Hasselback aardappels uit de oven

Hasselback aardappels uit de oven

hasselback aardappelsElke week vind je het recept uit mijn kookrubriek in de Tilburgse Stadsnieuws ook hier op mijn blog. Deze week een bijzonder gerecht met aardappels.

Ondanks de opkomst van ingrediënten zoals couscous, bulgur en spelt eet de helft van Nederland elke dag aardappels, groente en vlees. De populairste combinatie is kip met sperziebonen en een gekookt aardappeltje, bleek vorig jaar uit onderzoek. Als het maar lekker en vooral snel te bereiden is, zo vinden de meeste mensen. Aardappels koken en serveren met jus doet geen recht aan de veelzijdigheid van deze knollen. Je kunt ze ook bakken, pureren, stomen, frituren of in de oven poffen. Hasselback-aardappels zijn een variant op baked potato’s. De naam komt van het luxe Hasselbacken hotel in Stockholm, dat dit bijgerecht uitvond en er beroemd mee werd. Thuis maken gaat prima, zeker als je een beetje handigheid hebt gekregen in het snijden van de plakjes. Even oefenen en dan lekker genieten!

Nodig

1-2 grote frietaardappels per persoon, olijfolie, versgemalen peper en zout

Bereiding aardappels

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels onder stromend water en dep ze droog. Snijd een reepjes van de onderkant van elke aardappel af aan de lange kant. Zo blijft hij goed liggen als je hem gaat snijden. Leg de aardappel nu tussen twee verhogingen in, bijvoorbeeld twee even dikke snijplanken, of twee boeken. De bedoeling is dat je de aardappels nu gaat insnijden van boven naar beneden, maar niet helemaal door naar de bodem. De snijplanken zorgen dat je mes niet tot de onderkant van de aardappel komt. Snijd dunne plakjes in, vlak naast elkaar. Besprenkel de aardappels met olijfolie en peper en zout naar smaak. Herhaal dit met de andere aardappelen. Bak ze 40-45 minuten in de oven. De plakjes aardappel worden krokant, en het zachte binnenste blijft smeuïg.

Tip: je kunt van alles toevoegen aan dit gerecht. Denk aan plakjes knoflook die je tussen de aardappelpartjes steekt. Of bestrooi het gerecht met bijvoorbeeld kerrie of paprikapoeder. Je kunt de aardappels ook serveren met wat zure room en gehakte bieslook naar smaak.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top