar is tijdens de actieweek kost dat 27,50 euro. Tegen meerprijs kan een tussengerecht worden besteld.

Bijzonderheid: chef-kok Jeroen is gespecialiseerd in het koken van kleine gerechtjes voor gasten met een maagverkleining. Dat kwam voort uit eigen ervaring. Natasja heeft namelijk een zogeheten gastric-bypassoperatie ondergaan en nadien merkte ze hoe het moeilijk het is om samen met anderen avondvullend te dineren in een restaurant. Om toch gezellig mee te kunnen eten met de gangen van tafelgenoten, zijn de porties aangepast.

Binnenkomst

Wie niet uit het historische Wijk bij Duurstede komt, zou de zaak zomaar voorbij lopen. Dat komt doordat je eerst door een poort moet, vervolgens in een middeleeuws hofje belandt met als eindbestemming het restaurant. In het fraaie zestiende-eeuwse pand worden we verwelkomd door een erg jonge medewerker. Een erg vriendelijke jongen, maar in een top 250-zaak verwacht je te worden ontvangen door een gastvrouw of -heer met de nodige persoonlijkheid. Iets wat je ook niet kunt verwachten bij iemand van een jaar of zestien.

Eeuwenoud bier

Enfin, eenmaal binnen is de entourage warm. De klassieke houten balken in het plafond gaan goed samen met de vrij moderne inrichting. Fijn is ook dat de temperatuur perfect is. Hoewel het een erg oud pand betreft, is er geen sprake van tocht of vervelende luchtstromen. We zitten nog maar net of hebben een heerlijk glas Estaminet voor ons. Een ons onbekend Belgisch bier, waarvan de oorsprong terug gaat naar de zestiende eeuw. Toepasselijk dus. We krijgen een tussengerecht voorgesteld met schelvis in de hoofdrol (+10 euro), maar houden het bij het driegangenmenu.

Amuses

amusesDe amuses komen al snel in een mooie schaal met wat zwarte bonen. De crostini met daarop augurk, mierikswortel, avocado en het appeltaartje met rozijn en walnoot zijn een plaatje voor het oog. Helaas is het zuur van de augurk veel te overheersend. Wat volgt is tartaar van rund met het sap van daslook. De knappertjes van aardappel waarmee het vlees is belegd, zorgen voor een zalig mondgevoel. Ook hier is augurk gebruikt. Nu is de smaakbom net niet te dominant, maar het is kantje boord.

Balans

parelhoen beschreven in de recensieChef-kok Jeroen heeft een achtergrond bij De Librije en houdt van uitgesproken smaken en gerechten die hoog op smaak zijn. Dat is ook bij de hoofdschotel goed te merken. De balans is er nu wel. Boterzachte parelhoen, crème van bataat (zoete aardappel), wortel, babymaïs en een jus van rode wijn vormen een prachtige symbiose. Het zoet van de saus gaat bovendien uitstekend samen met de rode wijn uit midden-Italië van de montepulciano-druif. De wijn is krachtig en heeft tonen van chocolade en karamel. Hier wordt een mens blij van!

Toetje

Gelukkig hebben we nog genoeg ruimte voor het dessert, dat behoorlijk machtig is. De ‘boosdoener’: crème van steranijs, met mango, chocolade en passievrucht. Ook hiervoor geldt dat de balans een beetje weg is. Een beetje gember of peper was een mooie toevoeging geweest. Ondertussen heerst in de halfopen keuken een en al rust. Chef-kok Jeroen doet grotendeels alles zelf. Daardoor ontbreekt wellicht de tijd om even langs de tafels te gaan om te peilen of de gasten hebben genoten. Jammer, want zulks wordt altijd enorm gewaardeerd.

Conclusie recensie

betaald voor diner in 't KloosterNa een koffieronde en lollige bonbons in de vorm van lolly’s is de volgende zoektocht een feit: waar ligt mijn jas? Aangezien we als een van de eerste gasten aankwamen en nu als een van de eersten weggaan, moeten we ons een weg zien te banen door een haag van kledingstukken. Dezelfde medewerker die ons binnen had gelaten, helpt nu met zoeken. Een wat praktischer garderobe met kleerhangers in plaats van haakjes en het probleem is opgelost. Net zoals de andere verbeterpunten op het bord geen onneembare hordes zijn.

Waar: Markt 15, Wijk bij Duurstede
Wanneer: zaterdag 2 april
Ontvangst: 18.45 uur
Vertrek: 22.00 uur
Rekening: 119,25 euro

Journalist Pieter Buss is eigenaar van mediabedrijf Busy with News. Daarmee richt hij zich met pen en camera op avontuurlijke verhalen en bijzondere sporten, zoals canicross. Dat is een snelgroeiende discipline waarbij de hond zijn baasje met een koord voorttrekt. Behalve met sport heeft Busy with News affiniteit met de culinaire wereld. Hij schreef over horeca voor De Telegraaf. Kijk op www.facebook.com/busywithnews. Like de pagina en je hoeft niets van zijn avonturen te missen. Op de site www.pieterbuss.nl vind je zijn portfolio, verhalen, en zijn contactgegevens. De site krijgt overigens een flinke opfrisbeurt.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top