Vegetarische lasagne met artisjok

vegetarische lasagne met artisjokIn deze lasagne met artisjok, spinazie, tomaat en kaas mis je het vlees helemaal niet. Gezond en vol groenten.

Ik zat van de week door een van mijn digitale kooktijdschriften te bladeren die ik lees via de app Zinio. In Allrecipes stond een recept voor Italiaanse lasagne zonder vlees. Het zag er lekker uit. Toevallig had ik een tijd geleden, aangestoken door de boeken van Yotam Ottolenghi, een zak diepgevroren artisjokharten gekocht bij de islamitische supermarkt. Leek me lekker, maar eenmaal thuis had ik geen idee meer wat ik ermee moest maken. Ze zijn goedkoop en heel lang houdbaar en kwamen in dit recept goed van pas.

De voorbereidingen zijn zo gebeurd, en je hebt wat keuze in de soorten kaas die je gebruikt. Ik koos voor een bol buffelmozzarella en Granda Padana snippers voor over de lasagne heen. Dat was de makkelijke optie: deze week heb ik het heel druk en weinig tijd voor karweitjes als het raspen van Parmezaanse kaas aan het stuk. Vandaar ook de kant-en-klare fles tomatensaus. Als je meer tijd hebt, kun je die uiteraard zelf maken.

Nodig voor 4 personen

Pak lasagnevellen, 2 eetlepels olie, 2 uien – gesnipperd, 2 teentjes knoflook – uitgeperst, 400 gram artisjokharten – ontdooid of uitgelekt en dan in plakken gesneden, 1 pak diepvriesspinazie, 2 hardgekookte eieren – in plakjes, half bouillonblokje, 1 bol mozzarella, 1 bakje Grada Padano snippers of andere kaas naar keuze, zoals Parmezaanse kaas, 1 pot Sugocasa van 690 gram, grote ovenschaal

Bereiding lasagne

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uien en de knoflook tot de uien zacht worden.
  • Voeg de artisjokharten toe en warm deze op.
  • Verdeel de spinazie over de inhoud van de pan en voeg het bouillonblokje toe.
  • Schenk de fles Sugocasa leeg in de pan en breng het geheel al omscheppend aan de kook. Dit is de vulling van de lasagne.
  • Schep een laag vulling op de bodem van de ovenschaal. Verdeel goed, je moet ongeveer een kwart van het mengsel gebruiken. Verdeel een derde van de mozzarella over de schotel. Dek af met lasagnevellen.
  • Schep weer een laag vulling op de vellen en verdeel er de plakjes ei en weer een derde van de mozzarella over.
  • Herhaal dit nog een keer en eindig met een laag spinazie-tomaat-artisjokmengsel. Strooi er de andere kaas over.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in het midden van de oven.
    Verwijder de folie en bak nog 15 minuten. Laat een paar minuten staan voor je begint met aansnijden.

Vind je dit een lekker recept? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.