Salade van winterpenen met geroosterde pinda’s

Salade van winterpenen met geroosterde pinda’s

salade van winterpenenVan winterpenen maak je een knapperige salade. De vers geroosterde pinda’s en sesamolie geven de salade een oosters accent.

Sinds vorige week hebben we een groente-abonnement van Ut Rooi Bietje in Tilburg, een biologische tuinderij waar mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ onder begeleiding groenten kweken. In de eerste tas zaten onder meer aardappels, paksoi, paprika’s, Chinese kool en een aantal winterpenen die aan de zanderigheid te zien, vlak ervoor nog in de grond zaten. Wortels vind ik geroosterd erg lekker, maar omdat we dat vorige week nog hadden gegeten, maakte ik er een simpele salade van. Om de wortels te snijden gebruikte ik mijn spiraalsnijder. Heb je die niet, dan kun je de wortel gewoon raspen of desnoods in kleine stukjes snijden. De pinda’s rooster je in de oven of Airfryer. Ongebrande pinda’s zijn voordelig te koop bij toko’s en buitenlandse supermarkten. Heb je echt geen zin om zelf pinda’s te roosteren, dan gebruik je ongezouten pinda’s uit de supermarkt of van de notenboer.

Nodig voor de salade

Enkele winterpenen, 2 eetlepels rodewijnazijn, 2 eetlepels neutrale olie, 1 eetlepel sesamolie, handjevol ongebrande pinda’s

Bereiding salade van winterpenen

  • Eerst roosteren we de pinda’s. Doe de pinda’s in het mandje van de Airfryer. Dek af met een antispatdeksel, anders gaan ze vliegen.
  • Zet de Airfryer 10 minuten op 175 graden aan. Voorverwarmen is niet nodig. Haal de pinda’s eruit en laat ze afkoelen.
  • Meng de rodewijnazijn, de olie en de sesamolie.
  • Was en schil de winterpenen. Rasp ze, snijd ze met de spiraalsnijder of maak er met een mes kleine stukjes van. Doe in een kom.
  • Meng de dressing door de wortels. Verdeel de pinda’s over de salade.
  • Deze salade kun je in de koelkast bewaren als je wat overhoudt. De dag erna ook nog lekker, al zijn de pinda’s dan wel wat zachter geworden.

Meer recepten?

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top