Spruitjes uit de Airfryer: een recept getest

Spruitjes uit de Airfryer.

Spruitjes uit de Airfryer: een recept getest

Spruitjes eet je waarschijnlijk vooral gekookt of gestoomd. Ik kwam recent een recept tegen om ze in de Airfryer te grillen. Het leek me niet direct een supergroot succes, maar ik heb het wel voor je geprobeerd.

Sterker nog: we aten gisteren spruitjes op twee manieren. Eentje volgens een recept van de Volkskrant. Gehalveerd en dan een minuut of 10 in zeer hete olie in een koekenpan. Dan afblussen met citroensap (ik nam limoen) en bestrooien met zeezout. Het andere recept zag ik op Facebook. Namelijk: maak de spruitjes schoon, hussel ze om met wat olijfolie en bak ze 6-10 minuten op 180 graden in de Airfryer. Het leek me wat kort allemaal, maar goed: ze gingen in het mandje en ik was erg benieuwd wat er zou gebeuren.

Spruitjes aangebrand?

Na 10 minuten waren de losse blaadjes van de spruitjes geblakerd, om niet te zeggen bijna verkoold. De spruitjes zelf waren ook bruin aan de buitenkant. De meeste waren wel gaar, maar niet zo zacht (ik houd van zachte spruiten). De smaak was eigenlijk gewoon, zoals spruitjes met zout smaken die een beetje verbrand zijn. Ik vond het niet meteen een groot succes. Die van het andere recept vond ik lekkerder, die waren ook niet verbrand. Ook niet gekaramelliseerd trouwens, zoals het recept me voorspiegelde.

Borrelhapje

Misschien is het lekkerder om ze langer te garen op lagere temperatuur, zodat ze wat zachter van binnen worden en knapperig van buiten. Een suggestie op internet was trouwens om deze gegrilde spruiten als borrelhapje te serveren. Dat raad ik je niet aan, de blaadjes die warm nog knapperig waren, werden taai toen ze afkoelden. Kan me niet voorstellen dat je daar iemand een plezier mee doet.

Mijn manier om spruitjes te maken is trouwens eerst een kwartier stomen, dat kan van tevoren, en ze dan vlak voor het eten nog even opbakken, eventueel met wat spekjes of sesamzaad erdoor.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “Spruitjes uit de Airfryer: een recept getest

  1. Echt zachte heerlijke spruitjes kun je ’t makkelijkst berijden in ’n snelkookpan – ca. 6-7 min. met de spruitjes in ’t inzetstuk, blijven ze óók nog lekker droog en de grootte doet er niet toe, klein/groot allemaal even lekker en dat vinden kinderen idem want niet bitter nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top