Welke Airfryer moet ik kopen – aandachtspunten en modellen vergeleken

Welke Airfryer moet ik kopen – aandachtspunten en modellen vergeleken

De Airfryer van PhilipsJe hebt goede verhalen gehoord over de Airfryer. Maar er zijn zoveel merken op de markt, welke moet je kopen? In dit artikel helpt Eetnieuws je wat op weg.

Een Airfryer is een apparaat waarmee je eten kunt frituren zonder toegevoegd vet. Je kunt er ok mee bakken en grillen. Met een Airfryer vervang je een aantal apparaten: een oven, een barbecue en een friteuse. Hij is geschikt voor snacks en frites, maar ook voor vlees, groente, vis, gebak, brood en andere etenswaren die je wilt opwarmen. Sinds een paar jaar zijn Airfryers heel populair. Philips was de eerste grote speler op de markt maar inmiddels hebben veel meer elektronicamerken een Airfryer op de markt gebracht. De techniek is in de basis hetzelfde: hete lucht wordt door een mandje of bak geblazen. Of er een grill-element in zit en een speciaal patroon voor luchtcirculatie, verschilt per merk en model.

Elk model Airfryer is uit de doos klaar voor gebruik. Daarnaast zijn er allerlei accessoires te koop voor de verschillende merken. Zo verkoopt Philips een grillplaat, een bakvorm en een rekje die toe te passen zijn in de modellen die op de markt zijn. Je hebt voor gemiddeld gebruik geen accessoires nodig, al zijn er wel onderdelen die handig zijn. Zo gebruiken veel mensen in de Philips Airfryer Avance XL een antispatdeksel tegen vettige rook of een bijgeknipt friteusefilter om het mandje te beschermen tegen aanslag.

In dit artikel vergelijk ik een aantal modellen Airfryers die nu op de markt zijn. Ik kijk daarbij naar verschillende aspecten, zoals vermogen, inhoud van het mandje en verkrijgbaarheid van accessoires. Ook de verkoopprijs speelt mee. Als je dus overweegt om een Airfryer aan te schaffen, heb je na het lezen van dit artikel wat meer basiskennis.

Receptenboek
Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het vorig jaar geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen. Je kunt ook op deze site kijken, bovenaan staat een link naar alle Airfryer-recepten.

Waar te koop?

De Airfryers zijn in allerlei winkels te koop. Een betrouwbare online winkel is Friteusecenter, van de keten Coolblue. Mocht je daar iets kopen, dan krijg ik een klein bedragje van hen overgemaakt. Ik koop zelf geregeld iets bij Coolblue, anders zou ik het hier niet durven melden.

Aandachtspunt: inhoud mandje

Het nieuwe mandje van PhilipsJe doet het eten dat je gaat bereiden in het mandje van de Airfryer. Hoeveel erin kan, hangt af van de afmetingen van de apparaat. Grofweg zijn er twee maten: 800 gram en 1200 gram. Dat geeft aan hoeveel gewicht je tegelijkertijd kunt bereiden. Een kip van 1,2 kilo kan dus alleen in grote Airfryers met een groot mandje. In de nieuwste Airfryers XXL kun je 1,4 kilo eten bereiden.

Je vraag je misschien af hoe groot het beste is voor jouw gezin of huishouden. Zelf ben ik begonnen met een kleine Airfryer met een capaciteit van 800 gram, voor een tweepersoonshuishouden. Ik vond dat zelf vrij klein. Niet zozeer vanwege de 800 gram, maar vanwege de afmetingen van het mandje. Ik wilde er ook bijvoorbeeld biefstuk, hamburgers of kippenpoten in maken en met een klein formaat mandje is die gewoon snel vol. Na enkele dagen ben ik overgestapt op de Airfryer XL van Philips en daar heb ik geen spijt van gehad. Er kunnen vier grote kippenpoten in, 4 cupcakes, 4 braadworsten, noem maar op. Ben jij alleen of maak je hooguit 2 stuks vlees erin klaar, dan is een kleiner mandje misschien meer geschikt. Kijk in elk geval altijd goed in de winkel hoe groot het mandje precies is en neem niet te snel een beslissing.

