Airfryer XL en XXL: wat zijn de verschillen en welke moet ik kopen?

Airfryer XXL vs XL: wat zijn de verschillen?

Airfryer XL en XXL: wat zijn de verschillen en welke moet ik kopen?

Ik heb al bijna 3 jaar een Philips Airfryer XL (Avance). Sinds kort is er een nieuwe grote Airfryer op de markt, de XXL. Moet ik deze gaan kopen, en wat zijn überhaupt de verschillen?

De afgelopen jaren was het allemaal erg overzichtelijk op het vlak van de Philips Airfryers: je had een ‘kleine’, de Viva, voor 800 gram frites, en de grote, de Avance (ook wel: XL) voor 1200 gram frites. Deze laatste heb ik, en ik heb er veel gebruik van gemaakt en er zelfs een kookboekje over geschreven (lees er HIER meer over).

Er waren verschillende uitvoeringen, zoals met draaiknop en digitaal display, maar dat was het wel. Het werd al ingewikkelder toen Philips allerlei combinatiepakketten introduceerde, zoals Airfryers met gratis grillplaat of rekje, die ineens een ander modelnummer hadden gekregen. Om het nog wat ingewikkelder te maken, is er sinds kort een hele nieuwe lijn op de markt. Met nieuwe namen, extr grote modellen en modelnummers. Ik wil hier wat duidelijkheid scheppen en zet op een rijtje wat er nu precies nieuw is aan de XXL-modellen. En geldt hier  ‘groter is beter’?

Nieuw: Twin Turbo Star

Airfryers hebben een bakmandje en een grote bak waar deze in staat. Een opvallende vernieuwing is het patroon op de bodem van de bak. Dit was altijd al een soort ster, maar de vorm is nu veranderd. De nieuwe vorm heet Twin TurboStar-technologie. Dit nieuwe model zou de hetelucht efficiënter door de bak leiden en het eten dus sneller klaarmaken. In oudere airfryers gebeurde dit met ‘rapid air. Ook zou deze nieuwe vorm zorgen voor betere verzameling van vet op de bodem van de bak, waardoor je dit gemakkelijker kunt weggooien.

De XXL Airfryer: Avance en Viva

Naam: Avance/Viva Collection Airfryer XXL

Wat is het? Dit is de nieuwste, en grootste Airfryer van Philips. Er kan 1400 gram frites in (1200 in de XL) en het vermogen is 2225 Watt (2100 in de XL). Het mandje kan uit elkaar om beter en sneller schoongemaakt te worden.

Er zijn grofweg twee uitvoeringen: met een digitaal display en met een draaiknop. De Avance-collection heeft een digitaal display, de Viva-collection XXL een draaiknop. Er zit een prijsverschil tussen. De adviesprijs van de Avance XXL is 289,99 euro, die met de draaiknop kost 269,99 euro. Dat zijn niet de winkelprijzen. Bij de Mediamarkt kost de Avance met display bijvoorbeeld  229 euro (XL 185 euro) en de Viva XXL met draaiknop 199 euro (‘oudere’ en kleine Viva 144 euro, dus geen goede vergelijking omdat deze minder vermogen en een kleinere inhoud heeft). Ook Bol.com heeft de grootste voor 229 euro en is er zelfs een aanbieding met een extra rekje.

En al die andere modellen dan?

Er zijn verwarrend genoeg weer allerlei varianten te koop, zoals een XXL Avance met een panverdeler (om het mandje te scheiden met een tussenstukje), een Viva-collection in vlotte kleurtjes maar zonder nieuwe Twin Turbostar en allerlei combinatiepakketten.

Overzicht en geheugensteuntje

Om het toch duidelijk te maken, kun je het beste kijken naar het gewicht dat in de Airfryer kan:

 • 1400 gram: Airfryer XXL, met display heet deze Avance Collection XXL, met draaiknop Viva Collection XXL.
 • 1200 gram: Airfryer XL, deze heet Avance zonder XXL.
 • 800 gram: Viva Collection, zonder de vermelding XXL. Ouder model voor kleinere huishoudens.

Zie je dus Viva Collection staan zonder XXL erbij, dan is het een kleiner model met 800 gram als inhoud, staat er Avance Collection XXL of Viva Collection XXL op dan zijn het de nieuwste grote modellen voor 1400 gram eten, met display of met draaiknop. Staat er Avance XL, dan is dit het een na grootste model voor 1200 gram, maar zonder nieuwe bodem en zonder uit elkaar te halen mandje, voorheen het topmodel.

Welke moet ik kopen?

Als ik nog geen Airfryer had, dan zou de keuze voor mij gaan tussen de XL en de XXL met een display. Ik vind displays fijner werken dan een draaiknop ook als zijn ze kwetsbaarder. Omdat ik al 3 jaar de XL heb, weet ik de nadelen ervan. Het mandje en de bak zijn moeilijk schoon te maken. Qua vermogen vind ik het verschil klein: 2225 versus 2100 Watt en het maximale gewicht van 1400 versus 1200 gram maakt me ook weinig uit. Wat ik wel handig vind, is dat je het mandje uit elkaar kunt halen bij de nieuwe modellen. Mijn mandje ziet er verschrikkelijk uit en is niet goed meer schoon te krijgen. Ik doe hem braaf in een sopje of in de vaatwasser en kijk er verder niet meer naar. Maar bij een nieuwe aankoop zou ik hogere verwachtingen hebben.

