Waarom je moet oppassen met een Lidl ovenkroket

Waarom je moet oppassen met een Lidl ovenkroket

Ovenkroket van de Lidl voor de airfryerVandaag neem ik afscheid van mijn Airfryer XL, met een broodje kroket. Maar niet zonder je te waarschuwen. De Lidl ovenkroket is geen product dat je zo even in je airfryer kunt gooien. Althans, niet als je bang bent voor brandwonden.

Het afscheid van de Airfryer XL is maar tijdelijk. Ik heb hem nu al 3,5 jaar en hij is aan het einde van zijn Latijn. Het mandje is smerig en aangekoekt en met geen mogelijkheid meer schoon te houden. De grillplaat ziet er ook niet meer zo fraai uit en het grill-element durf ik niet meer naar te kijken. Dus legde ik mijn spaargeld bij elkaar en bestelde een Airfryer Avance XXL, het nieuwste model. Binnenkort meer daarover.

Afscheid van de airfryer

Vandaag is dus de laatste dag dat ik de Airfryer XL gebruik. De laatste weken kwam hij vooral in actie om de spullen van het kolven voor mijn baby te drogen (60 graden, 6 minuten afgedekt met spatdeksel). Het leek me lekker om een broodje ovenkroket te maken, met de ovenkroketten van de Lidl. Ik had ze al eens eerder geprobeerd en vond ze toen niet superlekker maar wel OK en er lagen er nog twee in de vriezer, dus waarom niet.

Lidl ovenkroket, wat doe je nu!

kroket ontploftOp de verpakking staat al hoe je de ovenkroket moet bereiden. Net als de meeste andere ovenkroketten op 200 graden in de Airfryer voor 11 minuten. Ik deed dat, en toen ik de lade opende viel me op dat de ene kroket al gebarsten was. Kan gebeuren natuurlijk. Echter, toen ik de twee kroketjes eruit wilde pakken met de hand, ontplofte de andere. Ik kreeg bijna loeihete vulling over mijn handen heen. Op de foto zie je hoeveel eruit kwam (best veel!). Op het nippertje aan een flinke brandwond ontsnapt. Aangezien nu alle Lidl kroketten die ik in de Airfryer heb gemaakt zijn gebarsten, wil ik je er toch voor waarschuwen: als je ze maakt, trek dan ovenhandschoenen aan als je ze eruithaalt. Of koop kroketten van een ander merk. Geen aanrader dit.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

26 thoughts on “Waarom je moet oppassen met een Lidl ovenkroket

 1. Net Lidl kroketten in de airfryer gehad en volgens doos gedaan. Lekker krokant en goed op temperatuur van binnen. Geen enkel probleem dus. Denk dat zij het niet kan en ze er te lang in had of eerst ontdooit had.

  1. In de ovenkrokketten van bizz lidl zit geen vlees. Tenminste ik heb het niet gezien hierdoor smaken ze erg melerig

 2. Wij hebben een actifry met ronddraaiend rooster. Geen temperatuurinstelling helaas, maar alles 180 graden (heter geeft ongezonde reactieproducten).
  Alles gaat hierin prima, zelfs niet-oven kroketten, maar die worden natuurlijk niet mooi bruin. Laatst hadden we Kwekkeboom en die is duurder, maar minder lekker dan de Lidl kroket

 3. Ik werk met de Prinsess Digital Air-Fryer XL en bak alle oven bitterballen en kroketten en gehaktballen en water verder nog voor snacks zijn in de Air-Fryer
  Al iets in de oven op 200 graden moet gaat het bij mij op 190 en dan wel de zelfde tijd
  en ik kontroleer de kern temperatuur en die moet minimaal 90 graden zijn, en geloof me
  Nooit geen problemen.
  Om vervuiling van mijn Air-Fryer te voorkomen staat er altijd een pannetje onder die
  producten die zelf op een rooster liggen gebeurt er dan eens onverwachts dat loopt de
  inhoud in dat pannetje endnat gaat zamen met het rooster in de afwasmachine
  Vriendelijke groet
  Beer

 4. Mogelijk dat het aan het type airfryer kan liggen, want de ene is de andere natuurlijk niet.
  Maar zeker altijd even laten ‘rusten’ voordat je ze uit de airfryer haalt… dat geldt altijd, ook bij een gewone frituurpan.

  Overigens, voor de eerste keer de bitterballen gedaan, ze waren mooi gaar van binnen maar werden niet krokant… dus nog even extra 5 minuten er in gedaan maar nog steeds niet krokant, dus nog wat oefenen denk ik…

 5. Ben niet zo’n keukenprins, maar kroketten van de Lidl in de Airfryer vind ik nou juist een topcombi. Smaak is uitstekend en de vulling bestaat uit goede stukken vlees in mooie ragout en niet die gelatinepudding van andere merken. Laat je ze wel eerst een paar minuten ‘uitrusten’ voor je ze uit het mandje haalt?

