Aardappels in de Airfryer: hoe moet dat nu precies?

aardappelsmileys uit de Airfryer

Aardappels in de Airfryer: hoe moet dat nu precies?

De meeste mensen beginnen hun Airfryer-avontuur met het maken van frietjes, krieltjes of kroketjes: met aardappels dus. Wat kan er nu wel en niet in de Airfryer en hoe krijg je het beste resultaat?

Toen de Airfryer jaren geleden op de markt kwam, werd hij vooral aangeprezen als vervanger van de oliefriteuse. Dus om frietjes en andere snacks mee te maken die je anders zou frituren in olie. Minder geurtjes, snel klaar en een stuk minder vet. Goede argumenten. Tegenwoordig kun je je Airfryer meer zien als een combinatie van een friteuse, een barbecue en een heteluchtoven. Je maakt er vlees in, kunt erin bakken, groenten roosteren, broodjes opwarmen. Maar de meeste mensen beginnen met gerechten rondom aardappels, dus frietjes of gebakken aardappels. Wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit het beste aanpakt, lees je in dit artikel.

frietjes uit de AirfryerDiepvriesfrites

Alle diepvriesfrites uit de supermarkt zijn de bereiden in de Airfryer. De resultaten zijn redelijk tot goed. Voor een deel hangt dit af van je eigen smaak. Sommige mensen houden van heel krokant, andere willen de frietjes liever zachter hebben. Zo ook het verschil tussen dik en dun gesneden, met of zonder schil. Tussen de verschillende merken zitten ook grote verschillen, zowel in smaak als in prijs. Een merk als Beyerlander heeft friet speciaal voor de Airfryer, die in 3 minuten klaar is. Dit werkt echt, ik heb het getest in dit artikel. Om te weten welke frites voor jou het smakelijkst zijn, moet je het gewoon proberen. Als er geen speciale bereidingstijd voor de Airfryer op de zak staat, is een minuut of 12-14 op 200 of 180 graden meestal wel geschikt, voor een flinke tweepersoonsportie. Ik kijk zelf altijd na een minuut of 8 en na een minuut of 12 of de frietjes al klaar zijn. Je moet ze niet ontdooien van tevoren en er hoort ook geen extra olie bij.

Verse frites uit de winkel

Van de eigen merken en van Cela Vita zijn er doorzichtige zakken met vers gesneden frites te koop in de supermarkten. Deze zijn meestal voorgebakken. Kijk op de zak of er instructies staan voor de Airfryer. Vaak moet je per zak 1 eetlepel olie toevoegen en ze dan 14 minuten per zak bakken op 180 of 200 graden. Soms staan er geen instructies, dan kun je dit ook aanhouden. Kijk periodiek hoe de frietjes eruitzien tijdens het bakken en haal ze eruit als ze naar jouw smaak krokant genoeg zijn. Staan er geen instructies op de zak en is er ook geen olie aan toegevoegd? Doe dan zelf 1 eetlepels zonnebloemolie per zak bij de frietjes voor je ze gaat bakken, meng dit goed en doe ze dan pas in het mandje van je Airfryer. De frites hoeven niet gewassen te worden en kunnen direct uit de koelkast in de Airfryer.

Zelf gesneden frites

Maak je graag frietjes van aardappels die je zelf schilt, snijdt en bakt? De resultaten uit je heteluchtfriteuse zijn erg wisselend en hangen ook erg af van de gebruikte aardappel en van het seizoen. Aardappels die veel suikers bevatten, verbranden sneller (worden bruin of zwart). Helaas is niet aan de aardappel te zien of deze veel of weinig suikers bevat. Wat in elk geval van belang is, is dat je de aardappels na het snijden minimaal 30 minuten laat weken in koud water. Daarmee voorkom je dat er te veel acrylamide wordt gevormd, een schadelijke stof die kan ontstaan bij het bakken van verse aardappels. Na het weken droog je de staafjes goed af en meng je 1 eetlepel olie per kilo frites door de aardappelstaafjes. Bak ze ongeveer 15 minuten voor op 150 graden. Laat ze afkoelen en bak de frites daarna af in (ongeveer) 15 minuten op 180 graden. Probeer verschillende soorten aardappels uit en geef niet al te snel op.

Overige diepvries-aardappelproducten

Producten zoals aardappelkroketjes, pommes duchesse, rösti en wat allemaal nog meer, kunnen direct vanuit de vriezer in Airfryers worden bereid. Bak ze af op 180 graden en ga uit van een minuut of 12 als gemiddelde. De exacte tijd hangt af van de hoeveelheid aardappelproducten en van het vermogen van je fryer. Tegenwoordig staan er vaak instructies op de zak voor Airfryers, maar in mijn ervaring zijn de kroketjes en dergelijke vaak sneller klaar dan op de zak staat.

Kant-en-klare gekoelde aardappelproducten

Hiermee bedoel ik zakjes met aardappelbolletjes, -krieltjes, -partjes en –plakjes, al dan niet gekruid. De stelregel hierbij is: zit er nog geen olie of vetstof door, voeg dan 0,5 eetlepel olie per 400/500 gram toe en meng goed. Bak ze daarna af op 180 graden in ongeveer 12 minuten. Deze aardappeltjes worden vaak wat taai in plaats van krokant, en koelen snel af.

Verse aardappels uit de airfryer

Voor de bereiding van echt krokante aardappels in de fryer, verwijs ik je door naar een eerdere blog van mij: ‘Echt krokante verse aardappels uit de Airfryer‘.

Je leest het: er is van alles mogelijk en het is allemaal niet moeilijk! Ga gewoon aan de slag, probeer wat jij het lekkerst en gemakkelijkst vindt en ontdek zo de mogelijkheden van je Airfryer.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

3 thoughts on “Aardappels in de Airfryer: hoe moet dat nu precies?

 1. Hebben sinds gisteren philips avands xxl.voor het eerst gebruikt natuurlijk voor de friet 500gr en gelijk de 4 snacks.
  Voor verwarmd 5 min daarna alles erin op 180 gr 2×10 min,friet was van lidel en snacks ook.
  Onder afzuigkap gezet masr was niet nodig,en ik heb een goede neus geloof mij.

 2. Waarom zoveel werk? Ik heb de Beyerlander ook uitgeprobeerd, veel te duur en maar 750 gram, niet echt lekker! Ik koop de oven Franse frietjes van de Lidl merk, een kilo voor meen €1.29 en hartstikke lekker. Sinds kort hebben ze ook airfryer friet ,voor €1.29 voor een kilo! Maar de Franse frietjes vinden wij nog het lekkerst, ongeveer 11 minuten op 180 graden voor een pond.

 3. We hebben sinds kort de nieuwste versie Airfryer van Philips, welke jij ook aanraadt. Eigenlijk aangeschaft omdat onze traditionele wijze van frites bakken (onder een uitstekende afzuigkap) niet meer werkt (we hebben nu een BORA, die friteslucht onvoldoende afzuigt).
  Ik heb gisteren zelf frites gemaakt (voor 2 pers.) van verse aardappelen, deze ruimschoots vooraf in het water laten liggen en net vóór het bakken in de airfryer droog gedept. Bakken: 2x 8 minuten op 180, daarna 1x 3 minuten en dan nog eens 2 minuten. Tussentijds het bakje geschudt.
  Resultaat: het leek nergens op. Droge kuch, ik kan het niet anders zeggen. Wat doen we fout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top