Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken

Airfryer, doen of niet doen

Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken

Steeds meer mensen kopen een Airfryer. In deze beginners-serie over de Airfryer lees je alles wat je moet weten om met je apparaat aan de slag te gaan. In deze aflevering: het nut van voorverwarmen en hoe je broodjes moet afbakken.

AirfryerAls je je Airfryer net hebt, dan valt het je vast op dat veel recepten van je vragen om je Airfryer voor te verwarmen. Waarom is dat eigenlijk nodig? Je kunt het vergelijken met groenten koken. Aardappels zet je op met koud water en pas als het water kookt, ga je de kooktijd tellen. Aardappels moeten ‘met het water mee’ warm worden om van binnen geleidelijk je juiste temperatuur te krijgen. Maar broccoli doe je pas in het water als dat kookt. Zou je broccoli met koud water opzetten, dan zijn de roosjes verlept tegen de tijd dat het water kookt.

Warmteoverdracht

In de Airfryer bereid je je maaltijden kort, in een klein mandje waarin de warmteoverdracht optimaal is. Als je de Airfryer voorverwarmt, dan zorg je dat de temperatuur in het mandje al meteen goed is voor je gerecht. Dat krijgt meteen een flinke stoot hitte en is daardoor sneller klaar. Er gaat dan geen tijd verloren. Wel zakt de temperatuur in de machine even terug zodra je de bak opendoet om je eten erin te doen. Maar door de krachtige motor van de Airfryer is de bak snel weer op temperatuur.

Airfryer voorverwarmen

Hoe verwarm je de Airfryer XL Avance voor? Dat is heel simpel. Je zet de Airfryer aan. Met de linkerknoppen stel je de gewenste temperatuur in. Je drukt niet op de knop voor de tijd. Dan druk je op de middelste knop van de onderste rij, de knop waarmee de Airfryer begint met verwarmen. Na enkele minuten klinkt een belletje. Het voorverwarmen is klaar. Je opent de bak, doet het eten in het mandje of op de grillplaat. Je sluit de bak weer. Dan stel je de tijd in en eventueel wijzig je de temperatuur. Opnieuw druk je nu op de startknop. Het belletje is opgehouden en de baktijd gaat lopen.

Opnieuw verwarmen

Heb je de Airfryer net gebruikt en wil je opnieuw voorverwarmen, omdat hij is afgekoeld? Zet de machine dan aan, en gebruik de knop voor ‘temperatuur omlaag’ totdat je twee streepjes ziet. Deze zit ‘onder’ de 1. Dus als het ware tijd 0. Stel de juiste temperatuur in en zet de Airfryer aan. Het opwarmen gebeurt op dezelfde wijze als wanneer je nog niets hebt bereid.

Broodjes afbakken

Heel vaak krijg ik de vraag hoelang broodjes in de Airfryer moeten en hoelang je ze moet bakken. Daar is een heel eenvoudig trucje voor. Je kijkt op de verpakking van de afbakbroodjes. Daar staan een tijd en een temperatuur op. Van de tijd haal je 1/3 af en van de temperatuur 20 graden. Staat er bijvoorbeeld 6 minuten bij 200 graden? Dan verwarm je de fryer voor op 180 graden en bak je de broodjes daarna 4 minuten af. Hiermee krijg je krokante, goudbruine broodjes. Wil je ze minder bruin? Dan bak je ze een minuutje of 1-2 minder lang. Kijk even tegen het einde van de baktijd of het naar je zin is.

Dit trucje geldt voor afbakbroodjes. Wil je worstenbroodjes warm maken of verse croissants weer krokant krijgen? Bak ze dan 3 minuten op 180 graden af. Er is wel een uitzondering. Diepgevroren croissant en chocoladebroodjes moeten volgens de verpakking op 185 graden. Als je hier 20 graden vanaf haalt, is de temperatuur te laag. Bak dit type broodjes op 180 graden af, maar wel in 2/3 van de tijd op de verpakking.

