De beste hamburgersaus (Amerikaanse stijl)

De beste hamburgersaus (Amerikaanse stijl)

092013-hamburger

Tijdens mijn laatste vakantie in New York heb ik de hamburger helemaal ontdekt. Daarvoor gaf ik er niet zo om, een kledderig broodje met een dikke burger ertussen waar het vocht uitloopt en je helemaal onder sappen en hamburgersaus zit tijdens het eten.

Maar toen was er de Shake Shack. Vlak bij mijn appartement. De lekkerste hamburger ooit! Met een leuk bestelsysteem. Aan de ene balie bestel je, en krijg je een soort buzzer in je handen. Die gaat trillen als je bestelling klaar is. Ze noteren je naam ook. Ik noemde me na de eerste keer maar Sasha, handiger voor iedereen.

Romig en hartig
De burger was romig, smaakvol, hartig – met een heerlijke saus op een nog heerlijker broodje. De vleessamenstelling van die hemelse burgers ben ik inmiddels achter. Het geheim: veel vet. In je vlees. Daardoor krijg je een mooi korstje en een malse burger. Nederlandse koeien lukt dat niet mee, die worden zodanig gefokt dat ze te weinig vet in hun vlees hebben.

Het broodje gaat ook niet lukken, potato rolls van Martin’s zijn echt alleen in de VS te krijgen en het recept is geheim. Namaken via recepten op internet heeft niet geleid tot een acceptabel, laat staan lekker broodje.

Amerikaanse saus
Dan de hamburgersaus. Ook daarvoor een imitatierecept geprobeerd. Was lekker. Maar onderstaande ook, en veel makkelijker te maken.

Nodig:
2 volle eetlepels mayonaise (totaal 30 ml), 2 volle eetlepels lekkere ketchup (totaal 30 ml), 1 theelepel rode wijnazijn (5 ml), 1 theelepel Worcestershire-saus. Zout en peper naar smaak.

Bereiding:
Alles in een bakje doen en goed mengen.

Ook lekker: smoky hamburgersaus met truffel.

Bron: The Book of Burger

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

One thought on “De beste hamburgersaus (Amerikaanse stijl)

  1. Wat een onzin. De ideale hamburger bestaat voor 20% uit vet. Bij de meeste slagers bestaat rundergehakt voor 20% uit vet, en zo niet dan kun je daarom vragen. Daarnaast weet je hier zeker dat het vlees niet genetisch gemodoficeerd is. Het ideale broodje is brioche dat voor ongeveer 20% uit suiker bestaat waardoor het zich goed laat bakken. De saus is geheel subjectief, vaak een combinatie van mayonaise, ketchup, mosterd en augurk Brunoise gesneden, en dan nog wat ‘geheime’ ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top