Goedkope sesam spruitjes uit vriezer en wok

Goedkope sesam spruitjes uit vriezer en wok

SpruitjesSpruitjes zijn wèl lekker! Ik ben er in elk geval gek op en kreeg er gisteren ineens heel veel trek in. Lekker met karbonade en aardappels uit de oven. Het seizoen is wel zo’n beetje voorbij nu, dus probeerde ik iets heel nieuws: spruiten uit de diepvries. Met oosterse sesamsaus uit de wok.

Groente uit de diepvries, ik heb het er niet zo op. Ook niet uit blik of pot trouwens. Vroeger kregen we dat vaak te eten toen ik opgroeide, omdat verse groenten toen duur waren en mijn ouders het niet breed hadden. En het vooral heel gemakkelijk is, openmaken en in de pan. Mijn moeder vond snelheid vooral belangrijk tijdens het koken. Schoonmaken, schillen en dat soort dingen niet nodig. Sinds ik zelf kook, eet ik alleen verse groente, met uitzondering van erwten uit de vriezer. Omdat de lokale AH alleen knotsen van spruiten had in een minizakje voor 3 euro besloot ik toch de vriesspruiten eens een kans te geven. Van een nood een deugd maken. Erg goedkoop, dat dan weer wel. Ze gingen uit het pak in de pan, en tegen etenstijd heb ik ze met water aan de kook gebracht en 6 minuten gekookt. Afgegoten en laten staan in afwachting van de rest. Toen was het tijd voor de saus.

Nodig voor 2:

3 lepels wit sesamzaad en extra voor garnering, 1 theelepel sojasaus, 1 eetlepel mirin (toko) of sherry, een snufje suiker, water.

Bereiding:

Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter, schud ze geregeld om op gemiddeld hoog vuur tot ze wat donkerder kleurden. Laat afkoelen. Stamp ze daarna in de vijzel fijn of maal in je koffiebonenmaler (handig, goedkoop, gebruik ik voor alle specerijen, bij Blokker rond een tientje). Meng met de andere ingrediënten en twee theelepels water. In plaats van de sesamzaad kun je ook 3 eetlepels tahinpasta gebruiken denk ik, niet geprobeerd. Voeg wat zout naar smaak toe. Je krijgt een lichtbruine pasta. Zet dan een wok op het vuur met wat olie en roerbak de spruiten tot ze een beetje bruine korstjes krijgen en goed warm zijn. Meng de pasta door de spruitjes en warm nog even goed door. De pasta wordt dikker en omhult de spruitjes. Strooi nog wat sesamzaad over en serveer.

Saskia is niet alleen foodblogger, maar ook journalist, tekstschrijfster en (eind)redacteur bij haar eigen bedrijf RedactieNet. Ze heeft een man, een vrolijke kleuterzoon, een dikke luie (oude) kat en een moestuintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top