Dan de prijs. De oude XL kost 185 euro en is geregeld in de aanbieding. De nieuwe XXL kost 228 euro, dus zo’n 45 euro duurder. Dat is een enorme smak geld, maar als je toch ongeveer zoveel te besteden hebt zou ik denk ik toch voor de nieuwere gaan, ook omdat de technologie van de oude alweer een paar jaar oud is.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Lees ook

1- Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
2- Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
3- Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
4- Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

16 thoughts on “Airfryer XL en XXL: wat zijn de verschillen en welke moet ik kopen?

 1. Ik overweeg om de XXl te kopen maar klopt het dat de baktijden voor bijv. verse friet veel langer zijn dan bij de XL ?
  Zou 16 min. bij de XL zijn en 30 min. bij de XXL want als dat echt zo is dan neem ik liever de kleinere en is het sneller klaar want nu heb ik de Actifry van Tefal en ik wil switchen naar de Airfryer omdat de Actifry 35 min over verse friet doet.

 2. Hé Saskia,

  Ik heb een vraag, werkt het vet opvang gedeelte van de XXL goed? Ik heb al tijden een XL maar bij gehaktballen of kip doe ik er altijd bakpapier onder zodat het vet niet rond geblazen wordt en de AF gaat roken. Ben benieuwd naar jouw ervaring, want ik overweeg serieus de XXL aan te schaffen.
  Alvast bedankt!

  Groetjes Marjan

 3. mijn airfryer philips Xl rookt als een gek waardoor ik hem niet meer zo vaak gebruik.wat kan ik hieraan doen dat hij niet meer zo rookt.ik heb hem nu in de garage staan voorheen gewoon in de keuken.

 4. Hallo Saskia
  Heb net een airfryer XXL in bezit.
  Waar kan ik lekkere recepten daarmee vinden?
  P.s (ik heb hem nog niet gebruikt)

 5. Net een XL gekocht en lees nu je artikel. Enfin..
  Ik vroeg me af of het frituurmandje ook apart te koop is. Dan zou die vervangen kunnen worden al het niet meer schoon te krijgen is.?
  Hoe kun je trouwens het mandje zo goed mogelijk schoon houden?
  Leuke handige website trouwens.

  1. Hoi Ingrid, de XL is een fijn apparaat maar schoonmaken is wel een beetje lastig ja. Na een tijdje gebruiken gaat de mand er gewoon wat minder fraai uitzien maar als je hem telkens gewoon afwast is er niets aan de hand. Er zijn inderdaad nieuwe mandjes en bakken te bestellen dus als het echt niet meer gaat, dan kan dat. Jij zult er in elk geval voorlopig geen last van krijgen neem ik aan! Veel bakplezier, groeten van Saskia

 6. Dag Saskia.
  Het is goed gegaan. Ben nu in bezit van de XXL en… heb meteen de quiche die al op het programma (voor in de oven) nu met de airfryer gemaakt. Een beetje afgetast wat de tijdsduur moest zijn. In een oude pyrex schaal die in de bak paste want de gebruikelijke springvorm kon er net niet in. Quiche is prima gelukt en ik ben heel tevreden.
  Heel hartelijk bedankt voor je adviezen en de tijd die je hebt vrijgemaakt.
  Groetjes
  Lorelei

 7. Hallo,
  Wat fijn dat je zo snel en uitvoerig antwoord geeft. Ik ben heel blij met je advies en ga zo snel mogelijk proberen of ik de XXL kan “krijgen”. Ik zal nog van me laten horen.
  Groetjes, Lorelei.

 8. Dag Saskia,
  Wat bijzonder zo’n snel antwoord.
  Het nr. van de fryer is HD9216. Ik heb nog eens goed gekeken naar de binnenmaat van de bak en die is krap 18 cm. Mijn bakvormen zijn ook zo’n 21 cm dat zal wel standaard zijn. Nu maar hopen dat Blokker de reeds geopende doos terug wil nemen voor een grotere (duurdere). Mocht je nog adviezen hebben…

  1. Hallo, jouw Airfryer komt zo te zien uit de Daily Collection en komt qua inhoud en vermogen overeen met de ‘kleinere’ Viva-airfryers. Er is op zichzelf niks mis mee, maar ze zijn minder geschikt voor gezinnen. Ik vond hem zelf ook te klein voor mijn man en mij samen en heb hem doorverkocht. Ik denk dat je hem wel kunt ruilen bij Blokker, zeker als je een grotere ervoor terugkoopt. Ik kan je de XL of de XXl aanraden als je echt een groter model wilt. Philips is het duurste merk momenteel maar ze hebben wel een heel goede klantenservice en garantie, dus dat is wel een pluspunt!

 9. Dag Saskia,
  Deze reactie stuur ik omdat ik jouw site met bespreking van Airfryers las en misschien wat hebt aan mijn ervaring.
  Gisteren een Airfryer gekocht. Ik dacht me voldoende geïnformeerd te hebben maar na nog weer een avond googelen voor recepten denk ik dat ik toch niet de juiste keuze heb gemaakt. We zijn inderdaad maar met twee personen maar ik ontdek dat bv.een bakvorm van 18 cm doorsnee er niet in past. Omdat bij de diverse fryers geen maten worden vermeld heb ik me dus ook niet gerealiseerd dat bepaalde recepten die ik tegen kwam in deze fryer niet mogelijk zijn. Wat ik ook mis is een gebruiksaanwijzing boekje. Ik vond in de verpakking alleen twee kleine velletjes met icoontjes en de uitvoering daarvan is zo slecht dat het niet goed te ontwarren is wat er wordt bedoeld. Ik denk erover terug te gaan en voor een grotere? (welke?) om te ruilen (als dat al kan)

  1. Hallo Lorelei, wat vervelend om te horen. Welk merk en model Airfryer heb je genomen? Ik heb zelf de XL van Philips en hier passen bakvormen van 21 cm doorsnede in. Groeten, Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top