Koolhydraatarme saté en pindasaus

Koolhydraatarme saté en pindasaus

Koolhydraatarm eten is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Binnen dit eetpatroon past saté prima. Zeker met zelfgemaakte pindasaus een traktatie.

Kant-en-klaar gemarineerde saté bevat vaak een hoop suiker, en dat geldt al helemaal voor pindasaus. Als je op het etiket kijkt, zie je dat er amper pinda’s in zitten en een hoop ongezonde toevoegingen. Nu zijn sauzen niet iets om elke dag te eten, zeker niet de machtige pindasaus uit dit recept, maar als je wat lekkers op tafel wilt zetten dat past binnen je low carb-eetpatroon, dan heb je een goede aan dit recept.

Een paar jaar geleden kocht ik in de VS een heel dik boek, 1001 Low Carb Recipes. Bijna 600 bladzijden met recepten zonder plaatjes. Niet erg toegankelijk, maar wel handig om recepten in op te zoeken. Voor bij deze saté zocht ik pindasaus en in het boek stond een goed te volgen recept voor Thai Peanut Sauce. Het resultaat viel een beetje tegen, dus paste ik het aan en het smaakte goed. Vanavond bij de bloemkool!

Saté + marinade

Nodig

  • Hamlappen
  • 1 theelepel elk van: uienpoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder
  • Snufje zout
  • Een scheutje citroensap

Bereiding

  • Meng alle poeders in een bakje en maak er met wat citroensap een soort pasta van.
  • Snijd de hamlappen in blokjes en wrijf ze in met de pasta. Laat een paar uur intrekken in een afgesloten bakje in de koelkast.
  • Haal het bakje een half uur voor je gaat koken uit de koelkast. Rijg het vlees eventueel aan prikkers. Ik bespaar me de moeite, maar het kan natuurlijk wel.
  • Verwarm de Airfryer op 180 graden.
  • Bak de stukjes saté 8-9 minuten, afhankelijk van de grootte.

Pindasaus

Nodig:

  • 2 eetlepels knoflook-gemberpasta (toko) of 2 teentjes knoflook en flink eetlepel verse geraspte gember
  • ½ rode ui, in stukjes
  • 100 ml kokosmelk
  • 3-4 flinke eetlepels pindakaas
  • 1-2 eetlepels vissaus (snel overheersend)
  • Scheutje citroensap
  • Scheutje hete saus of sambal, naar smaak
  • Zoetstof, naar smaak

Bereiding

  • Doe alles in de kom van een keukenmachine en draai met het mes tot een saus. Of gebruik een blender of staafmixer.
  • Schep alles in een sauspannetje en breng langzaam aan de kook.
  • Kook wat kraanwater.
  • Als de saus kookt, schenk je er een scheutje kokend water bij. De saus gaat borrelen. Klop goed met een garde en maak aan tot de gewenste dikte.
  • Tijdens het afkoelen wordt de saus dikker. Met wat water leng je hem aan.

De saus is erg bleek, ik heb er voor de kleur en smaak wat kepjap doorheen geroerd. Daar zit suiker in, dus maakt het gerecht minder koolhydraatarm. Sowieso is het niet de bedoeling dat je je saté moet zoeken onder de saus, gebruik een klein beetje voor de smaak.

Wij aten dit met Zero-rice (Action), roerbakgroenten en een ei.

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.