Uitgebeende kip uit de Airfryer

Uitgebeende kip uit de Airfryer

Uitgebeende kip uit de AirfryerNiks zo lekker als een gebraden kippetje, met krokant vel en sappig vlees. We delen hem eerlijk: mijn man houdt niet van kluiven dus hij krijgt de kipfilets en ik peuzel de poten en vleugels op. Door een video op YouTube kreeg ik een goed idee: waarom niet de kip uitbenen en hem daarna grillen? Aan alle kanten krokant, en zonder botjes erin. Uitgebeende kip uit de Airfryer.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Maar waar begin je met uitbenen? Op YouTube! Na het bekijken van wat video’s vond ik deze het meest praktisch eruitzien:


De man begint met snijden aan de kant van de rug, snijdt het karkas eruit en dan de botjes van de poten. Natuurlijk was het in het echt niet net zo makkelijk. Voor de zekerheid had ik wel een uitbeenmes aangeschaft, altijd handig en niet zo duur.

Kip snijden

De eerste poging was vanmiddag, met een kip van Albert Heijn. Het ging redelijk, de poten waren best lastig en ook was het gokken waar er nog botjes en uitsteeksels zouden opduiken. Het resultaat was een beetje raar uitziende lap kip met huid er nog aan. Ik heb alle uitsteeksels naar binnen gevouwen, en de huid aan de buitenkant gelaten. Dat smeerde ik in met een barbecuerub, waarna ik er een soort pakketje van maakte met satéprikkers. Dat stond een tijdje in te trekken. De restjes die je overhoudt kun je gebruiken om bouillon van te trekken. Vries ze desnoods in als je geen soepplannen hebt.

Bereiding uitgebeende kip uit de Airfryer

De kip ging in de Airfryer, al kan hij natuurlijk net zo goed in de oven of op de barbecue. Verwarm de Airfryer voor op 200 graden en zet de kip er 16 minuten in. Schakel de temperatuur na die tijd terug naar 165 graden en bak hem nog 16 minuten. Kijk of alles gaar (niet meer roze) is. Keer de kip tijdens het bakken een paar keer om. Bij ons droop er veel vet uit dus kwam er witte rook uit de Airfryer. De volgende keer maak ik het buiten.
Het resultaat: knapperige kip, goed op smaak en helemaal op te eten zonder kluiven. Lekker met courgette van de grill of barbecue en aardappels, wij hadden röstirondjes.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top