Getest: Mora kaassoufflé uit de Airfryer

Getest: Mora kaassoufflé uit de Airfryer

kassoufflé voor de AirfryerMet wisselend succes heb ik de afgelopen maanden snacks in de Airfryer bereid. Zouden de nieuwe kaassoufflé voor de oven en Airfryer van Mora lekker knapperig en met een mooi kleurtje uit de Airfryer komen?

Sinds ik mijn Airfryer heb, nu ruim anderhalf jaar, heb ik er van alles in gemaakt. Vlees, vis, groenten, gebak en ook snacks. Ik ontdekte al snel dat je bij het bereiden van snacks altijd even moet opletten. In de friteuse bakken snacks bruin en krokant door de hele olie. In de Airfryer zit er geen olie op, wat ervoor zorgt dat gepaneerde hapjes zoals kroketten niet bruin worden en soms ook niet krokant. Dit kun je oplossen door een snack te kiezen die geschikt is voor de oven. Die is bruiner van zichzelf en krijgt een mooiere korst in de oven en Airfryer.

Kaassoufflés zijn lekker, maar tot op heden is het me niet gelukt om ze goed te krijgen in mijn Airfryer XL van Philips. Ik probeerde verschillende merken maar of ze bleven slap, of de kaas liep er tijdens het bereiden al uit. Laatst zag ik een advertentie in een tijdschrift waarin stond dat Mora kaassoufflés verkoopt die in de oven en Airfryer kunnen. Bij mijn Jumbo lagen ze in de vriezer voor 3,09 euro per 4 stuks. Een flink stuk duurder dan de normale frituurversie die 1,77 euro per 6 kosten. De ovensnack kost per stuk 78 cent, tegen 30 cent voor een normale. Dan moeten ze wel heel lekker zijn…

Lees ook: ‘Kroket van Kwekkeboom: getest in de Airfryer’ en ‘Getest: Mora ovenkroket – net zo krokant als uit de frituur?’

Hoe zien ze eruit?

kaassoufflé voor bereidingZe zijn langer en donkerder dan is gewend ben. De kleur gaat richting oranje. De ene onderkant is vrij plat, de andere is wat boller. Ze wegen 70 gram per stuk.

Bereiding kaassoufflé

Op de verpakking staat dat ze kaassoufflé 8 minuten op 200 graden moet worden gebakken. Dat doen we dus! Eerst voorverwarmen, dan de snack in het mandje en 8 minuten geduld hebben tot hij klaar is. Wat opvallend is: als je de snack bereidt in de oven, ben je in 6-9 minuten klaar, maar daarna moet de soufflé 2 minuten rusten. Uit de Airfryer is dat blijkbaar niet nodig. Je denkt misschien: is de oven dan niet sneller? Als je kijkt naar bereidingstijd scheelt het niet veel. Alleen duurt het bij mij 20 minuten tot de oven 240 graden is, en is de Airfryer binnen een paar minuten op temperatuur.

Resultaat

Hoe ziet de kaassoufflé er na bereiding uit? Toen ik de bak open deed, schrok ik een beetje. De kaassoufflé is wel heel donker geworden aan de zijkant. Iets langer erin en hij zou verbrand zijn. Ik pakte hem met een tang uit de mand van de Airfryer. Er droop heet vet uit een punt toen ik de snack optilde. Kijk dus uit, daar kun je je lelijk aan verbranden. Op de foto zie je de mooie kant en het donkere stuk.

kaassoufflé na bereiding

kaassoufflé na bereiding

Hoe smaakt ‘ie?

Ik laat de kassoufflé even afkoelen voor ik erin bijt. De korst is krokant, dat moet gezegd worden. Wel wat dikker dan bij de frituurvarianten, maar dat is vaker bij ovensnacks. Omdat de ovensnack dunner is dan de ‘normale’ uitvoering, eet het wel gemakkelijker want de kaas druipt minder snel uit de korst. Die blijft trouwens tot aan de laatste hap krokant. De smaak van de vulling is OK, voor mij had die wat pittiger gemogen – maar dat is persoonlijk.
Wat betreft calorieën: in een niet-bereide normale kaassoufflé zitten 179 kcal (60 gram). Deze van 70 gram telt er 254 – maar er komt dan verder niks bij aan frituurvet. Ook als ze een gelijk gewicht hadden gehad, bevatte deze ovensoufflés meer calorieën. Maar ook daarbij moet je bij een gefrituurde variant nog het geabsorbeerde vet erbij tellen.

Oordeel

Een kaassoufflé die vrij donker uit de Airfryer komt, maar die wel goed krokant is. De smaak is prima. Als nadeel noem ik de prijs – deze snack is behoorlijk dat duurder dan die uit de friteuse.

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top