Hartig, oosters roerbakken met kip en broccoli

Hartig, oosters roerbakken met kip en broccoli

Half Nederland eet enkele keren per week iets wat ze ‘roerbakken’ noemen. Naar oosters voorbeeld in een wok groenten met elkaar vermengen op hoog vuur. Helaas hebben onze fornuizen daar eigenlijk niet genoeg vermogen voor. Daardoor wordt er niet zo zeer gebakken als gestoofd. Vocht uit de groenten verdampt niet snel genoeg om echt lekker krokant resultaat te krijgen. Dat kun je deels oplossen door alle onderdelen afzonderlijk te wokken en ze aan het einde samen te voegen en door te warmen. Zoals bij dit hartige en gezonde wokgerecht.

Nodig voor twee:

2 kipfilets, een kleine broccoli, mihoen/glasnoedels/bami (net wat je lekker vindt, ik raad (wok)noedels aan), 1 ui, 2 tenen knoflook in kleine stukjes of geperst, maïzena, vijfkruidenpoeder, sojasaus, rijstwijnazijn (of sherry), bosui, 100 gram cashewnoten, zonnebloemolie, geraspte gember (ongeveer eetlepel vol) of uit een potje, zout.

Bereiding:

  • Snij de kip in kleine stukjes, meng er een volle theelepel vijfkruidenpoeder door. Schep er een eetlepel maïzena overheen en meng alles goed. Doe er dan 1,5 eetlepel sojasaus overheen, meng goed en zet een half uurtje of langer weg.
  • Snij de broccoli in roosjes, zet water in een grote pan op en als het water kookt, doe je de broccoli erin. Ik kook het water altijd in de waterkoker om gas te sparen.
  • Laat drie minuten koken, schep de broccoli eruit. Spoel af met koud water om het kookproces te stoppen en laat de broccoli in een vergiet goed uitlekken.
  • In het kookwater van de broccoli bereid je nu de mihoen of je noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet of zeef, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Snij nu de ui in snippers, snij vier bosuitjes in reepjes, snij of pers de knoflook.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok of hapjespan. Bak de cashewnoten tot ze donker kleuren. Schep uit de pan en laat uitlekken in een bakje.
  • Doe nog een lepel olie in de pan. Bak daarin de kip tot die bruin en krokant is. Schep de kip in een schaal en hou die warm in de oven, op 100 graden.
  • Voeg eventueel olie toe en fruit de ui. Voeg dan de knoflook toe en bak die ook. Doe de gember erbij en bak die even mee.
  • Doe de broccoli erbij en bak die tot die goed warm is.
  • Meng intussen 4 eetlepels rijstwijnazijn (of sherry) met 2 eetlepels sojasaus in een schaaltje.
  • Als de broccoli goed is, voeg je de cashewnoten en de bosui eraan toe. Schep/warm goed door.
  • Doe dan de noedels/mihoen erbij en warm alles goed door op hoog vuur. Voeg de saus toe en schep goed door tot alles warm is en goed is gemengd. Ik knip de noedels meestal met een schaar in de pan door om alles makkelijker te mengen.
  • Als alles goed warm en goed gemengd is, doe je de kip erbovenop en schep je het een beetje om.

Je roerbakgerecht is klaar. Lekker met wat gebakken uitjes erbij!

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top