Test: welke kroket uit de airfryer is het lekkerst?

Lekker, kroket op brood

Test: welke kroket uit de airfryer is het lekkerst?

Even een vette bek halen met een lekker (broodje) kroket: we doen het gemiddeld 25 keer per jaar. Steeds vaker uit de airfryer, want zonder frituurolie en walm een kroket bakken: maar zijn ze dan wel lekker? Een deskundig panel proeft 8 merken kroketten, geschikt voor de airfryer.

“Kort, dik en oranje”, grinnikt culinair auteur, kok, wetenschapper en workshopleider Meneer Wateetons als hij de schaal met Van Dobben-kroketten ziet die gloeiend heet uit de airfryer komen. Tussen de zeven diep- en donkerbruine staven van andere merken vallen deze felgekleurde dikkerdjes nogal op. Dat uiterlijk niks zegt over de smaak, blijkt al snel, want het driekoppige testpanel is direct enthousiast na de eerste voorzichtige hapjes.

Kroketje tikken

Wanda van der Linden van Stichting Kroket mept de kroket tegen het bord alsof ze een eitje tikt, en knikt dan tevreden: de korst is stevig genoeg naar haar smaak. “Ik sla ze volgende keer in voor Koningsdag”, neemt snackbarkenner Niels Rutjes zich alvast voor. Met zijn drieën zetten ze zich op een zonnige maandagochtend aan de zware taak nog voor de lunch acht kroketten te proeven. Met uitzicht op de Keizersgracht vanuit kookstudio Keizer Culinair ruiken, breken en proeven ze nauwkeurig welke kroket als beste uit de airfryer komt. De panelleden beoordelen de snacks blind onder meer op uiterlijk, korst, smaak van de vulling en algehele indruk. Ze geven elke kroket een eindcijfer, de scores hiernaast zijn daarvan een gemiddelde.

Niet uit het vet

Hoewel de meeste kroketten nog via de horeca in onze magen belanden, wint de airfryer het steeds vaker van de friteuse. Marktleider Philips verkocht er al een miljoen in tien jaar tijd en er zijn van andere merken ook airfryers in alle soorten en maten. Zeker in een op de acht huishoudens staat er een, maar waarschijnlijk zelfs meer.

De voordelen: je hoeft de deur niet uit naar de snackbar, je hebt geen vette frituurwalm in je keuken en je hoeft ook geen frituurvet te vervangen. De airfryer is in feite een kleine heteluchtoven die snel op temperatuur is en daardoor producten efficiënt bakt. Daardoor is hij heel geschikt voor snacks, en komt er een steeds groter aanbod in de winkels.

Schijn bedriegt

Dat het uiterlijk van een kroket niet alles zegt, loopt als een rode draad door de test. Airfryerkroketten zijn in de fabriek al voorzien van een extra bruin kleurtje. Want de airfryer maakt ze wel warm, maar kan niet op dezelfde manier een korst bruin bakken als een friteuse. De meeste kroketten zien er dan ook aantrekkelijk uit qua kleur, al doen die van Kwekkeboom denken aan pompoensoep, vindt Rutjes. Het merk blijkt een middenmoter, onder meer vanwege de heel dikke korst. “Een halve meter”, zegt Meneer Wateetons grappend. Maar de vulling vindt hij oké, ze zijn bij Kwekkeboom ‘niet te lullig’ geweest met de hoeveelheid vlees. Meneer Wateetons’ recente boek Over Frituren heeft als ondertitel Fuck de airfryer, dus het is sportief dat hij het aandurft om ze alle acht te proeven.

Ouderwets lekker

De smaken van de testkroketten zijn te verdelen in drie groepen: uitgesproken, vlak en klassiek. “Als ik met mijn opa een kroket ga halen, kies ik zeker voor deze”, zegt Van der Linden over het huismerk van Jumbo. “Een traditionele kroket met nootmuskaat en foelie”. Meneer Wateetons is minder enthousiast: “Saai, en weinig vlees.”

Huismerk G’woon van verschillende supermarkten valt vandaag helemaal niet in de smaak. De proevers vinden één hapje wel genoeg. Vooral de korst moet het ontgelden. “Alsof je een rol beschuit eet met ragout in het midden”, zegt Rutjes. Rare smaak die zelfs aan volkoren doet denken, is de conclusie van Meneer Wateetons. “Een vrij zoute, kruidige vulling. Maar niet lekker, al is hij van uiterlijk het best”, vindt Van der Linden van Stichting Kroket.

Hij kraakt zoals hij smaakt

Wat een kroket zo lekker maakt, aldus Meneer Wateetons, is het contrast: “De buitenkant moet super crunchy zijn en een lekkere bite hebben, waar de vulling zacht en romig hoort te zijn.” De panelleden zagen wat op tegen de test, als liefhebbers van kroketjes uit het vet. Maar gaandeweg de test moeten ze hun verwachting toch positief bijstellen. Alle kroketten zijn prima te eten, maar er zitten duidelijke verschillen tussen de merken, onder meer in de dikte en samenstelling van de korst, maar ook het mondgevoel en de kruiderij van de krokettenvulling. Van der Linden: “Vergeleken met een jaar of vijf geleden is de kwaliteit echt een heel stuk beter!”

