Nieuw jaar, nieuwe airfryer: Philips HD9270/70 Essential XL (Recensie)

De nieuwe airfryer

Nieuw jaar, nieuwe airfryer: Philips HD9270/70 Essential XL (Recensie)

De oude airfryer was niet schoon meer te krijgen, dus is er een nieuwe gekomen. Wat kan de HD9270/70 van Philips allemaal en hoe bevalt hij? Een recensie.

Alweer 2,5 jaar geleden ging mijn airfryer stuk (soort ontploffing) en kocht ik een XL. Hoewel het apparaat het prima deed, ben ik er nooit mijn hart aan verloren. Het was een snelle aankoop en ondanks veelvuldig afwassen, boenen en schrobben waren het bakmandje en de mand niet meer schoon te krijgen. Vervangen was geen aantrekkelijke optie, dus hebben we gekozen voor een heel nieuwe. In dit artikel lees je meer over de Philips airfryer HD9270/70 Essential XL en hoe deze bevalt vergeleken met de eerdere apparaten.

Waarom een nieuwe airfryer?

Ik heb al jaaaaaaren airfryers. Zeven jaar geleden schreef ik er het eerste Nederlandse kookboek over airfryers voor en startte ik deze website. Mijn eerste ging een aantal jaren mee, en daarna kocht ik een hele grote XXL. Een echte mooie, met een bak die op rails liep en een hoog vermogen. Helaas heb ik er maar een paar jaar van kunnen genieten voordat hij stuk ging (natuurlijk buiten de garantie). Het zijn dure apparaten en hij was nog niet zo oud, dus na lang heen en weer bellen met Philips kreeg ik korting op de aanschaf van een ander apparaat. Dat werd de airfryer XL HD9260_90. Die is voor zover ik kan zien momenteel niet meer te koop. Sinds juni 2020 was de airfryer in gebruik, en op zich een goed apparaat. Lekker veel vermogen en een grote bakmand. Maar dat schoonmaken… vet was dermate ingebakken dat het er op geen enkele manier meer uitging. Niet met grof geschut in de vorm van sterke BBQ-reinigers. Niet met lang weken, nergens mee.

Een nieuwe mand plus bak zou bijna 100 euro kosten. Voor een paar tientjes meer zijn er airfryers te koop, ook van Philips want die vind ik de beste. Dus besloten we 139 euro te investeren in de airfryer HD9270/70. Een mooie aanbieding bij Blokker en tegen inlevering van een formulier komt er binnenkort nog een gratis bak-accessoire bij.

De Nieuwe XL airfryerEigenschappen van de airfryer

Deze airfryer heeft een capaciteit van 1,2 kilo en een vermogen van 2000 watt. Dat betekent dat als je hem een uur op vol vermogen aanzet, hij 2 kWh verbruikt. Handig om te weten voor je energieverbruik. De vorige airfryer had een vermogen van 1900 watt.

De mand is 6,2 liter groot, iets kleiner dan de 7 liter van het vorige model. De vormgeving is ook wat compacter en eleganter. Airfryers zijn vaak bakbeesten en deze oogt iets minder massief dan zijn voorganger.

De mand en bak zijn niet voorzien van rails. Je trekt ze dus allebei uit de airfryer als je er eten in of uit wilt halen. Er zit een vergrendelknopje op de hendel, wat erg praktisch is. Het voornaamste voordeel vergeleken met de vorige airfryer is het mandje. Dit is niet van ‘gaas’ gemaakt maar van anti-aanbakmateriaal. Daardoor is hij veel makkelijker schoon te maken en hopelijk te houden.

Opvallend is dat de bodem van de onderste bak niet helemaal dicht is. Ik zette er de eerste keer een sopje in en dat liep weg door een gaatje met een plastic dopje in het midden van de onderkant. Dat is denk ik bedoeld voor ontluchting, maar was een beetje onhandig. Voorheen zette ik de bak namelijk in een sopje om te weken en dat kan natuurlijk niet als de bodem een opening heeft. Goed om te weten dus!

De bodem is voorzien van de stervorm waarvan Philips altijd stelt dat die ‘het geheim van het succes’ is. Door deze speciale vorm is de circulatie van warme lucht optimaal, zodat je gerecht van alle kanten wordt verhit.

Na het uitpakken: hoe werkt hij?

