Superfoods: een onschuldig ‘geloof’?

Superfoods: een onschuldig ‘geloof’?

ChiaSuperfoods zijn een rage. Zelfs mijn lokale drogisterij/postagent heeft sinds kort een schap ingericht met tarwegraspoeder, chiazaad en gojibessen. Duur spul.

Ik lees al een tijd het blad Grazia, en daarin staat elke week een eetdagboek van een BN’er. Doorgaans een prachtige slanke vrouw met een figuur dat ik ook wel zou willen hebben. Hun eetpatroon is verdacht identiek. Ze ontbijten met smoothies met tarwegras, chia en bessen. Of met havermout met chia en bessen. Lunchen met groene thee en gestoomde kip, en eten ’s avonds een groene salade met couscous en pistachenoten. Chocola eten ze niet, of het moet ‘raw’ zijn. Een keer een glaasje wijn noemen ze ‘zondigen’.

Slijmerige bolletjes
Aangezien ik ook wel zo’n prachtig slank lichaam wil, heb ik het ook een tijdje geprobeerd. Kwark met chiazaad erin als ontbijt. Ze lijken op kleine maanzaadjes, maar als ze even in de kwark liggen komt er een laagje gelei omheen. In de aanloop tot ontkieming gok ik. Maar gatver– slijmerige bolletjes in je ontbijt.. Na een paar pogingen ging de chia naar de buurvrouw. Het tarwegraspoeder ligt te verstoffen in de kast. Niet voor mij weggelegd, dat superfood. Hooguit om te kiemen. Cress vind ik lekker op brood, met oude kaas. Ook gezond, maar dat terzijde.

Wondermiddel
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 10 procent van de Nederlanders superfoods als een wondermiddel zien. Dat is best een flink aantal. Bijna net zo veel als het percentage actieve kerkgangers in ons land. Het is ook wel te vergelijken met een geloof. Fanatiek geloven dat superfoods beschermen tegen onheil, in dit geval ziektes. Er veel tijd aan besteden. Het zien als een fundamenteel deel van je leven. Niet willen zondigen tegen je geloof.

Geloven
Voor velen zijn superfoods iets waar ze zich aan vastklampen in de hoop zichzelf gezond te maken en te houden. Ik denk dat het niet zo werkt. Tuurlijk is kwark met zaden en bessen gezond voor de meeste mensen. Maar een lekkere verse boterham van de ambachtelijke bakker met kaas of jam zonder suiker is ook prima. Of een omeletje of een stuk fruit. Zolang het geen Snickers, zak chips of kaasbroodje met blikje energydrink is, loopt het wel los.

Super!
Ik heb het niet zo op de inzichten van het Voedingscentrum. Die lopen achter met hun schijf van vijf en let op vet. Suiker is verslavend en in die zin een stuk gevaarlijker voor het lichaam dan geloven in superfoods. Waarbij deze laatste groep de economie en daarmee de staatskas ook nog eens spekt. Superfoods zijn superduur, en daarmee een ‘geloof’ dat je veel meer kost dan het je oplevert.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top