Krokante bloemkool uit de oven

Krokante bloemkool uit de oven

BloemkoolVeel mensen hebben het niet zo op bloemkool. De kool ruikt sterk als je hem kookt, de wat weeïge geur blijft lang hangen en de roosjes smaken niet echt ergens naar. Het wordt pas wat bijzonders als je de boel opfleurt met bijvoorbeeld kaassaus. Gisteren hebben wij eens wat anders geprobeerd. Namelijk rauw roosteren in de oven. De roosjes worden krokant en licht geblakerd, en de nootachtige smaak die naar boven komt door de droge hitten accentueer je met tahinpasta en granaatappelmelasse.

Wat, nog nooit gehoord van granaatappelmelasse? Ik tot voor k0rt ook niet. Ooit eens gekocht bij de Turkse winkel omdat Yotam Ottolenghi er zo gek op is. Het is een (goedkope) donkerrode siroop met een zoetzure smaak. Zoals ik me voorstel dat cranberrysiroop zou smaken. Heb je geen zin om het te halen of geen Turkse winkel in de buurt? Dan is citroen- of limoensap ook lekker.

Nodig voor 2:

1 grote bloemkool, in roosjes – hoeven niet te klein te zijn, oven voorverwarmd op 225 graden of 200 bij heteluchtoven, olijfolie, bakplaat, tahinpasta (supermarkt), granaatappelmelasse of citroen/limoensap.

Bereiding:

Leg de roosjes op een bakplaat en spuit ze goed in met olijfolie. Ik gebruik een spuitflesje van de AH dat ik hervul als het leeg is. Inkwasten gaat ook prima. Laat 25-30 minuten roosteren in de oven. De roosjes worden bruin met krokante randjes. Doe over in een platte schaal of een groot bord. Schep een paar eetlepels tahin eroverheen en besprenkel met de melasse. Prima groentegerecht, gaat gegarandeerd op.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top