Airfryer voor beginners deel 1: snacks en frietjes

frietjes uit de Airfryer

Airfryer voor beginners deel 1: snacks en frietjes

AirfryerSteeds meer mensen kopen een Airfryer. In deze beginners-serie lees je alles wat je moet weten om met je apparaat aan de slag te gaan. In deze aflevering: snacks, frietjes en aardappelproducten maken.

Als mensen een Airfryer kopen, is dat vaak als vervanging van een friteuse. In eerste instantie willen ze de Airfryer gebruiken om snacks, patat en andere aardappelproducten te maken. Dat kan uiteraard prima. Vandaag wil ik ingaan op hoe je snacks het beste bereidt, welke je moet kopen, hoe het zit met verse patat en diepvriesproducten.

Snacks bereiden

kroketten uit de AirfryerAls je in de supermarkt diepvriessnacks koopt voor je Airfryer, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Zo kun je eerste op de verpakking kijken of het product geschikt is voor de Airfryer. Mora heeft er veel producten voor, en de bereidingstijd en – temperatuur staan op de verpakking. Vaak tussen de 10 en 15 minuten op 180 tot 200 graden voor grote snacks, en 7-9 minuten voor kleine snacks zoals bitterballen of bittergarnituur. Deze snacks worden lekker en krokant uit de Airfryer.

Wil je liever een ander (goedkoper) merk snacks kopen, dan kan dat natuurlijk ook. Houd wel erg in het volgende: sommige producten worden in de friteuse bruin door de hete olie, bijvoorbeeld kroketten. Maak je ze in de Airfryer, dan bruinen ze nauwelijks. Ze worden wel gaar trouwens. Voor een beter resultaat spray je de snacks dan in met een beetje olie uit een verstuiver (bijvoorbeeld van Bertolli). Maar het beste resultaat krijg je als je ovensnacks koopt. Deze zijn van zichzelf al bruiner en zijn speciaal bedoeld voor bereiding met hete lucht.

Het zal een kwestie van proberen zijn. Voor een broodje kroket maakt het me zelf niet uit of de kroket bruin is, maar voor bij de maaltijd moet het er natuurlijk wel lekker uitzien.

Aardappelproducten uit de diepvries

Aviko frietAlle aardappelproducten die je diepgevroren koopt in de supermarkt, kunnen in de Airfryer. Soms staat de bereidingstijd en –temperatuur erop. Staat die er niet op, dan is het een kwestie van proberen. 180 graden is een goede temperatuur. Een handjevol friet of aardappelkroketjes is in een minuut of 8 wel klaar, maar gooi je het mandje vol dan ben je wel een kwartier bezig. Gewoon tussendoor kijken hoe hard het gaat en alles vaak omschudden. Zeker als het mandje vrij vol ligt, is dat belangrijk om te zorgen voor perfecte garing.

Wat de lekkerste friet is, is moeilijk te zeggen. Ik houd zelf erg van de producten van Aviko en McCain, maar smaken verschillen natuurlijk. Ook aardappelproducten als röstirondjes en pommes duchesse gaan uitstekend.

Aardappelproducten uit de koeling

Koop jij graag voorgesneden frietjes of aardappelblokjes, – schijfjes of wat dan ook in de koeling van de supermarkt? Van die doorzichtige zakken? Ook deze kunnen in de Airfryer. Kijk wel even op het zakje. Zit er al olie bij, bijvoorbeeld omdat ze een smaakje hebben of voorgegaard zijn? Dan kunnen ze zonder verdere toevoegingen in de Airfryer. Zit er nog niets bij? Voeg dan een lepeltjes olie toe aan de zak en schud goed. De aardappeltjes worden dan knapperige uit de Airfryer. Je bakt ze ongeveer 15 minuten bij 180 graden. Schud ze tussendoor geregeld om, dat is belangrijk voor een gelijkmatige garing. Houd je van krokant, dan bak je ze wat langer.

Verse aardappel

Snijd je graag frietjes van verse aardappel. Of wil je plakjes, blokjes of wat dan ook bakken? Dan moet je wat extra voorbereidingen doen. Verse aardappels moet je namelijk na het snijden eerste minimaal 30 minuten in koud water zetten. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel aan de buitenkant loslaat. Als je dat niet doet, dan kunnen er te veel acrylamiden ontstaan tijdens het bakken. Dat zijn kankerverwekkende stoffen. Snijd je aardappels, zet ze in een bak koud water en verwissel het water tussendoor als het troebel wordt. Dep je aardappels dan droog.

Bij mij werkt het best om de aardappels dan in twee etappes te bakken. Eerst een minuut of 10 op 150 graden. Daarna verhoog je de temperatuur en bak je ze af op 180 graden voor een minuut of 15.

