Chocoladekoekjes uit de Airfryer

Chocolate chip cookies uit de airfryer

In een airfryer kun je ontzettend veel lekkere maaltijden en snacks bereiden, maar wist je dat chocolate chip cookies ook tot de mogelijkheden behoren? Met dit basisrecept én handige extra tips bouw je in de airfryer een feest voor jouw smaakpapillen: het perfecte chocolate chip cookie.

Nog meer chocolate chip cookies uit de Airfryer
Basisrecept voor chocolate chip cookies uit de airfryer

Het lijkt misschien meer voor de hand te liggen om koekjes in de oven te bakken, maar de airfryer blijkt ook meer dan geschikt. De luchtstroom in de airfryer zorgt namelijk voor die krokante buitenkant en zachte, chewy kern die een chocolate chip cookie zo fantastisch maakt. Ook mooi meegenomen: een airfryer schoonmaken is sneller gedaan dan een complete oven!

Hoeveel koekjes je uit dit recept haalt, hangt af van hoe groot je ze maakt. Als je ze middelgroot vormt, haal je hier ongeveer 22 middelgrote koeken uit. Om de lekkerste chocolate chip cookies uit eigen airfryer te maken verzamel je de volgende ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 350 gram chocolate chips of pure gehakte chocolade

Bereidingswijze

  • Laat de airfryer voorverwarmen op 180 graden. Ben je vergeten om de boter van tevoren uit de koelkast te halen, dan kun je hem au bain-marie smelten.
  • Neem een ruime kom en doe hier de boter, suiker en vanille-essence in. Mix de ingrediënten door en voeg de eieren toe. Klopt dit weer door, maar niet te lang: zodra de ingrediënten goed gemengd zijn, ga je verder met de volgende stap.
  • Doe nu de baking soda, bloem en zout in de kom en mix het geheel kort: er mag best nog wat ongemengde bloem zichtbaar zijn. Je spatelt nu namelijk de chocolate chips of gehakte chocolade door het mengsel, en neemt meteen de laatste restjes bloem mee. Voor het perfecte koekje is het belangrijk om het deeg niet te veel te mengen! Vorm er koekjes van en leg die op een stukje papier in het mandje van je airfryer.
  • Het duurt ongeveer 6 minuten voordat de chocolate chip cookies gaar zijn en in de praktijk verschilt het ook een beetje per airfryer. Zie je goudbruine randjes verschijnen, zet de airfryer dan uit. Zolang de koekjes in het apparaat zitten, en zelfs eventjes nadat je ze eruit hebt gehaald, garen ze door de temperatuur nog na.

Perfectioneer het recept naar jouw smaak

Chocolate chip cookies zijn altijd wel lekker, maar de perfecte chocolate chip cookie vinden kan een flinke zoektocht opleveren. Het type ingrediënten dat je gebruikt heeft invloed op de uiteindelijke smaak. Zo zorgt witte suiker wel voor een zoete smaak, maar voegt basterdsuiker naast zoetigheid ook een iets andere, diepere soort smaak toe.

De soort bloem die je gebruikt maakt het meeste verschil. Je maakt dan een keuze uit patentbloem en cakebloem, of kunt zelfs bloem voor brood gebruiken. Patentbloem wordt het meest gebruikt en levert een ‘gewoon’ koekje op. Houd je van een ultiem smeuïg koekje? Dan kun je voor een deel broodmeel gebruiken.

Cakebloem zorgt er ten slotte voor dat de koek dunner en groter wordt. Daardoor gaan deze koekjes wat de textuur betreft ook meer richting knapperig.

Smaakvariaties

Je kunt aan een lekker basis recept natuurlijk ook je eigen twist geven. Door bijvoorbeeld koekkruiden toe te voegen maak je er kruidige winterkoeken van, en met wat gehakte frambozen en witte chocola in plaats van pure chocolate chips bak je weer een heel andere soort chocolate chip cookie.

Experimenteer dus met verschillende ingrediënten. Kruiden, specerijen en smaak concentraten gebruik je maar in kleine hoeveelheden en hebben geen invloed op de uitkomst van het basis recept. Ook harde ingrediënten zoals chocolade, noten, gedroogd fruit en bevroren fruit zijn veilig om te verwerken in de koekjes. Om je vingers bij af te likken!

Beeld: Unsplash en Pexels

Deze bijdrage is tot stand gekomen door een samenwerking met www.paarshuis.nl.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een peuterzoon, een dikke luie kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.