Lees ook de andere delen

Lees ook de andere delen:

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

40 thoughts on “Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken

 1. Hallo ik heb sinds twee dagen een airfrayer. Als ik iets van brood erin wil doen welke functie knop kan ik jet beste dan gebruiken. Of gebruik ik alleen de warmteregelaar ??

 2. Kan ik cake bakken in de airfryer en dan het mandje er uit laten want dan past er net een klein cake blik in.het vierkante bijbehorende bakblik vind ik maar klein

 3. Hallo Saskia.
  Ik heb net een Airfryer 14 dagen geleden, heb er veel mee gedaan. Zoals kleine dingen bitterballen kroket,kip. Maar wil veeeel meer. Daarom wil ik je graag volgen,
  met je heerlijke recepten. Wil veel uitproberen wat me lekker lijkt.

  Groetjes Hotske

 4. Ik heb net een Philips airfryer XL gekocht en ben nog zoekende naar welke gerechten op of in welk bak attribuut kan worden gebakken. Duidelijk dat patat en ovenhapjes in het mandje gaan. Maar een hele kip of kippen pootjes/braadstukken leg ik die op de bakplaat of in een schaal op de bakplaat of in mand?

  1. Ik bak een halve kip in de mand. Insmeren met gesmolten boter, kruiden daar leg ik een (uit wasbare) frietfilter op zodat de grill niet onder kan spatten. 5 minuten op 200 C, 40 minuten op 135 C, 5 minuten op 200 C. Dan heb je een gegrild kippetje. Ontzettend lekker.

 5. Kogelbiefstuk is veel beter om te bakken dan runderbiefstuk in de airfryer probeer het maar uit neem je een stuk kogelbiefstuk en een runderbiefstuk dan merk je het van zelf wel als je mes der in snijd

 6. Hoi, Heb net mijn eerste airfryer, de nieuwe Philips XXl Advance Edition, en is voor mij een compleet nieuwe manier van koken. Heb er al twee keer mee geëxperimenteerd maar het viel wat tegen. Frietjes te hard en varkenshaasje te droog. Dankzij je blog kom ik al wat meer te weten over het werken met dat ding. Ga ook zeker je boek aanschaffen.
  Tnx en gtzz, Marc.

 7. Hallo Saskia,
  Ik heb een air fryer gekocht maar kan je hier in alleen producten gebruiken geschikt voor de oven en de air fryer? En altijd in bevroren toestand.?
  Dus geen gewone van Dobben bitterballen.?
  Gr Els.

  1. Hallo Els, bedankt voor je vraag. Producten voor de oven/Airfryer zijn voorzien van een speciale korst of buitenkant. Normale kroketten en bitterballen kun je ook wel maken in de Airfryer, alleen blijft de korst dan erg bleek en wordt het geheel ook niet erg krokant. Ik doe dit weleens met een kroketje voor op een broodje. Bij frietjes is er eigenlijk geen verschil. Groeten van Saskia

 8. Hallo Saskia, ik ben net in het bezit van een airfryer. Ik wil graag speklapjes daarin bakken. Gebruik je daarvoor het mandje of is het beter om dat op het bakplaatje te doen?
  metr vr.gr. Hilan

  1. Hallo Annie, het kan allebei, al is de bakplaat gemakkelijker schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat er erg veel witte rook uit de Airfryer kan komen van opspattend vet. Ik zou je adviseren de Airfryer dan ook buiten neer te zetten of om een antispatdeksel te gebruiken, dit scheelt iets. Groeten en succes van Saskia

 9. Geachte mw.
  Ik heb van daag mijn Air Flaier ( gekocht bij Blokker ) ontvangen,
  Maar er zit geen gebruiks aanwijzing, of recepten boekje bij helaas.
  Ik heb een Philips Air frayer H.D.9216/80.
  Kan ik hier nog voor in aanmerking komen ?
  En wat moet ik daarvoor ondernemen?
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Mw. G.J de Wit – Vrijhoef

