Recept: gevlinderde kip met citroen en dragon

Recept: gevlinderde kip met citroen en dragon

Kip, gevlinderd en met citroenElke week een lekker recept van Stadsnieuws-chef Saskia van Weert. Deze week grillen we een gevlinderde kip, op de barbecue, in de Airfryer of in de oven.

Kip grillen doen we allemaal wel eens. Sommige mensen gebruiken een braadzak of een kip die door de verkoper al gekruid is. Veel lekkerder is om zelf aan de slag te gaan met een kip van goede kwaliteit (ja, dat is echt lekkerder dan een plofkip) en wat specerijen. In dit recept gaan we de kip vlinderen, oftewel ontdoen van zijn ruggengraat zodat hij plat wordt en sneller gaar is. Een mengsel met paprikapoeder en dragon geeft het lichte vlees een flinke smaak-oppepper terwijl citroen het vlees extra mals maakt en zorgt voor een frisse toets. Als u toch bespaart op de kip, koop dan in elk geval biologische citroen. Die is niet bespoten aan de buitenkant en u kunt hem dus gerust in de kip stoppen. Met normale citroen beveel ik dat niet aan, al dat gif hoort niet in ons eten thuis.

Nodig voor 2-4 personen

1 biologische of scharrelkip, 2 theelepels zout, 1 theelepel gedroogde dragon, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, versgemalen peper, 1 eetlepel olijfolie, 1 biologische citroen, stevige keukenschaar

Bereiding kip

  • Leg de kip voor u neer met de ruggengraat naar je toe. Met de keukenschaar knip je rechts van de ruggengraat richting de hals van de kip.
  • Daarna knip je aan de andere kant van de ruggengraat helemaal naar boven. Verwijder de ruggengraat en draai het geheel om. Druk hem stevig plat. Hij lijkt nu een beetje op een mannetje, met twee beentjes en twee armpjes.
  • Meng in een kommetje zout, dragon, paprikapoeder, peper en olijfolie. Snijd de citroen in plakjes. Maak met je vingers de huid van het kipje los van het vlees. Smeer de specerijenpasta tussen huid en vlees. Stop in elke poot 1 schijfje citroen in de holte, en bij de filets passen twee schijfjes citroen per zijde.
  • Verwarm de Airfryer voor op 190 graden.
  • Bak de kip 14 minuten op 190 graden met de kipfilets naar boven.
  • Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak nog 20 minuten.
  • Haal de kip uit de Airfryer en leg hem op een schaal. Je kunt hem nu in vier stukken verdelen. Namelijk door beide kipfilets eraf te snijden en daarna beide poten. De vleugeltjes zijn lekker voor mensen die van kluiven houden!
  • Geen Airfryer? Rooster de vlinderkip op de barbecue gaar of bak hem ongeveer 35 minuten in de oven op 220 graden.

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste en enige Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top