Stadsnieuws-recept: knoflookboontjes

Stadsnieuws-recept: knoflookboontjes

knoflookboontjes met citroenSinds kort staat elke zaterdag een recept van mij in de Tilburgse krant Stadsnieuws. Elke week vind je het recept voortaan hier op Eetnieuws.nl. Deze week: knoflookboontjes.

Heb je het al gehoord over de nieuwe Schijf van Vijf? De richtlijnen voor gezond eten zijn onlangs veranderd. De hoeveelheid groenten die we dagelijks moeten eten, is verhoogd. Was het jarenlang ‘twee ons groenten en twee stuks fruit’, nu is het dagelijks minimaal 250 gram groenten voor een volwassene. En heel veel fruit.

Zelf vind ik het moeilijk om elke dag 250 gram te halen. Het is ook best veel. Wat het gemakkelijker maakt, is om wat meer aandacht te besteden aan je groenten bij de dagelijkse maaltijd. Neem bijvoorbeeld sperzieboontjes. Nu nog ingevlogen uit verre landen, binnenkort van Nederlandse grond. Ze smaken lekker fris maar zonder toevoegingen wel erg ‘naturel’. Als je ze wat meer op smaak brengt met knoflook, citroen en een klontje boter, komen ze pas echt goed tot hun recht. Lekker met een aardappeltjes en een simpel stukje vlees.

Nodig voor 2-3 personen

  • 500 gram sperzieboontjes, schoongemaakt
  • Klont roomboter (ongeveer 1,5 eetlepel)
  • Rasp en sap van halve citroen
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • Versgemalen peper en zout

Bereiding

Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Doe de boontjes erin en wacht tot het water weer kookt. Laat de boontjes 7 minuten koken. Proef een boon. Gaar genoeg? Giet de boontjes af. Houd je van zachtere sperziebonen, kook dan nog een paar minuten langer. Doe de afgegoten boontjes terug in de pan. Voeg de boter toe en schep de boontjes met de boter om tot alle boter is gesmolten en de boontjes voorzien zijn van een glanzend laagje.

Knoflookboontjes

Voeg de knoflook toe en verhit de boontjes nog een paar minuten. Doe tot slot de rasp en het sap van de citroen in de pan. Schep nog even goed om, maal wat versgemalen peper en zout over de boontjes en dien meteen op.

Tip: boontjes afhalen is geen leuk karwei als je ze één voor één afhaalt. Ik heb een snellere manier ontdekt. Pak een handjevol boontjes en tik de onderkant op je aanrecht zodat de puntjes bij elkaar zitten. Leg de bonen dan neer met die puntjes naar de zijkant. Snijd in één keer alle puntjes van die zijdes eraf. Draai de boontjes om in je hand en snijd op dezelfde manier alle andere kontjes eraf. Halveer de boontjes eventueel.

Saskia van Weert is freelance tekstschrijfster, eindredacteur en blogger van de receptensite www.eetnieuws.nl. Ze woont in ‘t Goirke met haar man Frank en twee katten.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top