Review: Koolhydraatarme friet van Leon & Leon uit de Airfryer

Review: Koolhydraatarme friet van Leon & Leon uit de Airfryer

Schrijver Leon de Winter en zijn neef hebben na lang onderzoek friet op de markt gebracht met minder koolhydraten en calorieën. De patatjes kunnen alleen in de Airfryer worden gemaakt. De moeite waard om eens te proberen.

Soms vallen zaken stomtoevallig op hun plek. Hier in het dorp viel mijn oog laatst op een nieuw merk diepvriesfriet: Leon & Leon. De belofte van friet met minder koolhydraten sprak me erg aan gezien mijn recente koolhydraatarme dieet. Vrij gedachteloos nam ik een zak mee, nog even denkend of ik dat merk verder nog ergens van kende. De dag erna stond in de Volkskrant een column van Aaf, die in NRC een lang artikel had gelezen over deze friet, een vondst van schrijver Leon de Winter en zijn neef Léon, die hartchirurg is. Dat artikel vind je hier, en raad ik zeker aan om te lezen.

Maar goed, ik wist dus de achtergrond van de frietjes, en was eigenlijk wel benieuwd ernaar. Er is wel meer patat op de markt met een coating, maar frites die gezonder zijn dan andere, hoor je niet veel. Deze friet claimt 30 procent minder koolhydraten en vet te bevatten dan andere merken. Tijd dus voor een testje in de Airfryer, de XXL van Philips.

Halve zak friet tegelijk bakken?

Normaal gesproken gooi je maximaal een hele zak patat in het mandje en bak je ze zo’n 12 minuten voor de meeste merken. Leon heeft andere instructies. Een zak bevat 500 gram friet, genoeg voor twee personen. Volgens de aanwijzingen moet je 250 gram (halve zak dus, voor 1 persoon) tegelijk bakken gedurende 8 minuten. Dat gaat tegen alles in wat ik fijn vind aan de Airfryer. Namelijk de tijdsbesparing en dat er veel tegelijk in kan. Ik vertik het om voor 1 persoon tegelijk friet te bakken, en dan ook nog eens 8 minuten. En zak Beyerlander doe je er helemaal in en die zijn twee keer zo snel klaar.

Lange bereidingstijd

Je raadt het al: ik heb de hele zak tegelijk gebakken, en stelde de Airfryer voor de zekerheid in op 12 minuten vanwege de grotere hoeveelheid. Het vermogen van de XXL is enorm, dus het leek me eerder te lang dan te kort. Daarmee zat ik helemaal verkeerd. Na 10 minuten keek ik in de mand, en waren de frietjes nog helemaal slap en ze zagen er erg vet uit. Dat zal wel de speciale coating zijn, maar echt hongeropwekkend zag het er niet uit. In totaal heb ik de patat zo’n 14 minuten gebakken. Toen waren ze nog steeds niet erg krokant. En wat erger was: raar genoeg zaten er nog volledig slappe frietjes tussen, terwijl de andere een stuk beter waren gegaard.

De smaak

De smaak was verder wel oké, je hoeft geen zout toe te voegen. Wel vond ik een hele zak van 500 gram eigenlijk te weinig voor 2, je verliest altijd vocht tijdens het bakken dus je houdt minder over dan het startgewicht.

Conclusie

Als je bij elkaar optelt dat een zak voor 2 personen 1,99 euro kost bij Albert Heijn, de baktijd erg lang is, je maar weinig tegelijk kunt/mag bakken en de friet niet gelijkmatig gaart, vind ik dit geen aanrader. Er is betere friet op de markt. Gezond is patat sowieso nooit, maar als je het toch wilt eten kun je nog beter je porties verkleinen of het minder vaak nemen. Deze bijdrage aan mijn gezondheid koop ik niet nog eens.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

 

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.