Saté uit de Airfryer met pindasaus

saté uit de Airfryer met pindasausElke week staat er een recept van mij in de krant Stadsnieuws. Deze week malse saté met zelfgemaakte pindasaus.

Als kind hadden we geluk: mijn vader kookte af en toe en maakte soms zelf sateetjes met pindasaus erbij. Dat was altijd smullen! Ook bij een zelfgesneden frietje was de saus heerlijk. Daarmee ben ik eigenlijk verpest voor kant-en-klare pindasauzen of aanmaakzakjes. Ik vind ze te zoet en te weinig naar pinda smaken. Kijk maar eens op de verpakking. Meestal zit er maar rond de 30 procent pinda’s in en vooral veel suiker. En dat terwijl zelf maken echt niet moeilijk is. Je hebt wel goede pindakaas nodig, waar voornamelijk nootjes in zitten en weinig toevoegingen. Gelukkig staat dat altijd aangegeven op de verpakking. Minder dan 85 procent pinda’s levert saus op die eigenlijk te zoet en te olieachtig wordt. Voor de saté gebruiken we kippendijen, die zijn malser dan kipfilet. Varkenshaas of hamlap is ook goed!

Nodig voor de saté

Kipdijbeenfilet (2 per persoon)

Marinade

1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel ketjap manis, 1 theelepel korianderpoeder, 1 teen knoflook – geperst

Nodig voor de saus

1 ui – gesnipperd, 2 eetlepels zonnebloemolie, 6 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels sambal oelek, 1 teentje knoflook (geperst), 3 eetlepels ketjap manis, snufje bruine suiker, 1 eetlepel citroen- of limoensap, 1 theelepel korianderpoeder, halve theelepel laos (galangawortel), kokend water

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een bakje.
  • Snijd de kip in stukken en meng met de marinade.
  • Laat minimaal 4 uur intrekken in de koelkast.
  • Dan maak je de saus. Fruit de ui in een pannetje en in de olie en bak de knoflook mee.
  • Voeg de pindakaas en sambal toe en meng alles goed met een lepel of spatel.
  • Laat even pruttelen. Voeg dan beetje bij beetje kokend water toe.
  • Het sausje gaat borrelen, soms spetteren en wordt meteen heel dik.
  • Roer goed en blijf zo veel water toevoegen tot de saus de dikte heeft die je lekker vindt.
  • Als de saus te dun is, doe je er wat extra pindakaas bij.
  • Als de saus later te dik wordt, doe je er nog wat water bij.
  • Laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer er de ketjap, suiker, limoensap en specerijen door.
  • De saus is klaar.
  • Rijg de kip voor de saté aan stokjes als je dat wilt. Ik vind dat meestal niet nodig.
  • Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  • Bak de kip 10 minuten op 180 graden. Serveer met de saus!

Kookboek voor de Airfryer

Airfryer kookboekBen je op zoek naar een papieren boekje met lekkere recepten voor de Airfryer, die toch niet te moeilijk zijn? Er is maar 1 boek op de Nederlandse markt, en dat heb ik geschreven! Makkelijke gerechten uit de Airfryer is te koop bij onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

2 thoughts on “Saté uit de Airfryer met pindasaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.