Test: broodjes bakken met de airfryer en broodbakmachine

Hamburgerbroodjes die wel goed zijn gelukt

Test: broodjes bakken met de airfryer en broodbakmachine

Mijn Inventum BM55 broodbakmachine bakt heel aardige broden, maar losse broodjes afbakken kan hij helaas niet. Is een combinatie met de airfryer een succes? Eetnieuws probeerde het uit.

Weet je nog, toen corona uitbrak en iedereen nieuwe hobby’s zocht om thuis te doen, bij gebrek aan plekken om naartoe te gaan? En dat broodbakken ineens helemaal weer ‘in’ was? Ook ik kocht een paar zomers geleden een broodbackmachine, die nog steeds geregeld uit de kast komt om een lekker klein broodje te bakken.

Broodbakken met de Inventum BM 55

Eerst wat over brood bakken met de machine. Mijn Inventum BM55 werkt als volgt: het is een log zwart apparaat met erin een bakvorm, en daarin aan de onderkant een uitneembare kneedhaak. Ik bak vooral met mixen, waarbij je alleen water of alleen gist, boter en water hoeft toe te voegen. Deze weeg je af (belangrijk, nooit op de gok maar wat doen met bakken), doe je in het bakblik in de aangegeven volgorde, en je kiest een programma.

Ik kies bijna altijd het standaardprogramma van 3 uur (800 gram) of 2.53 uur (600 gram). Het apparaat gaat mengen, rijzen, kneden, piept tussendoor als je nog zaken kunt toevoegen zoals zaden en pitten (doe ik nooit) en het laatste uur wordt er bakken, waarna je het brood met vorm en al uit de machine haalt, ondersteboven houdt en met wat ferm op en neer schudden het brood uit de vorm kiept en de kneedhaak achterblijft. Je hebt dan dus een broodje met een gat aan de onderkant. Laten afkoelen, en snijden maar. Omdat ik niet zo handig ben met een broodmes kocht ik een tijd geleden tweedehands een snijmachine en dat is een uitstekende keus om mooie sneetjes te snijden.

Bakken met Soezie-mixen

Qua mixen ben ik erg tevreden over die van Soezie, een merk dat online en onder meer bij Boerenbond/Welkom te vinden is. Ze hebben zowel meelmixen waaraan je zelf nog van alles moet toevoegen, als all-in producten in allerlei varianten. Het zijn grote zakken en ik gebruik doorgaans 400 gram mix en 240-280 ml water uit de kraan voor een brood.

Franse broodjes bakken

Recent kocht ik de all-in mix Frans Krokant. De naam roept associaties op met Franse stokbroden en dat maakt hongerig. Uiteraard begrijp ik zelf ook nog wel dat je met een kant-en-klare mix geen authentiek Frans product krijgt, net zo min als Danerolles iets te maken hebben met Franse croissants. Maar goed, het leek me wel wat. De witte broden komen prima uit de machines, maar lijken in geen enkel opzicht op stokbrood. Op de verpakking staat expliciet aangegeven dat de mix (ook) bedoeld is om losse broodjes te bakken. Dat kan op de bekende manier, namelijk zelf kneden en met een folie erover laten rusten. Maar, de Inventum heeft ook een anderhalf uur durend programma om deeg te kneden en te laten rijzen. Het vormen en daarna afbakken moet je zelf doen.

Deeg maken in de broodbakmachine

Omdat ik tussen het schrijven van dit alles door ook gewoon aan het werk ben, leek het me een leuke test om het gehele proces over te laten aan machine. Dus een half uur geleden heb ik de mix afgewogen en in de machine gedaan. Dat zag er zo uit:

Mix in de machine

Na 1,5 uur is de broodbakmachine klaar, en ziet het deeg er als volgt uit:

Deeg is klaar!

Bakken in de airfryer

Mijn airfryer heeft twee opties voor bakken: in het standaard mandje met gleufjes aan de onderzijde, of in een dicht bakblik zonder openingen. Ik test beide opties. De baktijden zijn me niet helemaal duidelijk, dus dat wordt proberen. Als eerste is het reguliere mandje aan de beurt. Ik neem de helft van het deeg en vorm er twee broodjes van, met behulp van wat losse bloem tegen het plakken. De broodjes gaan op een stukje bakpapier de airfryer in, die ik eerst voorverwarm op 180 graden gedurende 4 minuten. Bij een reguliere oven zou je dat namelijk ook doen. De rest van het deeg vorm ik ook alvast twee broodjes van.

De eerste lading gaat 10 minuten op 180 graden in de airfryer. Ze komen er daarna zo uit:

Twee rare broodjes

Niet heel aantrekkelijk, het zijn bollen zonder platte onderkant, niet verder gerezen en heel hard. Misschien te kort en te heet gebakken? Op diverse sites heb ik opgezocht hoelang zelfgemaakte broodjes erin moeten en de adviezen verschilden nogal. De tweede lading gaat in het bakblik op 160 graden voor 15 minuten. Die zagen er daarna zo uit:

Broodjes al wat beter gelukt?

Ze zijn iets bruiner en iets mooier gerezen, maar even goed eigenaardig van vorm.

Gaar of niet?

Dan de vraag of ze gaar zijn. Ik snijd ze open en zie eigenlijk meteen dat lading 2 uit het bakblik niet helemaal gaar is. Lading 1 ziet er beter uit van binnen, maar het blijven erg compacte broodjes. Ik vermoed dat ze eigenlijk nog een keer gerezen zouden moeten hebben. Binnenkort nog maar eens proberen, voor nu houd ik het even bij brood bakken in de broodbakmachine en kan de airfryer in de kast blijven.

Zijn de broodjes gaar?

 

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top