 6. Zelfde probleem hier met de oven bitterballen van de Lidl. Voorverwarmd op 200 graden, dan tien minuten erin, precies volgens de instructies. Ruim 90% van de bitterballen zijn open gebarsten tijdens de bereiding.

  Ik had voorheen altijd de bitterballen van Mora (niet die speciale ovenvarianten, maar de normale die ook airfryer-geschikt zijn). Daar barstte er maar zelden eentje open.

 7. Ik begrijp echt niet waar ze het over heeft. We gebruiken al vanaf het begin deze kroketten en nog nooit problemen mee gehad. Over smaak valt niet te twisten omdat dit erg persoonlijk is. Wij vinden ze prima ! En onze Philips airfreyer kan er goed mee uit de voeten ! Dus ik begrijp het echt niet waarom zij deze problemen wel heeft. En dit is de eerste keer dat ik een reactie stuur. Maar hij wordt niet geplaatst ? Dit stemt mij tot nadenken.

  Klaas

 8. Ik begrijp echt niet waar ze het over heeft. We gebruiken al vanaf het begin deze kroketten en nog nooit problemen mee gehad. Over smaak valt niet te twisten omdat dit erg persoonlijk is. Wij vinden ze prima ! En onze Philips airfreyer kan er goed mee uit de voeten ! Dus ik begrijp het echt niet waarom zij deze problemen wel heeft. En dit is de eerste keer dat ik een reactie stuur. Maar hij wordt niet geplaatst ? Dit stemt mij tot nadenken.

 9. Ik begrijp echt niet waar ze het over heeft. We gebruiken al vanaf het begin deze kroketten en nog nooit problemen mee gehad. Over smaak valt niet te twisten omdat dit erg persoonlijk is. Wij vinden ze prima ! En onze Philips airfreyer kan er goed mee uit de voeten ! Dus ik begrijp het echt niet waarom zij deze problemen wel heeft. En dit is de eerste keer dat ik een reactie stuur. Maar hij wordt niet geplaatst ?

 10. Ik begrijp echt niet waar ze het over heeft. We gebruiken al vanaf het begin deze kroketten en nog nooit problemen mee gehad. Over smaak valt niet te twisten omdat dit erg persoonlijk is. Wij vinden ze prima ! En onze Philips airfreyer kan er goed mee uit de voeten ! Dus ik begrijp het echt niet waarom zij deze problemen wel heeft.

 11. Ja die van mij waren ook opengeklapt in de oven, waarschijnlijk is het probleem zo opgelost als je ze iets korter of op een lagere gradenstand in de oven of fryer doet.

 12. Dan doe jij toch zelf iets fout hoor. Lidl kroketten gaan super goed in onze Fryer. Nooit iets gebeurt zijn lekkerder dan Mora.

 13. Ik gebruik de kroketten en bitterballen van de Lidl en Aldi vanaf het moment ze verkrijgbaar zijn en ja, ze kunnen knappen, om dat tegen te gaan bak ik de kroketten op 200 graden maximaal 10 minuten en de bitterballen maximaal 8 minuten.
  Resultaat is lekker knapperig, goed warm van binnen, maar niet zo heet dat je direct een 2e graads brandwond in je mond oploopt.
  Trouwens de dure kroketten van Kwekkeboom knappen nog sneller dan die van de Lidl.

 14. Ik heb geregeld kroketten van de Lidl. Nooit problemen gehad. En als ik ze op het bord leg doe ik dat door de mand om te kieperen of met een tang. Ik heb wel gehad dat ze openbarsten in de AF, maar dat gebeurt ook in een frituurpan. Het gebeurt ook met bitterballen. Dat ligt dus echt niet aan de Lidl kroketten. Volgende keer even iets korter in de AF en als timer gestopt is even laten liggen voor je ze eruit haalt. Ontploffende Lidl kroketten vind ik een dus kolder verhaal.

 15. Ik vind het belachelijk dat Lidl zwart gemaakt wordt in dit artikel. Elke kroket kan barsten of ontploffen, ook in de frituur. Is een questie van te hoge temperatuur of er te lang in laten zitten. Kan bij elk merk gebeuren en dat doe je dus zelf…Dus ligt het niet aan de kroket van Lidl…..Hoop dat u dit artikel verwijderd of excuses aan bird…het is echt eigen schuld.lll

 16. Heb je dat van de kroketten ook gemeld bij Lidl ik doe daar namelijk m’n meeste boodschappen en ben altijd zeer tevreden, ook over de service. Vr.g. Jannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top