Kruidenmix (rub) voor vlees op de barbecue

BBQ

Kruidenmix (rub) voor vlees op de barbecue

Rub voor kip en vlees - lekkere kruidenmix en marinadeElke week vind je het recept uit mijn kookrubriek in de Tilburgse Stadsnieuws ook hier op mijn blog. Deze week halen we de zomer in huis met een veelzijdige rub (kruidenmix) voor vlees.

Zou het binnenkort eindelijk stoppen met regenen? Zodra het weer het maar enigszins toelaat, leg ik het vlees voor ons avondeten op de barbecue. Een uitgebreid vleesfestijn hebben we nog niet gehad dit jaar, weinig tijd of regen. Wat we wel vaak hebben gedaan, is wat ik ‘mini-barbecue’ noem. Ik haal dan twee soorten vlees in huis, die ik op de elektrische BBQ leg en bij het avondeten opdien. Het vlees koop ik altijd ongekruid. Je eigen marinade is veel lekkerder.

Maak eens een rub: een specerijenmengsel waarmee je je vlees inwrijft. Het leuke is dat je verschillende rubs kunt maken, en die dan de hele zomer gebruikt om je vleesgerechten je eigen signatuur te geven. Ik heb het al vaker gezegd: ga eens naar een Turkse supermarkt of naar een toko. Daar koop je de specerijen in grote verpakkingen voor een klein prijsje. De strooiers uit de supermarkt zijn echt niet voldoende voor enthousiast gebruikt. Vragen hierover? Mail me op info@ eetnieuws.nl.

Nodig voor 1 bakje rub voor vlees

4 flinke eetlepels paprikapoeder (waarvan het liefst 2 gerooktepaprikapoeder), 4 flinke eetlepels zout, 1 opgehoopte eetlepel rietsuiker, 1 theelepel cayennepeper (meer naar smaak), 1 theelepel gemalen komijn

Doe alle ingrediënten in een afsluitbaar, droog bakje. Schep alles door elkaar of schud goed. Sluit het bakje af en plak er een sticker op waarop je ‘rub voor vlees’ schrijft. De hele zomer te gebruiken!

Varieer met je kruidenmix

Prima geschikt voor zowel varkensvlees, kip als rundvlees. Hoe je het gebruikt: je koopt vlees van goede kwaliteit. Zorg dat je de ongekruide variant hebt. Lekker zijn bijvoorbeeld speklapjes, karbonade, kipkluifjes maar ook runderlapjes. Je haalt het vlees uit de verpakking en dept het zo nodig droog met keukenpapier. Leg alles bij elkaar op een bord of snijplank. Schep op elk stuk vlees een theelepel rub en wrijf dit daarna met je handen in het vlees. Doe dit aan beide kanten. Doe het vlees in een koelkastdoos of diepvrieszak en laat het zeker een paar uur intrekken, liefst de hele dag. Het vlees kan daarna bereid worden; op de barbecue, in de Airfryer of in de pan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top