Aandachtspunt: vermogen

Airfryer zijn te koop met verschillende vermogens. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de Airfryer opwarmt en zijn temperatuur behoudt. Het eten kan daardoor sneller klaar zijn. Wil je je Airfryer ook mee kunnen nemen naar bijvoorbeeld de camping of een vakantiehuisje, dan is een hoog vermogen misschien wel een nadeel.

Aandachtspunt: budget

Niet te vergeten: wat kost ‘ie. De Airfryers van Philips staan erom bekend dat ze vrij prijzig zijn. De Xl kost 185 euro, de XXL 229, kleinere modellen zijn er rond de 145 euro van Philips. Andere merken kunnen goedkoper zijn. Dat betekent niet automatisch dat ze minder goed zijn. Wat Philips in elk geval biedt voor dat geld, is een uitstekende klantenservice. Als je een apparaat koopt uit de aanbieding van een winkel als Lidl, moet je goed navragen hoe de garantie is geregeld. Kun je je apparaat (gratis) opsturen als er wat mee is, of doen ze moeilijk? En hoelang is de garantie eigenlijk?

Modellen Airfryer vergeleken

In dit onderdeel noem ik wat verschillende modellen Airfryers op met hun vermogen, capaciteit en prijs. Op basis daarvan kun je de keuze misschien wat gemakkelijker maken.

Nieuwe Philips AirfryerPhilips

Philips heeft grofweg drie modellen in allerlei verschillende uitvoeringen te koop: het model met 800 gram capaciteit, de Xl met 1200 gram en de grootste met 1400 gram. In dit artikel lees je er alles over. Sinds kort zijn er nieuwe modellen aan toegevoegd met verwarrende namen. Let dus goed op! Er zijn aanbiedingen waarbij je een grillplaat erbij krijgt, of een rekje. De modellen verschillen niet alleen in vermogen/capaciteit maar ook in de bediening: met een draaiknop of een digitaal display. Het display is gevoelig en kan last hebben van bijvoorbeeld vocht.

Viva Collection Airfryer met turbostar (nieuw reliëf in onderzijde mand die zorgt voor nog snellere garing). Nieuwste model is sinds najaar 2016 op de markt. Oudere modellen hebben geen turbostar en zijn goedkoper. Er zit ook verschil in de mandjes: de nieuwste modellen hebben een mandje dat uit elkaar kan om gemakkelijker schoon te maken. De oudere modellen hebben een standaardmandje. De nieuwste modellen zijn compacter qua vormgeving. De nieuwste modellen zijn met draaiknop en display beschikbaar, de oudere ook met een digitaal display.

Capaciteit: 800 gram
Vermogen: 1425 watt
Prijs: vanaf 145 euro

Avance Collection Airfryer XL. Nieuwe modellen hebben turbostar, oudere modellen niet. De Avance XL is het populairste model van Nederland en ik ben er zelf ook heel tevreden over, ondanks wat kleine probleempjes. Die werden uitstekend opgelost door Philips, dus mij hoor je niet klagen. Het display is een zwak punt, en oudere modellen mandjes en bakken zijn moeilijk schoon te houden.

Capaciteit: 1200 gram
Vermogen: 2100 watt
Prijs: in de aanbieding zo’n 180 euro

Op de site van Philips kun je alle modellen vergelijken. In dit artikel lees je meer over de nieuwste van Philips, de XXL.

Inventum AirfryerInventum

Inventum heeft drie Airfryers op de markt op dit moment. Ze verschillen in prijs, maar niet in vermogen en capaciteit. Op dat vlak komen ze overeen met de Viva-Airfryers van Philips. Twee van de drie bedien je met een draaiknop, de derde (duurste) met een digitaal display. Twee modellen zijn rond, de derde heeft een wat vierkanter uitvoering. De ervaringen op internet zijn wisselend, sommige mensen zijn erg tevreden maar anderen klagen over een chemische stank.

Productnummer: GF250HL, GF252HL en GF254HL
Capaciteit: 800 gram
Vermogen: 1500 watt
Prijs: de goedkoopste uitvoering is vanaf 65 euro te koop, de middelste kost 83 euro en de duurste 90 euro.

Op de site van Inventum kun je de friteuses vergelijken.

