Airfryer voor beginners: snacks en frietjes

AirfryerSteeds meer mensen kopen een Airfryer. In deze beginners-serie lees je alles wat je moet weten om met je apparaat aan de slag te gaan. In deze aflevering: snacks, frietjes en aardappelproducten maken.

Als mensen een Airfryer kopen, is dat vaak als vervanging van een friteuse. In eerste instantie willen ze de Airfryer gebruiken om snacks, patat en andere aardappelproducten te maken. Dat kan uiteraard prima. Vandaag wil ik ingaan op hoe je snacks het beste bereidt, welke je moet kopen, hoe het zit met verse patat en diepvriesproducten.

Snacks bereiden

kroketten uit de AirfryerAls je in de supermarkt diepvriessnacks koopt voor je Airfryer, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Zo kun je eerste op de verpakking kijken of het product geschikt is voor de Airfryer. Mora heeft er veel producten voor, en de bereidingstijd en – temperatuur staan op de verpakking. Vaak tussen de 10 en 15 minuten op 180 tot 200 graden voor grote snacks, en 7-9 minuten voor kleine snacks zoals bitterballen of bittergarnituur. Deze snacks worden lekker en krokant uit de Airfryer.

Wil je liever een ander (goedkoper) merk snacks kopen, dan kan dat natuurlijk ook. Houd wel erg in het volgende: sommige producten worden in de friteuse bruin door de hete olie, bijvoorbeeld kroketten. Maak je ze in de Airfryer, dan bruinen ze nauwelijks. Ze worden wel gaar trouwens. Voor een beter resultaat spray je de snacks dan in met een beetje olie uit een verstuiver (bijvoorbeeld van Bertolli). Maar het beste resultaat krijg je als je ovensnacks koopt. Deze zijn van zichzelf al bruiner en zijn speciaal bedoeld voor bereiding met hete lucht.

Het zal een kwestie van proberen zijn. Voor een broodje kroket maakt het me zelf niet uit of de kroket bruin is, maar voor bij de maaltijd moet het er natuurlijk wel lekker uitzien.

Aardappelproducten uit de diepvries

Aviko frietAlle aardappelproducten die je diepgevroren koopt in de supermarkt, kunnen in de Airfryer. Soms staat de bereidingstijd en –temperatuur erop. Staat die er niet op, dan is het een kwestie van proberen. 180 graden is een goede temperatuur. Een handjevol friet of aardappelkroketjes is in een minuut of 8 wel klaar, maar gooi je het mandje vol dan ben je wel een kwartier bezig. Gewoon tussendoor kijken hoe hard het gaat en alles vaak omschudden. Zeker als het mandje vrij vol ligt, is dat belangrijk om te zorgen voor perfecte garing.

Wat de lekkerste friet is, is moeilijk te zeggen. Ik houd zelf erg van de producten van Aviko en McCain, maar smaken verschillen natuurlijk. Ook aardappelproducten als röstirondjes en pommes duchesse gaan uitstekend.

Aardappelproducten uit de koeling

Koop jij graag voorgesneden frietjes of aardappelblokjes, – schijfjes of wat dan ook in de koeling van de supermarkt? Van die doorzichtige zakken? Ook deze kunnen in de Airfryer. Kijk wel even op het zakje. Zit er al olie bij, bijvoorbeeld omdat ze een smaakje hebben of voorgegaard zijn? Dan kunnen ze zonder verdere toevoegingen in de Airfryer. Zit er nog niets bij? Voeg dan een lepeltjes olie toe aan de zak en schud goed. De aardappeltjes worden dan knapperige uit de Airfryer. Je bakt ze ongeveer 15 minuten bij 180 graden. Schud ze tussendoor geregeld om, dat is belangrijk voor een gelijkmatige garing. Houd je van krokant, dan bak je ze wat langer.

Verse aardappel

Snijd je graag frietjes van verse aardappel. Of wil je plakjes, blokjes of wat dan ook bakken? Dan moet je wat extra voorbereidingen doen. Verse aardappels moet je namelijk na het snijden eerste minimaal 30 minuten in koud water zetten. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel aan de buitenkant loslaat. Als je dat niet doet, dan kunnen er te veel acrylamiden ontstaan tijdens het bakken. Dat zijn kankerverwekkende stoffen. Snijd je aardappels, zet ze in een bak koud water en verwissel het water tussendoor als het troebel wordt. Dep je aardappels dan droog.

Bij mij werkt het best om de aardappels dan in twee etappes te bakken. Eerst een minuut of 10 op 150 graden. Daarna verhoog je de temperatuur en bak je ze af op 180 graden voor een minuut of 15.

Lees ook de andere delen

Lees ook de andere delen:

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het boekje kost 16,85 euro ex verzendkosten. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

10 thoughts on “Airfryer voor beginners: snacks en frietjes

  1. Prima initiatief. Ik ben zelf ook nog beginner op af gebied. Zie met spanning de aflevering met vlees gerechten (rollade,etc.) tegemoet.

  2. Ik heb frietjes bij de lidl gekocht maar die worden niet knapperig in de airfrayer,moet daar speciaal patat in ik heb de airfrayer hd9220ik heb hem gekregen van iemand, maar geen gebruiksaanwijzing erbij kunt mij een opsturen bv dank

  3. Vandaag voor eerste maal de airfryer xl gebruikt, gewoon 1,2kg verse friet gesneden besprenkeld met olie. 15 minuten voorbakken op 160 en 10 minuten op 180, dat was een ramp.
    Frieten waren uitgedroogd en verrimpeld zoals frieten van drie dagen oud, was echt niet lekker. Iemand raad ??

  4. Lekkere verse frites maken in de airfryer heb ik meerdere malen geprobeerd, is niet lekker is niet krokant en ziet er niet uit.
    Alle manieren geprobeerd. Gefeef mij maar de Aviko franse frietjes
    Die vinden wij het lekkers de verse voorgebakken frites van deLidl
    Is ook lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.