Vegetarische groentenschotel uit de slowcooker

Vegetarische groentenschotel uit de slowcooker

KnoflookHet is alweer even geleden dat ik heb gepost op dit blog. De reden is simpel. Druk. Veel afspraken in de avond. Zo ben ik bestuurslid van een Broodfonds, een voorziening voor ondernemers om ziekte financieel af te dekken. Sympathiek, maar bij vlagen druk met jaarvergaderingen, nieuwe leden, kascontroles. Dan schiet uitgebreid koken erbij in. Gisteren kwam er vegetarisch etend bezoek. Dus was het tijd om de slowcooker weer uit de kast te halen.

Dit recept was bedoeld als biryani, een Indiaas eenpansgerecht met rijst. Wij aten het echter met een 50-50 mix van quinoa en Belugalinzen. Quinoa in zijn eentje vind ik te weeïg. Heb je geen slowcooker, dan kun je dit uiteraard ook maken. Uurtje pruttelen op kleinste kookplaatje en je hebt ook een lekkere schotel. Ook prima met aardappel lijkt me, of stukje kip erbij voor de vleeseter. Je hebt veel nodig, maar als je graag oosters kookt heb je veel aan deze kruiden en zeker bij toko’s zijn ze erg goedkoop in de aanschaf.

Nodig voor 3-4 eters:

2 eetlepels olie, 2 gesnipperde (rode) uien, 2 gehakte teentjes knoflook, 2 theelepels gerspte verse gember, 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel garam masala, 1 theelepel gemalen komijnpoeder, 1 theelepel kaneelpoeder, 6 groene kardemompeulen – schil weggooien, pitjes bewaren, 1 zoete aardappel – geschild en in blokjes, 200 gram sperzieboontjes – afgehaald en in stukjes, 1 rode paprika – zaadlijsten eruit en in blokjes, 150 gram diepvriesdoperwtjes, 3 deciliter bouillon, 1,2 deciliter kokosmelk, 125 gram ongezouten cashewnoten, peper en zout.

Bereiding

  • Vet de binnenkant van de slowcooker in.
  • Fruit de ui en later de knoflook in de hete olie tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gember, kerrie, garam masala, komijn, kaneel en kardemomzaden toe en laat paar minuutjes bakken. Het wordt een droge korrelige massa.
  • Voeg de kokosmelk toe en dan alle groenten. Meng goed.
  • Breng over in de slowcooker en als je die niet hebt, laat alles in de pan. Strooi de cashews erover.
  • Giet de bouillon over de groenten en zet de slowcooker 4-5 uur op laag. Of laat uurtje staan op laag vuurtje. Breng op smaak met zout en peper.
Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

4 thoughts on “Vegetarische groentenschotel uit de slowcooker

  1. Lijkt me een heerlijk recept!!

    Goede vraag van Dick, heb ik ook.
    Al weet ik niet of het jouw ding is om zo’n vraag over voedingswaarde uit te pluizen. Ik zou de vraag zo stellen: Lang koken haalt toch vitaminen uit groenten? Of valt dat verlies aan vitaminen in een slow cooker mee omdat de temperatuur in slowcookers niet tot het kookpunt komt?

  2. Geachte Saskia,

    Ik heb een vraag, dat is groenten. Veel hebben over de groenten, dat zou geen vitamines hebben.
    Is dat zo. Ik heb zelf slowcooker, kunt u mij vertellen af dat gerucht is juist?
    Die gerechten zijn heerlijk, maar ja ik ben een beetje onwerkelijk?
    Misschien kunt u de oplossing geven.

    Bij voorbaat dank.

    Hoogachtend,

    Dick Siesling

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top