Review: eten bij ’t Taphuys in Tilburg

Review: eten bij ’t Taphuys in Tilburg

't Taphuys in TilburgNieuw in Tilburg is ’t Taphuys, een moderne ‘ruige’ zaak waar je zelf je drankjes mag tappen en ze eten bereiden op de Josper-grill. Op mijn verjaardag aten we er.

Sinds een tijdje zit ’t Taphuys in het voormalige pand van De Drie Gezusters aan het Piusplein. Het is een beetje een lastige locatie: een enorme zaak in een rijtje met studentenkroegen en eetcafés tegenover de McDonald’s. Meerdere horeca-uitbaters hebben er al hun tanden op stukgebeten, en nu is er dus ’t Taphuys. We hadden er al enthousiaste verhalen over gehoord en toen ik afgelopen vrijdag jarig was, wilde ik er graag eten. Normaal nemen ze geen reserveringen aan op vrijdag en zaterdag, maar ze wilden wel een uitzondering maken voor ons, dus dat was een goed begin.

Mooie zaak

De keuken van 't TaphuysDe reservering was een goed idee, want het was enorm druk toen we er iets na half zeven binnenstapten. Overal stellen, groepen, clubjes vrienden en vriendinnen. Sommigen aan de borrel, anderen aan het eten. De zaak is groot, maar heel warm en gezellig aangekleed. De benedenverdieping telt een bar en een enorme wand met allemaal tapkraantjes, glazen ernaast en grote koperkleurige borden met de te tappen drankjes erboven. Verder wat lange tafels om aan te borrelen en tafels van verschillende grootte voor de dinergasten. Rechtsachter een open keuken. Het plafond is heel hoog, en op de eerste verdieping is er langs alle muren ook nog zitruimte, net als een bar. Ook daar was het druk met mensen, die uitzicht hadden op de benedenverdieping. Leuk detail is de ‘vliegende’ lampen die naar boven en beneden zweven en daardoor de hoogte wat breken. Het ziet er modern en grootstedelijk uit, en voor een stad als Tilburg absoluut vernieuwend.

Plekje weg

De binnenkomst ging moeizaam. De gereserveerde tafel bleek ingenomen te zijn door gasten die het Gereserveerd-bordje hadden weggehaald en er was eigenlijk geen plek meer over. Alleen boven, achter de bar in een hoek waar verder niemand zat waar je de rest van de zaak ook niet kon zien. Ik gaf aan dat niet zo’n leuk idee te vinden en gelukkig werd er beneden nog een plekje voor ons gevonden, achter in de zaak waar we alles en iedereen op ons gemak konden bekijken. De tafels zijn hoog en je zit op een soort barkrukken, die prima zitten maar geen leuning hebben. We kregen een drankje van het huis voor het ‘gedoe’.

Menukaart ‘t Taphuys

Brood om te delenDe menukaart van ’t Taphuys is online te vinden.  De formule is ‘shared dining’ waarbij alles wat je bestelt tegelijk wordt opgediend op houten planken. Je kunt dan van alles wat nemen en proeven van elkaars gerechten. Er is een uitgebreide borrelkaart en een dinerkaart, die qua gerechten de borrelkaart deels overlapt. We bestelden vooraf brood met pestosaus, truffelmayonaise en eiersalade. En als hoofdgerechten Black Angus steak, chicken wings, buikspek, coleslaw, frietjes en een maiskolf.

Bestellen

Bediening liep er volop rond, allemaal jonge mensen met een leren schort voor en een telefoon of tablet om de bestellingen op te nemen. Door de drukte ging dat niet allemaal in een keer goed. Toen we gingen bestellen dacht de (verder heel vriendelijke) jongen dat we al van alles op hadden, want dat stond in zijn apparaat. En later kwam een andere medewerker eten brengen dat voor een andere tafel was. Komt door de drukte, gaan we maar vanuit.

Drinken tappen

't Taphuys in TilburgMijn man bestelde een pasje om zelf drankjes te tappen. Daarvoor betaal je 2 euro borg en je zet geld op de pas. Dat bedrag wordt op je rekening erbij gezet. Met je ‘tegoed’ kun je zelf tappen aan de tapwand, bier of wijn, zoveel als je wilt. Betalen gaat per cl. Als je een geldbedrag overhoudt op je pasje, wordt dit niet verrekend, je kunt het pasje meenemen naar huis voor een volgende keer. Dit laatste was ons niet duidelijk, en stond ook niet goed uitgelegd. Het tappen is een leuke ervaring. Hij koos een Grimbergen Blond, dat met 5,68 euro voor een glas redelijk aan de prijs was. Een leuk systeem. Drankjes zijn overigens ook gewoon bij de bediening te bestellen. Jammer was dat er geen schriftelijke uitleg over de smaak van de bieren en de wijnen beschikbaar was, je moet dus een beetje op de gok proberen of het speciaalbier of de wijn je lekker lijkt.

Hoe was het eten?

HoofdgerechtenDan het eten. Het brood was lekker vers en warm en het was een zeer royale portie, zeker voor twee personen (foto staat een stukje naar boven). De sausjes waren lekker, de eiersalade een beetje koud en flauw, daar mocht wel wat zout en peper bij. De hoofdgerechten zagen er feestelijk uit en smaakten prima. De koks moeten wel goed opletten: een aantal gerechten ging richting verbrand. Er zaten zwarte verkoolde randjes aan de mais, de kip was echt op het randje van verbrand en ook de steak en het buikspek hadden wat zwarte randjes. Ik ben gek op geblakerde stukjes maar verkoold is heel ongezond. Het is natuurlijk ook lastig te doseren op een barbecue, zeker als het enorm druk is, maar wel een aandachtspunt. Als geheel was het smakelijk en leuk gepresenteerd. Ruimte voor een toetje hadden we niet meer.

Conclusie review

Voor het diner en de drankjes betaalden we nog geen 55 euro, wat voor twee personen echt een heel goede prijs-kwaliteitverhouding is. Vanwege de mooie aankleding van de zaak en het algehele beeld komen we zeker nog eens terug. Alleen niet in het weekend: door de drukte was het heel erg lawaaierig en daar moet je van houden. Om te borrelen geeft dat niet zo, maar voor een romantisch diner of een goed gesprek kun je beter op een minder drukke dag gaan.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top