Test: kroepoek uit de Airfryer

Kroepoek uit de AirfryerDe Airfryer is een alleskunner, maar kun je er ook kroepoek mee maken? Tijd voor een testje.

HEET NIEUWS: mijn zelfgeschreven boekje voor de Airfryer is verschenen. Je leest er meer over in dit bericht.

Kroepoek koop ik meestal voorverpakt in de winkel. Zelf frituren heb ik ook wel eens geprobeerd maar dat was geen succes. Ik had een friteuse met koude zone, en zonder mandje erin zonken de schijfjes naar de bodem en bleven daar ongegaard liggen.

Maar in de Airfryer zou het strikt genomen moeten kunnen. Ik reed gisteren dus naar de dichtstbijzijnde toko voor twee verschillende zakjes ongebakken garnalenkroepoek en een zakje ongebakken emping. Deze bittere snack vind ik af en toe ook lekker.

Vliegende kroepoek in de Airfryer

Van elke soort kroepoek heb ik 4 stukjes tegelijk gebakken, en van de emping 2 want die waren een stuk groter. De kroepoek begint klein, maar zet tijdens de bereiding uit. De Airfryer (XL) ging aan op 180 graden. Daarna de stukjes erin. Ik hoorde meteen dat ze aan het ‘vliegen’ waren door de bak. Helaas heb ik (nog) geen afdekroostertje. De bak een centimeter open laten hielp iets.

De eerste tijd gebeurde er niks. Maar na ongeveer 1 minuut en 20 seconden waren de kroepoekstukken klaar. Je moet goed opletten want als ze tegen het element aan vliegen verbranden de randjes. De emping duurde langer, zeker 2 minuten, tot ze uitgezet waren en in het midden droog.

En, hoe smaakt de kroepoek?

Maar dan: de smaak. De kroepoek is meteen na het bakken taai, maar bij het afkoelen worden ze krokant. De stukjes waren bijna net zo krokant als gefrituurde kroepoek, alleen dan zonder vetsmaak. Daardoor proef je de garnalen veel beter. Ik moet daar een beetje aan wennen (ben geen enorme garnalenliefhebber). De emping was op zichzelf wel goed, maar de gefrituurde is toch lekkerder. De stukken waren nogal droog en vrij dik. Mogelijk ligt dat aan het merk.

Conclusie: ja, je kunt kroepoek bakken in de Airfryer. Maar kijk uit voor verbranden. Test zelf maar of de intensere smaak je aanspreekt.

Dit recept is onderdeel van een reeks Airfryer recepten. Zoek je een ander Airfryer recept? Klik dan op deze link om naar de rubriek voor de Airfryer te gaan.

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

One thought on “Test: kroepoek uit de Airfryer

  1. Als je niet zo van garnalensmaak houdt, kan ik je cassave kroepoek aan raden; zelfde bereidingswijze en ook heerlijk als magere snack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.