Bananenbrood uit de Airfryer: simpel maar lekker

BananenbroodHoud jij ook altijd wat bananen over die al aan het verkleuren zijn? In de Airfryer bak je er bananenbrood mee.

Twee stuks fruit per dag, ik kom er niet aan. Twee stuks per maand al niet, ik vind het niet zo lekker en als ik al fruit koop, eindigt het na een tijd meestal in de afvalbak omdat het allang niet lekker meer is. Groenten eten we wel graag, maak je geen zorgen over onze vitamine-inname. Laatst gebeurde het weer: de bananen zagen er lekker uit dus ik nam er 4 mee. Vanmorgen was de schil al zwart geworden en begonnen ze sterk te ruiken. Wat kun je er dan nog mee? Een bananenbrood maken! Laat je niet misleiden door de naam, dit is geen brood maar gewoon een lekkere zoete cake met fruit erin. Hoe ouder (en zachter) de bananen zijn, hoe beter geschikt ze zijn voor de cake. Je hebt er maar twee kommen voor nodig en wat ingredi├źnten uit je keukenkastje. Vers uit de Airfryer zijn de plakjes cake het lekkerst, maar je kunt ze ook goed afgesloten een paar dagen bewaren. Gebruik een klein bakblik dat in het mandje van je Airfryer past.

Nodig voor 1 bananenbrood

150 g bloem, 2 tl bakpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 mespunt zout, 50 g suiker, 2 eieren, 100 g olie, 2 rijpe bananen

Aan de slag!

  • Vet de cakevorm in met olie of boter.
  • Doe het bakpoeder met de bloem, de kaneel en het zout in een kom.
  • Maak in de andere kom een glas mengsel van de olie, de suiker en de eieren.
  • Prak de bananen maak ze fijn met je handen en doe die bij het oliemengsel.
  • Meng de inhoud van de twee kommen en doe het beslag over in de cakevorm.
  • Verwarm de Airfryer voor op 170 graden. Bak het banenenbrood ongeveer 15-20 minuten.
  • Prik tegen het einde van de baktijd met een sat├ęprikker tot aan de bodem van de cake. Komt de prikker er schoon weer uit? Dan is de cake klaar. Zit er nog nat beslag aan de prikker, probeer het dan na 5 minuten nog eens.

Lees ook

Airfryer voor beginners: vlees bereiden en rook uit de bovenkant
Airfryer voor beginners: snacks en frietjes
Airfryer voor beginners: voorverwarmen en broodjes afbakken
Airfryer voor beginners: gevogelte en groente

Airfryer kookboek

Airfryer kookboekMakkelijke gerechten uit de Airfryer is het eerste Nederlandse kookboek voor de Airfryer. Ik heb het geschreven voor mensen die net beginnen met de Airfryer. Erin staan tientallen recepten die niet te moeilijk zijn, voor heel gewone maar smakelijke gerechten zoals gehaktballen en kip. Maar dan met minder vet! Het is te koop via kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg, Broese in Utrecht en via onder meer Bol.com. Erkende boekhandels kunnen het ook bestellen.

Vind je dit een leuk artikel? Kijk dan verder rond hier of like ons op Facebook of Pinterest. Bedankt!

Published by

Saskia

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een gek katje en een moestuin.

7 thoughts on “Bananenbrood uit de Airfryer: simpel maar lekker

    1. Hallo Erna, is dit de eerste keer dat je ‘gebak’ maakt met olie? Bananenbrood is inderdaad een vrij zwaar type gebak, maar dat is wel ‘hoe het hoort’. Als het niet je smaak is, kun je misschien een normale cake bakken met plakjes banaan erdoor? Misschien vind je dat lekkerder. Groeten van Saskia

  1. hallo, vandaag geprobeerd maar zwart aan de bovenkant en nog niet genoeg aan de binnenkant.
    moet ik dan langer op lager temperatuur of aluminiumfolie op leggen?
    grtjs Nancy

    1. Hoi Nancy, vervelend dat het niet goed is gelukt. De cake hoort vrij nat te zijn, maar ongaar is niet goed. Je kunt het inderdaad proberen op wat lagere temperatuur en dan wat langer. Groetjes, Saskia

      1. Ok bedankt helpt aluminiumfolie ook? De smaak zat wel goed maar het binnenste liep er uit als ik hem opensneed.. en mijn naald kwam er droog uit maar het bleef mss hangen aan de zwarte korst.. ????

        1. Hoi Nancy, folie zou ik niet doen – dat is niet gangbaar in de Airfryer. Wat je ook kunt proberen, is de cake minder hoog te maken. Ik gok dat die van jou misschien vrij hoog was en wellicht wat dicht op het hitte-element zat. Daar komt veel warmte vanaf en door de vele suikers in het beslag kan de bovenkant dan snel (te) donker worden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.