Mais uit de Airfryer maken

Mais grillen in de Airfryer: 2 manieren getest

mais in de AirfryerMais van de BBQ, lekker knabbelen van de kolf die bestreken is met kruidenboter of een sausje. Sinds ik een barbecuerestaurant in New York zo’n gegrilde maïskolf voorgeschoteld kreeg, was ik altijd van plan er zelf thuis ook eens eentje te maken. Zou het in de Airfryer lukken?

2018De hoop was daarvoor eerst gevestigd op de maisoogst uit de volkstuin. Om onduidelijke reden is die afgelopen jaar mislukt. Mij was verteld dat mais alleen echt vers lekker is, dus hield het even op. Laatst zag ik in de supermarkten in de koeling mais liggen in een vacuümverpakking. In aluminiumfolie in de oven gedaan, maar het resultaat was niet zo lekker. Een beetje droog en een raar smaakje.
Nu hadden ze bij de Jumbo ‘verse’ mais liggen, per 2 kolven in een zwart bakje met folie erover. Vast niet echt vers, maar wel een goede kandidaat om het nog eens te proberen. Op twee manieren, in de Airfryer. Een variant waarbij ik ze rooster in het eigen schutblad, en eentje zonder blad, in aluminiumfolie.

Nodig:

2 maiskolven met blad er nog aan, kruidenboter, aluminiumfolie

Methode 1: mais met blad

Pak een maïskolf beet en vouw de bladeren om zodat de mais zelf bloot komt te liggen. Veeg de draden van de mais en vouw de bladeren terug. Zo ziet de maïskolf er weer intact uit. Laat een half uur weken in koud water (zodat de bladeren niet verbranden zo meteen).

Methode 2: mais in folie

Trek de bladeren van de mais af en veeg de draden weg. Smeer de kolf in met zachte kruidenboter en verpak in aluminiumfolie. Maak er een compact pakketje van

Mais in de Airfryer

Beide kolven mais deed ik in de Airfryer XL, voorverwarmd op 200 graden. Ik stelde de tijd in op 20 minuten. Na 8 minuten keek ik. De bladeren van de maïskolf zonder folie waren uitgedroogd en aan het opwaaien tegen het element. Ik heb er het roostertje (vlamverdeler van Handy van Blokker, past precies als ‘deksel’) op gelegd om brand te voorkomen. En wat olijfolie over de mais zonder folie gesprayd.
Na 10 minuten grillen beide kolven omgedraaid. Toen ze klaar waren, was het tijd om beide methodes te vergelijken.

Was het lekker?

Qua uiterlijk wint de mais zonder folie het. Die zag er een beetje geblakerd uit en de bladeren roken lekker. De mais uit de folie was wat bleker. De smaaktest gaf echter de doorslag. De mais zonder folie was droog en een beetje taai, terwijl de korrels van de andere kolf sappig, knapperig en lekker waren. Van de ene kolf heb ik maar een paar hapjes genomen, de andere ging meteen op. Bij wijze van ontbijt.
Kortom: maak de mais in folie, er passen 2 stuks in de Airfryer en het resultaat is uitstekend.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

6 thoughts on “Mais grillen in de Airfryer: 2 manieren getest

 1. hi, ik heb ergens gelezen dat aluminiumfolie erg ongezond is om mee te bakken, omdat de metalen in het eten trekken??? Dus misschien is het met de bladeren gezonder.

 2. Leuk! Dat ga ik zeker proberen. Wij zijn dol op echte maïskolven, liefst los gekocht want de industrie snijd de punt er af om in andere producten te verwerken. Die vinden wij het lekkerst. Suikermaïs is ons te zoet.
  Normaal doe ik een gesloten schaal met schoongemaakte kolven in de magnetron (met een lepel water). Die gaat op 700W met 2,5 minuut/kolf, halverwege omdraaien + 5 minuten nagaren. Boter of margarine en beetje zout achteraf toevoegen.

  Nu ga ik een recept van Eetnieuws proberen en kijken wat wint.

 3. “Sinds je in New York was geweest…..”
  Nooit eerder gehad? Weet niet hoe oud je bent…. Maar ik kan me nog herinneren dat mn moeder het in folie deed op de bbq ergens aan een beekje in Zuid Duitsland op vakantie begin jaren 80….

  Maar heb het geprobeerd op 180 gr. 12 min. en ingesmeerd met olie…. heerlijk!

 4. Ik probeerde twee voorgekookte maiskolfen zonder folie. Die waren knapperik, zappig en lekker. Met folie ontbrekt toch het roest-aroma?

  Bedankt voor je verhaal!

  Groetjes
  Ute

 5. Wil het graag uitproberen maar misschien een gekke vraag, wat voor maiskolven moet ik gebruiken? suikermais, gewone maiskolven van het veld???

  Alvast bedankt voor een antwoord.

 6. bedankt voor je verhaal!

  Even wat uitgeprobeerd:

  12 minuten op 200 C werkt prima voor ‘naakte’ maiskolfen! Sappig en gaar!

  Mvgr, Roland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.