Bieten carpaccio met feta en walnoten

Bieten carpaccio met feta en walnoten

carpaccio met bietenElke week vind je het recept uit mijn kookrubriek in de Tilburgse Stadsnieuws ook hier op mijn blog. Deze week een (echt waar) superlekker voorgerecht met bieten.

Bieten liggen rond deze tijd weer volop in de winkels. Waar ik ben opgegroeid, in Zuid-Holland, heten ze kroten (met een rollende Rotterdamse R) en eet je ze gekookt. In stamppot, als groentegerecht met een appeltje erdoor en zelfs a la crème. Echt heel lekker vond ik ze nooit. Tot ik ontdekte dat je ook andere dingen met een biet kunt doen. Zoals roosteren in de oven, en zelfs rauw eten. Dit laatste wel met een kanttekening: uiteraard eet je die niet ‘uit het vuistje’. Maar wel in heel dunne plakjes in deze bietencarpaccio. Echte carpaccio is natuurlijk met vlees en voedselpuristen gruwen ervan als andere gerechten ook ‘carpaccio’ worden genoemd omdat het toevallig gaat om dunne plakjes met dressing. Maar dat kan me niets schelen! Bietencarpaccio is lekker fris als salade bij warm weer en als het even wat minder is, zoals de laatste dagen, eet je het als voorgerecht. Met een stoofpotje erna!

Nodig voor de carpaccio met bieten

1 gemiddelde grote biet per persoon, 1 pakje fetakaas, 1 zak rucola of rucolamix, handjevol walnoten (of meer naar smaak), honing, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rodewijnazijn, 1 theelepel honing, 1 theelepel grove mosterd

Bereiding

 • Trek keukenhandschoenen aan en schil de biet. De paarse kleurstof uit bieten trekt namelijk snel in je huid en is lastig weer weg te krijgen.
 • Snijd de biet in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat het best met een mandoline, een soort schaaf voor groenten. Een handig ding! Heb je geen mandoline, gebruik dan een scherp mesje en snijd de plakjes zo dun als je kunt.
 • Verdeel de plakjes over een mooi bord.
 • Meng de walnoten in een kommetje met wat honing en rooster ze in een pan tot de honing verkleurt. Laat afkoelen.
 • Maak een dressing voor de olijfolie te kloppen met de azijn en honing en maal er wat peper en zout over.
 • Pak een handjevol rucola en hussel er wat dressing door. Leg de rucola midden op de bieten.
 • Verdeel er de walnoten en stukjes feta omheen. Maak nog wat peper over het gerecht.

Tip: biet is goed rauw te eten op deze manier. Vind je dat niet lekker, dan kun je voorgekookte bieten gebruiken. Of je poft de bieten in de schil in een stuk aluminiumfolie in de oven, ongeveer 1 uur op 180 graden.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

2 thoughts on “Bieten carpaccio met feta en walnoten

 1. Op de markt, 3 avocado’s voor een Euro, dus meegenomen.
  Een schillen en de afgesneden stukjes mengen met geschilde, bieten 4 stuks, met een dunschiller gaat dat prima en daarna de bieten grof raspen, wat ook uitstekend en snel werkt, wat olie en wijnazijn erbij en een half vergiet walnoten gepeld erbij, een prima salade. send

 2. Op de markt, 3 avocado’s voor een Euro, dus meegenomen.
  Een schillen en de afgesneden stukjes mengen met geschilde, bieten 4 stuks, met een dunschiller gaat dat prima en daarna de bieten grof raspen, wat ook uitstekend en snel werkt, wat olie en wijnazijn erbij en een half vergiet walnoten gepeld erbij, een prima salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top