Getest: Mora ovenkroket – net zo krokant als uit de frituur?

Getest: Mora ovenkroket – net zo krokant als uit de frituur?

Kroket
Beeld: Mora

Een kroket of een vers zacht bolletje of een boterham. Beetje mayo erbij en mosterd. Heerlijk! Maar altijd maar frituurhapjes is slecht voor de lijn en gezondheid. Ik leefde helemaal op toen ik van de week een reclame zag over nieuwe Mora-kroketten. Net zo krokant uit de oven als uit de frituur. Dat vroeg om een test.

Sinds emeritus hoogleraar Martijn Katan schreef dat een kroket gezonder is dan je denkt, sterker nog: gezonder is dan een plak kaas op brood, kan de kroket niet meer stuk bij mij. Het lekkerst zijn de luxemerken, maar ook de beetje slappe goedkope uit kantines gaan er prima in.

Jammer alleen dat je ze moet frituren. Een Airfryer heb ik ook niet en de magnetron is geen succes. Een frikandel uit de oven ken ik al wel, die zwelt op en wordt niet bruin maar als je hem tussen een broodje propt en verstopt onder saus en uitjes, is er niemand die dat wat kan schelen. Maar de croquette verdient meer eer. Dus dat verklaart mijn enthousiasme toen Mora vertelde dat hun kroketjes in de oven kunnen. KRAAAKKK deed de kroket uit de spot. Zou dat thuis ook zo gaan?

Eerst de video voor wie hem niet kent:

In het echt!
Duidelijk verhaal, toch? Dus ik naar de Jumbo, oven op 250 graden en hoppa de ovenkroket er voor 12 minuten in. Halverwege omgedraaid. Na 12 minuten kwam er rook uit de oven en lag de kroket in een plasje vet. Ik heb hem voorzichtig gepakt. Dat viel al wat tegen. Ik had een krokant ket verwacht. Maar dat was hij dus niet. Op een broodje doormidden, lik mosterd erop en proeven.

De smaak is OK, beetje te zout naar mijn zin. Maar niet zo krokant als uit de frietpan. Gewoon.. zoals je zou verwachten van een kroket uit de oven. Jammer Cora!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

12 thoughts on “Getest: Mora ovenkroket – net zo krokant als uit de frituur?

 1. wij hebben ook altijd oven kroketten en wij hebben een airfryer en zo heerlijk en ook knapperig
  dus mensen . ga een airfryer kopen dan heb je een oven kroket in + – 10 minuutjes heerlijk krokant en smaakt ook heerlijk

 2. Ik vind de nieuwe ovenkroket van Mora niet best. De buitenkant is wel knapperiger geworden als voorheen maar de binnenkant vind ik niks. Veel te veel droog en te draderig vlees. Geen smeuïge bouillon er in. Op je broodje lekker uitsmeren zoals voorheen kon dus niet. Sorry ik ga ze niet meer kopen. Hopelijk hebben de oven bitterballen nog wel die smeuïgheid.

 3. Als je dit lekker vind heb je nog nooit een echt goede frituur kroket gegeten.
  Eerst precies volgens de aanwijzingen gedaan, resultaat: taai van buiten en koud van binnen.
  Daarna 18 minuten geprobeerd, resultaat: taai van buiten en koud van binnen.
  Oven standje hoger 250 graden, resultaat: taai van buiten en lauw warm van binnen.
  De rest gedoneerd aan de vuilnisbak, echt niet te vergelijken met een frituur kroket.

 4. Niet mee eens!
  Mijn Siemens oven voorverwarmen
  Op 250 graden! Dan op een rooster!
  En ik keer ze niet om! Als ze klaar zijn
  Laat ik ze eerst een paar minuten rusten op een bord. En dan zijn ze echt
  Wel knapperig! En ik vind ze uit de oven
  Ook lekkerder als uit de vetpan!

 5. Er staat ook op dat je de kroketten op een rooster moet leggen met een back eronder. Het vet moet de kroket juist krokant maken in de oven, maar dat moet wel weg kunnen druipen.

  Persoonlijk vond ik hem beter dan uit de frituur. Niet doordropen van het vet en de smaak komt daardoor ook veel beter tot zn recht.

  1. Helemaal mee eens. Veel beter dan uit de frituur. Het is echt een kwestie van de bereidingswijze opvolgen (en een goed werkende). Kaassoufles uit de oven zijn ook top.

 6. Ik heb de mora kroket uitgetest in mijn heteluchtoven.
  Met verschillende berijdtijden en temperaturen ben ik er achter gekomen dat de kroket niet knapperig of gaar te krijgen is voor hij uit elkaar valt, reken op een slappe of taaie kroket die erg veel maagzuur met zich mee brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top