BBQ met de Airfryer: ja of nee?

Barbecue met de Airfryer

BBQ met de Airfryer: ja of nee?

Zodra het mooi weer is buiten, zetten veel mensen ’s avonds de BBQ aan om lekker te barbecueën met het gezin of vrienden. Kun je je Airfryer daar ook voor gebruiken, en hoe dan? Lees er meer over, ontdek recepten en handige tips.

Je Airfryer is een veelzijdig apparaat. Misschien maak je er vooral frietjes en snacks in, of warm je broodjes op in het weekend. Je kunt er alle kanten mee uit. Vrijwel alles wat in de oven, friteuse of de barbecue klaargemaakt kan worden, kan in de Airfryer. Dus ook je hamburgers, worstjes, speklapjes, spiesjes en kippenpootjes – populaire soorten vlees voor de BBQ. Ik bereid ze geregeld in de Airfryer, maar dan wel voor bij de maaltijd en niet als onderdeel van een barbecue.

Wel of niet bij de barbecue?

Het kan wel, zeker! Maar voor mij persoonlijk is een barbecue iets wat je buiten doet en waarbij je je vlees grilt op een rooster of desnoods een grillplaat. Dit laatste heb ik een paar keer gedaan en dat beviel heel goed. Makkelijk schoon te maken en goed heet. Je Airfryer wordt ook heet, maar om die nu buiten op een tafeltje neer te zetten en erin vlees te maken voor je BBQ, het is niets voor mij. Hoewel het vlees lekker wordt, geeft het toch wat minder sfeer. Bovendien zijn veel soorten vlees voor de barbecue best vet en geven ze dus rook en een vette laag of aanslag in je Airfryer.

Je Airfryer gebruiken bij de bbq

Hoewel ik dus geen vlees bereid in de Airfryer bij wijze van barbecue, gebruik ik hem wel voor zaken ‘eromheen’. Bijvoorbeeld het afbakken van stokbrood. Ik koop vaak afbakstokbrood in de supermarkt en maak die dan klaar in de Airfryer. Bij het snijden gaat het vaak mis en worden de stukjes brood geplet. Daar heb ik een handige truc voor. Je snijdt het stokbrood sowieso eerst doormidden anders past hij niet in de mand van de fryer. Daarna snijd je er met een broodmes al plakjes van, die je bijna helemaal naar beneden doorsnijdt. Laat onderaan een centimeter heel en bak het brood af, vaak kan dit in een minuut of 8 op 200 graden. Haal het brood eruit en laat even afkoelen. Met een schone schaar knip je nu elk plakje brood aan de onderzijde door. Zo heb je mooie strakke schijfjes stokbrood.

Mais grillen

Ook lekker is mais uit de Airfryer. Hele maiskolven bedoel ik dan, vers of uit de diepvries. Of misschien wel uit je eigen tuin? Hier vind je een lekker recept om mais te grillen. Bestrijk de kolven na het grillen met kruidenboter of knoflookboter, smullen!

Kind eet mais

Aardappels uit de Airfryer

Je kunt van alles met aardappels uit de Airfryer. Van kant-en-klare producten afbakken tot aan de slag met verse aardappeltjes. Ik heb dit samengevat in een overzichtelijke artikel.

Heb je zelf een goed idee voor je Airfryer bij de barbecue? Laat het me weten via de reacties onder dit artikel.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top