Het panel

  • Meneer Wateetons (49), culinair auteur, wetenschapper, kok, columnist, docent, blogger en leider van culinaire workshops
  • Wanda van der Linden (52), workshopleider kroketten maken en oprichter van Stichting Kroket
  • Niels Rutjes (29), cafetaria-fan en krokettenspecialist; testte voor zijn Insta-account @desnackbarretocht alle snackbars van Groningen

Beoordeling

winnaar: Van Dobben Oven Croquetten, € 4,99/4 stuks

Cijfer: 8+

De testwinnaar en favoriet van zowel Van der Linden en Meneer Wateetons, die ze betitelt als een uitstekende kroket met een romige vulling die veel vlees bevat. Rutjes is enthousiast over de mooie krokante (wel wat rode) korst, al kan de vulling wat hoger op smaak. Van Der Linden noemt dit de meest vakkundige kroket met een mooie zachte vulling.

 

Mora oven & airfryer kroket (Algemeen verkrijgbaar), € 4,69/4 stuks

Cijfer: 7,9

Deze kroket is de favoriet van Rutjes, die hem “Iets ambachtelijk, zoals je hem zelf zou maken”, noemt. Bij Van der Linden staat deze op nummer twee, vanwege zijn prima vleessmaak en goede crunch van de korst. Meneer Wateetons proeft niet alleen een goede vleessmaak, maar zelf wat zoets in de vulling. Desondanks ook voor hem een solide tweede plaats.

AH Oven Kroket, € 2,75/4 stuks

Cijfer: 6,8

“Een middle of the road-kroket”, zegt Rutjes. Je kunt je er geen buil aan vallen, maar ook geen winnaar. Van der Linden vindt de smaak van deze kroket, die niet zou misstaan in de snackbar, prima, maar mist wel een eigen karakter. Meneer Wateetons omschrijft hem als “eentje die beter is dan hij eruitziet.”

Kwekkeboom Oven en Airfryer kroketten, € 3,99/4 stuks

Cijfer: 6,7

Hoewel het authentieke uiterlijk van Kwekkebooms kroketten niet overtuigt, is meneer Wateetons blij dat er kleine blokjes vlees in zitten, al vallen die in de mond snel uit elkaar. “Goedgevuld en goed op smaak”, vat hij zijn mening samen. Van der Linden vindt de crunch van de korst prima, en het mondgevoel ‘best goed’. Rutjes waardeert het pepertje in de ragout: “Gewoon prima.”

Jumbo Oven Rundvlees Kroket, €2,75/4 stuks

Cijfer: 6,6

“De Renault Mégane onder de kroketten. Degelijk, maar een beetje saai. Weinig sprankelend”, aldus Meneer Wateetons onder de ‘middle of the road’-kroket van Jumbo. “Niks mis mee, de vulling is precies zoals ik die wil zien in een kroket”, zegt Van der Linden. “Gezellig ouderwets”, betitelt Rutjes de kroket, die volgens hem zowel een wat vettige korst als een vettige smaak heeft. Maar gewoon prima, aldus de drie.

Snack Fan (ALDI), € 2,89/4 stuks

Cijfer: 6,4

Meneer Wateetons vindt dit een prima, brave supermarktkroket. “De smaak is oké, de korst is wel wat te egaal gepaneerd naar mijn smaak.” Rutjes is wel te spreken over de klassieke smaak van deze ALDI-kroket, al is de korst wel wat te dik. Van der Linden vindt de geur niet fijn, maar de kroket is wel goed op smaak.

Oven kroketten (Lidl)

Cijfer: 5,4

“Valt erg tegen, mooi van buiten en matig van binnen”, vindt Meneer Wateetons. Plakkerig, klef en lafjes, voegt hij eraan toe. Van der Linden betitelt de kleur als ‘snackbarbruin’ maar mist het vlees en vindt de smaak te subtiel. Rutjes vindt de koket een te grove, dikke korst hebben en noemt de smaak vlak.

G’woon (o.a. PLUS, Jan Linders, Picnic), € 2,69/4 stuks

Cijfer: 5,3

“Veel te dikke, smakeloze kost en beetje pittige vulling”, zegt Van der Linden onder de minst hoog scorende kroket. Rutjes vindt de vulling te zout en proeft een rare, beetje schimmelige bijsmaak. Meneer Wateetons is van alle juryleden nog het meest enthousiast: veelbelovend van uiterlijk, maar de wat peperige vulling valt tegen.

Dit artikel verscheen onlangs in het AD, ik ben auteur ervan en heb toestemming het hier te plaatsen.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top