  1. Hallo mevrouw, het lijkt me het best als u contact opneemt met het filiaal van Blokker waar u de Airfryer hebt gekocht. Er hoort een handleiding bij te zitten en ook een klein receptenboekje. Dat u het niet hebt gekregen, is vast per ongeluk in de winkel gebeurd. Met vriendelijke groeten, Saskia

 10. De ergonomie van het apparaat is om te huilen.

  De enige goed bedienbare versie is die met 2 draaiknoppen: tijd en temperatuur.

  Daar heb je toch geen menu-gestuurde digitale interface met touch display voor nodig?

 11. Nog eens ging niet goed: Kort geleden heb ik een Airfryer gekocht ik weet niet goed hoe je met de tijdklok om moet gaan wil ik toch eens proberen ik heb dat gekocht bij BCC in Muiden, Maxis.
  ik zou dat toch een willen -proberen maar durft niet goed bang om fouten te maken.
  Er zit wel een blad bij waar het allemaal aan gegeven is toch is het niet helemaal duidelijk vind ik. Graag had ik een demonstratie gehad om te zien hoe dat te werk gaat .
  Het gaat om Philips heteluchtfriteuse Airfryer HD9230/50. De vorige mail heb ik iets verkeerd gedaan vandaar deze tweede. Hopelijk is dit duidelijk

 12. Ik heb kort geleden een Airfryer gekocht nog niet uit geprobeerd ik durf niet goed de tijdklok te gebruiken of wat het ook mag zijn. Het is een Philips heteluchtfriteuse Airfyer HD9230/50.
  Bij BCC winkel Muiden Maxis gekocht er zit wel een blaadje bij waar dat aan gegeven is toch niet helemaal duidelijk lijkt mij. Zou dat nader uit gelegd kunnen worden graag dan kan ik het uit kunnen proberen of dat lukt ( de tijd klok) bedoel ik graag even een reactie hier op anders graag workshop om het te zien hoe dat moet. Hopelijk is dit duidelijk zo wat ik bedoel

  1. Hallo mevrouw, meestal is het zo dat u met de toetsen eerste de temperatuur instelt en dan op de Aan-knop drukt (met de driehoek en de streepjes). Dan gaat hij voorverwarmen en piepen als de gewenste temperatuur is bereikt. Dan stelt u de gewenste temperatuur in met de knopjes en drukt u nogmaals op de Aan-knop. De machine gaat de ingestelde tijd bakken. U kunt eventueel tijdens het bakken de tijd nog verhogen of verlagen met de toetsen, dan hoeft u niet meer op Aan te drukken. U hebt een nieuwer model dan is, mogelijk is het voorverwarmen daarmee niet meer nodig, dat zou u in de gebruiksaanwijzing even moeten opzoeken. Met vriendelijke groeten, Saskia

  1. Hallo Els, bedankt voor je mail. In theorie kan het wel, maar ik heb zelf gemerkt dat de lucht te droog is eigenlijk, waardoor de bovenkant te hard wordt terwijl de onderkant zacht blijft omdat er niet genoeg hete lucht bij kan komen. Het is misschien de moeite waard om het gewoon eens te proberen, wie weet vind jij het juist lekker op die manier? Groeten van Saskia

 13. Iedereen die een airfryer heeft doet erg enthousiast over.
  Ik lees alleen maar zeer positieve berichten.
  Edoch er zijn veel opgehemelde berichten bij.
  Vaak zijn de ge_airfyde producten helemaal niet zo goed als vermeld.
  Niet gaar, niet geschikt enz
  Dus eerst zien dan geloven.

