Scones bakken met HomeMade in de Airfryer

Scones bakken met HomeMade in de Airfryer

scones van HomeMade in de AirfryerLekkere warme scones met rozijnen erin. En je hoeft zelf alleen maar water toe te voegen! Is het pak voor scones van het merk HomeMade geschikt voor in de Airfryer?

Als enthousiaste kookliefhebber bak ik geregeld zelf. Broodjes of cake en cupcakes: in de Airfryer gaat het snel en gemakkelijk met een goed resultaat. Kant-en-klare bakmixen koop ik niet zo vaak, zelfgemaakt is vaak lekkerder. Een tijdje terug nam ik toch een pak mee van het merk HomeMade, voor scones met rozijnen. Leek me wel erg gemakkelijk, alleen water toevoegen, alles doorkneden en bakken maar. Een tijd was het er niet van gekomen om scones te bakken, maar vandaag had ik wat tijd en lunchten manlief en ik samen, dus leken verse, warme scones me wel lekker.

Wat is HomeMade?

Voor wie het merk HomeMade niet kent: het zijn pakken met ingrediënten voor allerlei baksels, te vinden in de supermarkt. Jaren geleden heb ik er eens kruidkoek mee gemaakt (alleen water toevoegen, was geen succes), maar inmiddels hebben ze een heel assortiment met gemaksproducten. Ik probeerde de verpakking voor scones.

In de doos zitten twee zakjes: eentje met bakmix en eentje met rozijnen. De bedoeling is dat je de bakmix mixt met 150 ml water en als het een soepel deeg is, de rozijnen erdoor kneedt. Dit verdeel je in acht scones, die je in 17-19 minuten afbakt in de oven. Het kneden en mengen ging prima, de verhoudingen klopten. Ik vond wel de rozijnen wat hard aanvoelen en vroeg me af of deze zo hard zouden blijven in de scones.

Scones in de Airfryer?

Toen kwam het dilemma: in de Airfryer (XL) passen helemaal geen acht scones. En als je twee keer moet bakken, ben je de tijdwinst vergeleken met de oven helemaal kwijt. Ik bedacht dus een ander plan, vette een kleine springvorm in met wat boter aan de randen en op de bodem bakpapier. Daarna verdeelde ik het deeg over de vorm en zette dit voor 15 minuten op 180 graden in de Airfryer, na het voorverwarmen.

scones van HomeMade in de AirfryerHet rook erg lekker na die tijd, en de scones-taart zag er van boven prima uit. Toen ik hem echter wilde aansnijden, bleek dat de onderkant nog helemaal rauw was. Ik haalde de taart uit de vorm en legde hem ondersteboven nog 5 minuten in de Airfryer. In totaal dus al 20 minuten, langer dan in de oven. De onderkant van de scone was toen ook gaar. Alleen de binnenkant niet, bleek toen ik hem opnieuw aansneed. Bijna wanhopig inmiddels besloot ik hem in ongeveer zes stukken te scheuren en deze in het mandje met de rauwe kant omhoog nog 5 minuten op 165 graden te bakken.

Hoe smaakten de scones?

Voor de derde keer haalde ik alles uit de Airfryer, na 25 minuten baktijd in totaal. En hoe smaakte het? Op zichzelf lekker, een beetje als krentenbrood, zeker met boter of jam erop lekker zo warm uit de Airfryer. Maar nog een keer koop ik het niet voor de Airfryer, daarvoor kostte het te veel tijd. Misschien is dit specifieke product beter geschikt voor de oven.

Link: HomeMade 1-2-3 pakket voor British scones

1,87 euro bij Jumbo. Inmiddels is de verpakking veranderd (op het plaatje de nieuwe doos, of de receptuur ook is gewijzigd, is me niet bekend).

Lees ook

Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Kookboek voor de Airfryer

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top