Airfryer: Binnen 30 minuten een heerlijk gehaktbrood op tafel

Meatloof ofwel gehaktbrood

Airfryer: Binnen 30 minuten een heerlijk gehaktbrood op tafel

Een gehaktbrood (of meatloaf) is lekker voor bij de maaltijd en de dag erna op brood. Met je airfryer zet je hem binnen 30 minuten op tafel, inclusief kruiden en kneden.

Sommige gerechten zijn veel lekkerder dan je zou verwachten op basis van de naam. Gehaktbrood is er daar een van. Alleen de vorm van deze gehakt-creatie lijkt wat op een broodje, maar daarmee houdt de gelijkenis op. Meatloaf betekend natuurlijk eigenlijk hetzelfde (vleesbrood klinkt nog minder lekker) maar bekt alvast wat beter.

En dat terwijl het een gerecht is dat je snel kunt maken, helemaal naar je eigen wens op smaak kunt brengen, snel klaar is en allerlei toepassingen heeft: snijd er plakjes van voor bij de stamppot, snack er koud van als tussendoortje, beleg er een wit of bruin bolletje mee… Ik ben fan en maak er gemiddeld twee per maand.

Tot gisteren deed ik dit in de oven, in een siliconen bakvorm. De oven opwarmen duurt ongeveer 20 minuten en bakken 30, dus was ik al gauw een uur verder. De airfryer koos ik niet, omdat er altijd zoveel rook vrijkwam bij het bakken en het mandje zo vies werd. Inmiddels heb ik een andere airfryer (lees HIER de recensie) en spelen deze problemen minder tot niet. Dus waagde ik een nieuwe poging met een meatloaf uit de airfryer en het was een succes. Ik deel mijn recept graag met je:

Nodig voor 1 gehaktbrood

  • 500 gram gemengd gehakt (ongekruid)
  • 15 gram rub van jouw keuze (ik had nog een zakje rub voor spareribs liggen, maar elke kruidenmix met zout die je lekker vindt is geschikt)
  • 1 ei
  • 1-2 eetlepels ketjap manis
  • Panko (Japanse paneermeel, te koop bij de grotere supermarkten)

Zit er geen zout in je kruidenmix, voeg dan zelf 1 theelepel zout toe. Dat klinkt als heel veel, maar is echt nodig anders wordt je gehaktbrood veel te flauw.

Gehaktbrood op smaak brengen

Een gehaktbrood moet compact zijn en goed te snijden. Als ze warm zijn, willen ze nog weleens afbrokkelen tijdens het snijden. Maar eenmaal afgekoeld kun je er mooie dunne plakjes van snijden. Daarvoor is goed kneden en er een mooie vorm van maken erg belangrijk. Ik doe het meestal als volgt:

  • Leg het gehakt in een kom, en voeg de rub, het ei en de ketjap toe.
  • Kneed alles goed door elkaar, de massa is dan vrij vochtig.
  • Doe een handjevol panko bij het mengels en kneed weer goed door. Voeg zoveel panko toe dat de structuur wat droger wordt.
  • Vorm en dan een brood van en druk alle kieren en spleetjes goed dicht.

Gehaktbrood uit de airfryerbakken in de airfryer

  • Verwarm je airfryer voor op 170 graden.
  • Leg het gehaktbrood daarna in het midden van het mandje.
  • Bak 15 minuten.
  • Is de tijd voorbij, dan verhoog je de temperatuur naar 200 graden en bak je je gehaktbrood nog ongeveer 5-6 minuten.
  • Kijk goed of de buitenzijde al een mooi korstje heeft, dit mag best wat donkergekleurd zijn.

Je meatloaf is nu klaar en kan meteen aangesneden worden. Of laat afkoelen en bewaar tot de volgende dag. Lekker met een sausje, zoals mayonaise of sriracha.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top