  1. Hallo, bedankt voor je reactie. Inderdaad gaat niet alles even goed, maar veel zaken wel. Je bespaart tijd bij het bereiden van gerechten en je gebruikt minder vet. Ik ben erg zelf enthousiast over en probeer het gewoon. Zo vind ik bloemkool geroosterd uit de Airfryer heel lekker, maar broccoli gaat niet goed, daarvan verbranden de roosjes snel. Groeten van Saskia

  1. Hallo Robert, wegens vakantie een wat latere reactie. Ik denk dat je dit het beste in de gebruiksaanwijzing kunt opzoeken. Bij de mijne is het zo dat je hem aanzet op de juiste temperatuur maar zonder tijdsinstelling en dat gaat hij piepen als hij klaar is met voorverwarmen. Veel succes ermee, groeten van Saskia

 14. Beste Saskia, kun je mij ook zeggen of de quickclean mand alleen maar voor de viva airfryer is.
  Ik heb n.l.een avance. Graag je antwoord, als het niet teveel gevraagd is. Groetjes tony.tony

  1. Hallo Tony, het klopt (helaas) dat de Quick Clean-mand alleen voor de Viva te koop is momenteel. Het is me niet bekend of hij er ook gaat komen voor de Avance (XL), groeten Saskia

 15. Hallo Saskia, complimenten voor de leuke schrijfstijl en het mooie boekje.Ik ben er erg mee in mijn sas.groetjes tony

 16. Dag Saskia, na veel aandringen bij mijn man hebben we sinds een week of 5 eindelijk een Airfryer! Naast de Philips Airfryer Advance XL hebben we ook een aantal hulpmiddelen aangeschaft en ook je receptenboek is een pronkstuk in de keuken.
  En wat een plezier beleven we ervan! Niet alleen van de overheerlijke snacks, maar ook de kippenstukjes, entrecote en zelfs een hele kip smaken geweldig!

  Ik blijf uitproberen en volg je op de voet.

  Met Airfryer groeten

  Thea

  1. Ik lees nu pas jou advies ik gebruik sinds Dec 2016 een xl maar heb ook een Viva turbo die is ook geweldig voor kleine porties en de grote gebruik ik voor als de kleinkinderen komen ook geweldig ,
   Lees ook graag de recepten
   Nu weet ik pas van de xl hoe het voorverwarmen werkt door dit te lezen
   Misschien is het boek handig om te bestellen
   Ben snel jarig 6 maart ga ik vragen
   Groetjes
   Addie

 17. Klopt het wel wat er staat nij opnieuw voorverwarmen. Ik denk dat niet de temperatuur omlaag moet tot 2 streepjes maar de tijd?

  1. Hoi Ingrid, op de XL kun je de tijd instellen met de knoppen rechts. Je kunt op de onderste knop drukken tot er twee streepjes verschijnen. Dat is de voorverwarmstand. Als je hem lang niet hebt gebruikt, hoef je denk ik niets in te drukken. Maar als je hem bv tien minuten eerder nog hebt gebruikt, dan begint hij standaard met de laatst gebruikte instelling, bv 180 graden op 10 minuten. Dan moet je hem met de hand instellen voor voorverwarmen. Groetjes Saskia

 18. Ik heb hem ook nog niet zo lang en dacht dat je er alleen frites mee kon maken. Ik blijk nu een super apparaat te hebben gekocht!
  Leuk om je te volgen via Facebook.

 19. Heb je kookboek gekocht en daar heb ik veel aan. Maar wil graag op de hoogte blijven van nieuwe tips etc. Wil graag je blog volgen!????????

 20. Super dankje wel. Ik heb hem al wat langer maar gebruikte hem te weinig. En was te slordig geweest om de hele gebruiksaanwijzingen te lezen. En dit is veel duidelijker dan wat ik er wel van gelezen had.

 21. Net een maandje mijn airfryer. Je kan er echt wel meer mee dan alleen frietjes bakken. Maar hoe moet dat allemaal? Ik volg graag jd blog☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top