Aero-fryer van PrincessPrincess

Een andere bekende naam is Princess. Dit Nederlandse bedrijf brengt momenteel Airfryers op de markt onder de naam Aero-fryers, de XL en de XXL. De XL kan 800 gram voedsel tegelijk klaarmaken en heeft een vermogen van 1500 watt. De grotere XXL kan 1,2 kilo tegelijk bereiden, net zo veel als de Philips Avance XL. Het vermogen is echter minder: 1800 watt vergeleken met de 2100 van Philips. Er zitten 7 voorkeuzeprogramma’s op. De recensies op internet zijn overwegend positief.

Productnummer: 182020 (XL), XXL onbekend
Capaciteit: 800 gram (XL) en 1200 gram (XXL)
Vermogen: 1500 watt (XL) en 1800 watt (XXL)
Prijs: de XL kost 89 euro en de XXL 143,95 euro.

Op de site van Princess staat alleen de XL genoemd.

Wartmann AirfryerWartmann

Het merk Wartmann heeft een model Airfryer (zie plaatje), in verschillende kleuren: zwart, wit of rood. Er kan 1,2 kilo aan etenswaren in, maar hij heeft ‘slechts’ 1400 watt aan vermogen, wat minder is dan de andere modellen die op de markt zijn. Op sommige websites kom ik ook een ander model tegen, met 1500 watt en ook 1,2 kilo aan capaciteit. Mogelijk een nieuwe uitvoering. Alleen deze laatste staat op de site van Wartmann zelf.

Capaciteit: 1,2 kilo
Vermogen: 1400/1500 watt
Prijs: 120-130 euro

En de Actifryer van Tefal dan?
In dit overzichtje mis je misschien de Actifryer van Tefal. Dat komt doordat dit een heel ander type apparaat is. Hij heeft een draai-arm en ziet er heel anders uit. Je kunt er ook friet en snacks mee maken, maar de toepassingen zijn heel anders. Daarnaast kun je geen temperatuur instellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

10 thoughts on “Welke Airfryer moet ik kopen – aandachtspunten en modellen vergeleken

 1. Ik heb een Cuisinier Deluxe. Deze heeft geen los mandje maar een plateau op de bodem. Bij het maken van een kip gerecht met groentes haal je het plateau er dan uit en leg je alles op dr bodem?

 2. Het is misschien een kleine rectificatie waard. Als je zegt Airfryer, zeg je Philips. Airfryer is namelijk een merknaam en geen product. Het is mij natuurlijk bekend dat in de volksmond veel mensen een dergelijk bak/kookgerei bestempelen als Airfryer. In een blog als deze (van een journalist en tekstschrijver) zou ik verwachten dat daar op zijn minst iets over gezegd werd. Sta je namelijk in een winkel en vraag je om een Airfryer dan kom je automatisch uit bij een Philips. Wat dan natuurlijk wel weer sterk is voor Philips-promotie 😉
  Verder een prima stuk met goede tips en uitleg.

 3. Ben erg blij met deze mooie site. De meeste YT video’s gaan over 1 product, hier worden meerdere genoemd. Het blijft wel een zoektocht, want soms zie je prijzen en modellen die overeen lijken te komen maar dan zitten er meer accessoires bij ofzo. Ik heb nu een stomer met brakke draaiknop, dus ik durf geen draaiknoppen meer te kopen. Maar ik las dat digitaal ook niet altijd handig werkt… De grootte vind ik wel een issue want ik heb een kleine keuken. De voordelen lijken toch erg groot en vrijwel alle reviews zijn positief, dus ik moet er denk ik toch aan. 🙂

 4. Silvercrest hetelucht friteuse is nu in de reclame bij de Lidl . Is deze airfryer voor simpel gebruik voor 2 personen goed ?

  1. Hallo Margot, bedankt voor je vraag. Zelf ben ik niet bekend met de Silvercrest Airfryer. Qua vermorgen is hij vergelijkbaar met de Viva (kleine) Airfryer van Philips. Voor kleine gezinnen of alleenstaanden lijkt me er niks mis mee. De apparatuur van Lidl wordt vaak positief besproken op sites. Groeten, Saskia

   1. SORRRY HOOR IK HEB AL GEREEDSCHAP GEKOCHT BIJ LIDL DAT NADIEN DEFFECT WAS.WAT EEN HEEL GEDOE VOOR DE GARANTIE.JE KAN ER ZELFS NIET MET NAAR DE WINKEL,AL BIJ AL EEN HEEL GEDOE EN DUS KOOP IK NIKS MEER VAN TOESTELLEN BIJ LIDL OF ALDI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top