Ik heb een geweldig recept voor verse, krokante aardappels, dat lees je hier.

Lees ook de andere delen

Lees ook de andere delen:

koop een Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het  geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

27 thoughts on “Airfryer voor beginners deel 1: snacks en frietjes

 1. Vers gesneden Frietjes eerst een half uur in water leggen dan goed droogdeppen beetje olie en zout er al op en dan bakken dan zijn ze knapperig van buiten en zacht vanbinnen

  1. Ik heb een airfryer, maar kan er niet mee omgaan. Laatst waren vrienden van me op bezoek en lachte me uit!
   Ik had een heerlijke nachoschotel van bitterballen gemaakt…
   Nu ga ik de airfryer schoonmaken.

 2. nu wil ik een PHILIPS Avance Collection Airfryer XXL HD9652/90 Zwart gaan kopen
  en lees ik over, de avance mand, Double leyer, gril plaat, snackset.
  zijn die dan nodig, of enkel luxe?
  waar zijn ze goed voor?
  waar dienen ze voor?
  kunt u uitleg geven?
  zonde om ze te kopen en er niks mee te kunnen dus wil graag advies

 3. Ik heb met de ayrfrier een paar keer miniaardapoels gemaakt. Beetje olie erbij , door elkaar schudden . Ongeveer 10 minuten (afhankelijk hoe knapperig of bruin je ze wil hebben) in de airfryer en tussendoor even schudden. Deze zijn perfect gelukt.

 4. ik heb een molino geen bakje maar een dat rond draaid welke frietaardappelen zijn het beste en welke tijd is ook het beste we hebben eerst de friet zelf gesneden op 230 gezet en 50 minuten laten draaien was wat taai tweede keer het zelfde met de aardappelen gedaan nu 40 minuten en ook 230 gezet niet gaar welke friet is het beste voor gebruik en moet alleserop gezet worden hoeveel minuten en hoe hoog ik hoop dat ik het goed uit gelegen heeft mijn hartelijke dank voor de reactie groetjes wim

 5. Heb de hd 9240, ben er heel blij mee, maar de laatste tijd worden de kroketten niet meer echt krokant. Ik heb de airfryer kroketten van mora. Moet ik toch voorverwarmen of sprayen met olie?

  1. Hallo, bedankt voor uw vraag. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd en het lijkt me eigenlijk niet mogelijk om zelfgemaakte bitterballen krokant te krijgen in de Airfryer. De reden is dat de vulling van bitterballen dik vloeibaar is en normaal geproken de paneerlaag krokant wordt in contact met de olie van een friteuse. In de Airfryer is er geen olie dus zal de laag niet samenhangend worden. Om dezelfde reden is het bakken van oliebollen op de normale manier ook niet mogelijk, alleen in een vorm en dan is het resultaat ook niet zo krokant als een gefrituurde oliebol. Ik ben wel erg nieuwsgierig naar uw ervaringen, mocht uw experiment lukken dan hoor ik graag hoe u dit hebt aangepakt. Groeten van Saskia

  1. De beyerlander is de enige frites die lekker is in air fryer. Gelukkig had ik dit bij een forum gelezen. Anders had ik de airfryer allang naar buiten gegooid. Ik zal blij zijn als ik weer op de camping zit en zelf frites kan bakken buiten. Door verhuizing is het binnen niet te doen. Frites en snacks duurt ook veel te lang als je meer mensen hebt die zitten te wachten.

 6. Lekkere verse frites maken in de airfryer heb ik meerdere malen geprobeerd, is niet lekker is niet krokant en ziet er niet uit.
  Alle manieren geprobeerd. Gefeef mij maar de Aviko franse frietjes
  Die vinden wij het lekkers de verse voorgebakken frites van deLidl
  Is ook lekker.

 7. Vandaag voor eerste maal de airfryer xl gebruikt, gewoon 1,2kg verse friet gesneden besprenkeld met olie. 15 minuten voorbakken op 160 en 10 minuten op 180, dat was een ramp.
  Frieten waren uitgedroogd en verrimpeld zoals frieten van drie dagen oud, was echt niet lekker. Iemand raad ??

 8. Ik heb frietjes bij de lidl gekocht maar die worden niet knapperig in de airfrayer,moet daar speciaal patat in ik heb de airfrayer hd9220ik heb hem gekregen van iemand, maar geen gebruiksaanwijzing erbij kunt mij een opsturen bv dank

 9. Prima initiatief. Ik ben zelf ook nog beginner op af gebied. Zie met spanning de aflevering met vlees gerechten (rollade,etc.) tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top