Mayonaise maak je zelf – mislukt nooit!

Mayonaise maak je zelf – mislukt nooit!

EiMayonaise van de Zaanse Molen is lekker, maar zelfgemaakt is nog lekkerder. Niet per definitie goedkoper, maar wel handgemaakt. Bewaar hem in een pot of bakje in de koelkast, dan is hij wel een week houdbaar. Zorg ervoor dat de eieren en de andere ingrediënten op kamertemperatuur zijn en gebruik een mixer en geen staafmixer. Met de hand kan natuurlijk ook.

Dit doe je:
Scheid twee eieren. Het eiwit kun je gebruiken voor meringue. Doe twee eierdooiers in een kom. Doe er een eetlepel mosterd bij en wat versgemalen peper en zout. Meet 250-300 ml olie af in een maatbeker. Ik neem meestal driekwart zonnebloemolie en een kwart olijfolie, maar andere mixen kunnen ook. Kijk uit met de olijfolie, die is al snel te dominant.

Begin te kloppen en giet er heel langzaam de olie bij. Elke keer een klein scheutje totdat de olie is opgenomen in de mayonaise. Na een tijdje begint het er als mayo uit te zien en kun je grotere hoeveelheden tegelijk toevoegen (niet alles tegelijk!).

Als je een derde van de olie erbij hebt gedaan, voeg je een eetlepel lauw water toe tijdens het kloppen. De saus wordt wat lichter en dunner. Doe dit nog eens als je op twee derde van de olie bent.

Als de olie is opgenomen, voeg je naar smaak twee eetlepels lekkere witte azijn of citroensap toe. Nog wat zout (let op, het wordt snel te hartig). Doe de mayonaise in een pot of bakje, dek goed af en bewaar in de koelkast.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top