Airfryer kan in de vaatwasserEen typisch ding van Philips is dat er geen goede handleiding in de dozen bij airfryers wordt geleverd. Wel allerlei garantiepapieren, maar een duidelijk boekje met waar alle knopjes voor zijn, was er niet. Omdat het me niet allemaal meteen duidelijk was, heb ik de uitgebreide handleiding opgezocht op internet. Het bleek dat je na inschakelen links met tiptoetsen de temperatuur kan instellen en rechts de tijd.

Onder de temperatuurknop zit een keuzemenu voor de standaard-opties. Die gebruik ik zelf nooit, want uiteindelijk zijn het alleen combinaties van een bepaalde tijd en temperatuur en dat regel ik liever zelf. Maar er is bijvoorbeeld een standaardprogramma voor frites als je dat handig vindt.

Weinig geluid!

Nadat ik voor de eerste keer de nieuwe airfryer aanzette, moest ik even goed luisteren of hij het wel deed. Hij is namelijk superstil vergeleken met zijn voorgangers. Het enige geluid wat je goed hoort is het trillen van het mandje tijdens het voorverwarmen (zie hierna). Het piepje als de machine klaar is, is ook bescheiden. En goed om te weten: als de bak niet goed gesloten is, doet de airfryer het niet. Dat is fijn want het concept is dat de hete lucht in de bak blijft en niet kan ontsnappen.

airfryer Niet voorverwarmen?

Een ander verschil waar ik een beetje aan moest wennen, is dat er geen voorverwarm-functie zit op de airfryer. Veel producten die ik klaarmaak doe ik het liefst in een warm ‘oventje’. Ik heb dat opgelost door van tevoren zelf de gewenste temperatuur in te stellen via de tiptoetsen en dan 4 minuten te laten opwarmen. Dat is genoeg om de airfryer op temperatuur te laten komen.

Hoe doet ‘ie het?

Om met de deur in huis te vallen: het was even wennen. De eerste paar keren dat ik iets bereidde op de manier die ik gewend was, was het resultaat niet zo goed. Gemiddeld hebben gerechten langer de tijd nodig om gaar en krokant te worden. Ik heb getest of de temperatuur wel in orde was, en na 4 minuten op 200 graden gaf mijn oventhermometer ook echt 200 graden aan, dus daar ligt het niet aan. De nieuwe airfryer heeft ook meer vermogen dan de vorige, dus waar het precies aan ligt is me een raadsel. Ik houd er nu rekening mee door de baktijd iets te verlengen en dat is verder prima.

Conclusie: aanrader of niet?

De keuze voor een nieuwe airfryer is ingegeven door het feit dat dit 39 euro duurder was dan de bak en mand van de vorige te vervangen. Dat is nog steeds best een hoop geld, maar ik heb me erbij neergelegd dat airfryers in ons gezin maar een paar jaar meegaan door intensief gebruik. Schoonhouden was een zwak punt van mijn vorige airfryers, dus een nieuw type mandje zou uitkomst moeten bieden. Tot op heden doet de airfryer het prima en kan ik hem aanbevelen als je een middelgroot model zoekt zonder de toeters en bellen en snufjes van de hele dure exemplaren.

Pluspunten:

 • Goed betaalbaar vergeleken met de andere Philips-airfryers
 • Grote inhoud, genoeg voor gemiddeld gezin
 • Mandje en bak makkelijk schoon te houden
 • Maakt weinig geluid

Minpunten

 • Geen rails, dus telkens mand en bak er samen uithalen
 • Geen voorverwarm-functie
 • Bereiding duurt iets langer dan gewend

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant

2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes

3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken

4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

2 thoughts on “Nieuw jaar, nieuwe airfryer: Philips HD9270/70 Essential XL (Recensie)

 1. Ik vind hem ook niet goed! Zeer ontevreden, jammer dat het vorige model niet meer te koop is.
  Zoals je zegt, producten hebben langere bereiding nodig, daarom heb ik hem niet aangeschaft. En eten word bijna niet krokant.
  Ik heb contact gehad met Philips zei zeggen zelf dat de airfryer van de essential lijn niet krokant bakt! Ze hebben letterlijk gestuurd zo die reactie. Terwijl in de advertentie het tegenovergestelde staat! Misleidend dus!
  Daarnaast snap ik niet waarom de bak niet meer op de rails zit, dat je de hele bak er nu uit moet halen is zo onhandig. Waar zet je hem neer als je je eten eruit wil halen?
  Dus al met al niet tevreden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top